Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Friday, 19 February 2016

BAHULU EXPRESS GUNA SANDWICH MAKER

subhanallah syioknya buat tadi.. gara2 en hubby sebok nak makan bahulu panas terus cuba resepi semudah menyebut 123 ABCni.. terbaik sedap sangat.. lembut gebu rasa sikit garing2.. terasa semuanya.. bau bahulu harum satu rumah.. tak perlu bersauna.. cuba lah..






BAHULU EXPRESS
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ rakan facebook

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula castor/halus
3 biji telur
secubit garam
sedikit esen vanila
filling kesukaan [optional] jika suka

Cara-cara :
- gula + telur + garam + esen vanila pukul hingga kembang putih gebu
- masukkan tepung gandum sedikit-sedikit, kaup balik guna spatula
- lenserkan sandwich maker atas bawah dgn minyak masak
- sudukan adunan/bancuhan, tutup biarkan masak tunggu hingga lampu sandwich maker padam
- alihkan bahulu sapukan filling kesukaan, sedia utk dimakan..













 SELAMAT MENCUBA...

Tuesday, 16 February 2016

PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE

Keluarga suka masakan ni.. maka tercuba lah buat pes tomyam sendiri di rumah.. terima kasih kak atie jumaat rakan di pesbuk kerana sudi berkongsi resepinya..





PES / PERENCAH TOMYAM SERBAGUNA HOMEMADE
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak atie jumaat

Bahan untuk dikisar :
26 tangkai cili kering - gunting buang biji, rebus
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3-4 batang serai
4 inci lengkuas
2-3 inci halia
4 helai daun limau purut
1 mangkuk air asam jawa
2-3 inci belacan bakar
~>> semu bahan diracik/hiris, kisar halus

Bahan untuk penambah perisa :
1 kiub ikan bilis
2 kiub ayam
1 cawan gula melaka
[aleen guna gula merah tk sampi 1 cwn + dgn air panas 1 cwn, bancuh]
3 s/b gula pasir
2 biji limau nipis perah ambil jus

1 cawan Minyak masak untuk menumis

Cara-cara :
- panaskan myk, tumis bahan kisar hingga naik bau wangi, garing
- masukkan bahan penambah perisa, tumiskan lg hingga betul2 pecah minyak berminyak.. siap
- sejukkan, simpan dlm balang buat stok, simpan dlm peti ais..

BERAPA LAMA BOLEH TAHAN SAYA TAK PASTI.. SAYA BARU AJER MENCUBA.. NAK TAU BRP LAMA BOLEH TAHAN, CUBALAH BUAT YER..

SESUAI JUGA UTK BAKAR IKAN & SEBAGAINYA..











SELAMAT MENCUBA...


Saturday, 13 February 2016

REMPEYEK / PEYEK / TEMPEYEK

Macam2 org panggil kan... yang penting sedap bangat.. makan tak boleh berenti mcm mana ni.. sekali sekala cuba resepi dari negara jiran pula.. terima kasih kakak umi.. minum petang kami anak beranak semalam..




REMPEYEK / PEYEK / TEMPEYEK
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak umi dari indonesia

Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan cair

Bahan-bahan : (B)
2 genggam kcg tanah [nak letak lebih terpulang]
~>> goreng dahulu jgn garing atau hangus, toskan minyak
1 genggam ikan bilis
~>> ditumbuk
5 helai daun limau purut [diracik/hiris halus]

Bahan utk dikisar : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
4-7 bj bawang putih
1 cawan santan
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, kisarkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..

Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur

Cara-cara :
- Dalam bahan A masukkan C, kacau
- Masukkan D,kacau
- Kemudian bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- Masukkan bahan (B) kacau, bancuhan siap, jika ada kekurangan pd rasa boleh aje tambah garam & gula ikut citarasa kita..
- panaskan myk agak banyak dlm kuali yg selesa, sebelum lerengkan bancuhan rempeyek, basahkan lereng kuali terlebih dahulu dgn minyak panas dr kuali yg sama
- Kemudian ambil dlm 2 senduk bancuhan rempeyek lerengkan bancuhan rempeyek di tepi kuali, siram2kan lagi dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu juga..
- Agak nak garing ambil sudip sisipkan dgn sudip ditepi2 kuali tu supaya rempeyek td lekang/tanggal dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..














SELAMAT MENCUBA...



AYAM MASAK BALI

Baru sempat mencuba.. baru sempat nak update lps si sado kecik ni tidor.. ofkos sedap... sedap sangat mmg betul dorang cakap.. tk cuba, rugi.. senang je pun.. siapa terasa nk share tu silakan.. ramai yg dah tau resepi ni.. kak ton je yg ketinggalan..




AYAM MASAK BALI
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ mr google/rakan pesbuk

Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
~>> gaul garam + kunyit = goreng & ketepikan..

2 batang serai [dibelah & dititik/ketukkan]
2 tangkai daun kari
3 camca besar kicap lemak manis JALEN
1 genggam kecil cili kering [kisar halus]
garam + gula secukup rasa
1/2 cawan air

Bahan tumis kisar halus bersama :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan

cara-cara :
- Ambil lebihan myk goreng ayam td, tumis serai + daun kari
- Masukkan cili kisar + bahan kisar bersama, tumis hingga naik bau & pecah minyak
- Masukkan ayam, gaul sekata + air
- Masukkan kicap + garam + gula secukup rasa
- Bila dah secukup rasa, tutup api, hidangkan..













SELAMAT MENCUBA....


Friday, 5 February 2016

UNCLE JACK NASI AYAM HOMEMADE

Kesukaan anak-anak & keluarga makan nasi ayam uncle jack.. sekali sekala boleh lah shopping kan.. jika beli RM nya boleh tahan.. maka saya kena buat sendiri di rumah. Berbaloi-baloi boleh menambah banyak kali.. makan dengan senang hati.. jimat duit tak perlu nak gi uncle jack sokmo .. anak2 ni klo makan mcm ni suka sgt... sgt laris kalau di rumah kak ton..



Uncle Jack Nasi Ayam Homemade
By ~ Aleen Aireish

Utk Nasi ayam :
5 cawan beras
1/2 tin susu cair
1 btg serai [belah & ketuk]
2 inci halia [tumbuk halus]
1 pc kulit kayu manis
2 pcs bunga lawang
1 helai daun pandan [disimpul]
stok ayam secukupnya
3 s/b margerine
2 s/b myk masak
1 bj bawang besar [mayang halus]
3 ulas bawang putih [mayang halus]
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit

cara-cara :
- cuci beras bersih, masukkan susu cair + daun pandan, ketepikan
- panaskan margerine + myk masak tumis bawang besar + bawang putih + kulit kayu manis + bunga lawang + halia + serai = hingga naik bau garing, kemudian tuang ke dlm periuk beras td
- masukkan stok ayam + garam + serbuk kunyit, masak dgn rice cooker seperti biasa

Utk Ayam Goreng Spicy :
1 ekor ayam [belah ikut citarasa]
2 s/mkn serbuk cili
2 s/mkn serbuk kari
tepung goreng bestari serbaguna [lain2 tepung serbaguna pun blh]
stok ayam

Cara-cara :
- Ayam tu semestinya telah direbus awal td ok sbb stok ayam digunakan utk masak nasi & utk bancuh tpg ayam nnt.
- masukkan serbuk cili + serbuk kari + tepung serbaguna + stok ayam = gaul sekata jgn cair bancuhannya.
- taburkan tepung serbaguna ke dlm bekas lain, ambil ayam yg tlh dibancuh td golekkan dgn tepung supaya disaluti tepung sepenuhnya, goreng dlm myk yg panas & byk, api sederhana aje
- ayam kelihatan kekuningan/brown blh lah diangkat. tak perlu lama hingga gelap tepungnya ok sbb ayam tu dh pun direbus masak terlebih dahulu..

nyummyyyy ...








SELAMAT MENCUBA...

hv fun with my cute photo