famili aleen jarang2 sekali mkn ikan ni so susah nk naik umah lah..bila belek2 resipi utk ikan ni..tengok mcm ok..so final keputusan..maka g lah ke kedai cari ikan jaket & bahan2 nyer..dh masak seakan seperti ikan bakar..ekceli ikan ni digoreng mcm biasa.. Alhamdulillah..mendapat sambutan yg best..mula2 risau gak kot2 xde sape yg nk touching2 ikan ni..klo dpt sambutan mcm ni..esok2 boleh masak lg..resipi ni by chef hanieliza..
Bahan A :
2 ekor ikan cencaru [aleen ambil size xl]
myk utk menggoreng
Bahan B [utk sambal] :
4 bj bwg merah [aleen guna 1 labu bwg besar]
6 bj cili merah
2 btg serai [yg ni aleen add sendiri]
garam
gula
Bahan C :
limau kasturi [dibelah]
salad
tomato
CARA2 NYER :
* ikan dibelah di bahagian belakang dan cuci bersih, sapu serbuk kunyit, garam..ketepikan
* Blenderkan hingga hancur bahan B [jgn bubuh air byk keteika blender nnt smbal agak cair..x molek]
* Cili dh ready masukkan bahan sambal tadi kt belakang ikan yg dh siap belaj & bubuh kunyit td..
* panaskan myk dan gorengkan hingga garing, terbalikkan ikn supaya garing kedua bahagian
* dh masak hidangkan dn hiaskan dgn salad2 td..
SUGGESTION DARI ALEEN :
utk sambal kicap cicah dgn ikan jaket ni..
5 tangkai cabai pedas [sker hati..nk potong2 kecik boleh..nk tumbuk halus pn boleh]
1 bj limau kasturi
kicap lemak manis
CARA : perahkan limau kasturi utk dptkan jus..kemudian campurkan semua sekali dlm satu bekas..kacau kan agar mesra gitu..boleh la hidangkan bersama dgn ikan jaket yg dh masak tu..
dh siap cuci
siap bubuh sambal
ready utk dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA..