Uncle Jack Nasi Ayam Homemade
By ~ Aleen Aireish
Utk Nasi ayam :
5 cawan beras
1/2 tin susu cair
1 btg serai [belah & ketuk]
2 inci halia [tumbuk halus]
1 pc kulit kayu manis
2 pcs bunga lawang
1 helai daun pandan [disimpul]
stok ayam secukupnya
3 s/b margerine
2 s/b myk masak
1 bj bawang besar [mayang halus]
3 ulas bawang putih [mayang halus]
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit
cara-cara :
- cuci beras bersih, masukkan susu cair + daun pandan, ketepikan
- panaskan margerine + myk masak tumis bawang besar + bawang putih + kulit kayu manis + bunga lawang + halia + serai = hingga naik bau garing, kemudian tuang ke dlm periuk beras td
- masukkan stok ayam + garam + serbuk kunyit, masak dgn rice cooker seperti biasa
Utk Ayam Goreng Spicy :
1 ekor ayam [belah ikut citarasa]
2 s/mkn serbuk cili
2 s/mkn serbuk kari
tepung goreng bestari serbaguna [lain2 tepung serbaguna pun blh]
stok ayam
Cara-cara :
- Ayam tu semestinya telah direbus awal td ok sbb stok ayam digunakan utk masak nasi & utk bancuh tpg ayam nnt.
- masukkan serbuk cili + serbuk kari + tepung serbaguna + stok ayam = gaul sekata jgn cair bancuhannya.
- taburkan tepung serbaguna ke dlm bekas lain, ambil ayam yg tlh dibancuh td golekkan dgn tepung supaya disaluti tepung sepenuhnya, goreng dlm myk yg panas & byk, api sederhana aje
- ayam kelihatan kekuningan/brown blh lah diangkat. tak perlu lama hingga gelap tepungnya ok sbb ayam tu dh pun direbus masak terlebih dahulu..
nyummyyyy ...
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment