Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 22 July 2014

CHOCOLATE DATES with ALMOND


sempoiii ...
JANGAN PENING2 KALAU STOK KURMA TK HABIS.. BUAT MCM NI KOMPOM SEDAP.. budak tadika pun blh buat ni.. 

CHOCOLATE DATES with ALMOND

By ~ Aleen Aireish 

Bahan-bahan :
kurma
almond biji [panggang dulu dlm oven]
coklat masakan
coklat putih
cocoa butter [optional] fungsi utk kilatkan coklat
papercup secukupnya

cara-cara :
- kurma nk yg jenis keras sikit, belah tp jgn putus, buang biji, masukkan almond kt dlm kurma tu
- double boiler coklat masakan celup kurma, guna garfu masukkan dlm papercup
- double boiler coklat putih, zig zag kan kt atas kurma. biarkan coklat elok keras


SELAMAT MENCUBA !!!


SEMPERIT PANDAN a.k.a PANDAN GREEN LACE COOKIES


SUKA TAK??? sedappppp

SEMPERIT PANDAN a.k.a PANDAN GREEN LACE COOKIES

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ K1 resipicitarasawan

Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard

Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.
**[coklat masakan putih aleen tukar guna coklat masakan beryls aje]

Cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam.
2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki.
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.


SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT BIJAN


TENGOK BETUL2 BUKAN BUAH ROTAN YER .. ANTARA BISKUT YG SEDAP UTK HARI RAYA ..

BISKUT BIJAN

BY ~ Aleen Aireish 
sumber ~ K1 resipi citarasawan

Bahan A
250gm mentega
50gm shortening
150gm gula kaster
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B - Ayak
340gm tepung gandum
70gm tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder

Bahan C
60gm bijan putih di sangai
40gm cornflakes - kisar halus
40gm serbuk badam - di sangai

Hiasan : Campuran bijan hitam dan putih, putih telur

Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, gaul hingga menjadi doh lembut.
2. Ambil doh sebesar ibu jari, bulatkan, celup di dalam putih telur dan golek di atas campuran bijan.
3. Atur di atas dulang yang di gris, dan tekan ringan dengan spatula supaya leper.
4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 140C selama 20-25 minit hingga masak.




SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT SWISS CHERRY


ATAS PERMINTAAN KAWAN2 NAK RESIPI BISKUT RAYA SIMPLE2.. 
BARU KELUAR OVEN MALAM TADI.. SIMPLE SANGAT ADUNANNYA .. TAK PERLU MIXER BAGAI HANYA GAUL2 DGN SENDUK AJER.. HASILNYA TAK MENGECEWAKAN .. apa lg cuba lah..

SWISS CHERRY

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google edit by aleen

Bahan-bahan :
250gm buttercup [ 1 ketul ]
90gm gula halus
120gm tpg jagung
250gm tpg gandum [sangai dahulu & ayak]
1 sudu mkn susu tpg
1 sudu mkn coklat rice
1 sudu kecil esen vanila

hiasan :
Cherry

Cara-cara :
- buttercup & gula gaul sebati
- masukkan esen vanila, gaul lg
- masukkan tpg jagung & tpg gandum, gaul
- last masukkan susu tpg & coklat rice gaul rata sebati
- guna acu sprt dlm pic tu utk dptkan pusaran. letakkan cherry di tengah2 tekan sdkt supaya lps masak tak tertanggal cherry nya..
- bakar suhu 180 lbh kurang 10-15 minit

NOTE : bentuk cookies ikut u alls sendiri nk mcm mana yer.. 




SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT AISKRIM


BERBESAR HATI NAK KONGSI RESIPI BISKUT KESUKAAN ANAK2 NI WALAUPUN TEMAN BELUM BUAT LAGI UTK RAYA DTG NI.. wangi bau lemon.. last year dh buat

BISKUT AISKRIM LEMON

By ~ Aleen Aireish 

Bahan-bahan :

250 gm buttercup
120 gm gula aising
1 sudu makan pes lemon
300 gm tepung gandum
200 gm tepung kastad
100 gm tepung jagung
50 gm badam halus/serbuk badam
1/2 sudu teh serbuk penaik

Hiasan
Coklat masakan
manik

Putar butter dan gula ising hingga kembang. Masukkan semua bahan2 lain. Uli hingga sebati. Terap mengikut bentuk aiskrim. Bakar 150-160 selama 20 minit.
Biarkan sejuk dan celup coklat. Boleh dihias dengan manik.



SELAMAT MENCUBA !!!


SEMPERIT SUSU


SEMPERIT SENANG SANGAT.. hehehe

SEMPERIT SUSU

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ dari facebook [tk igt nama]

Bahan-bahan :
250gm buttercup
500gm tpg jagung
1/2 tin susu pekat manis

buah cherry merah secukupnya utk hiasan

Cara-cara :
- pukul butter dan susu [ jgn kembang sgt..]
- masukkan tpg jagung sikit2 hingga adunan senang dipicit dlm acuan semperit nnt.. jika adunan lembik tmbh skt2 lg tpg.. jika sudah ok jgn ditambah lg tpg
- terap adunan guna acu semperit kesukaan
- bakar 15 minit atau hingga masak suhu 160




SELAMAT MENCUBA !!!


MARUKU MELETOP

MARUKU PALING NGE"TOP" SATU TIKA DI FB.. HOT DIPASARAN .. NK GI KELAS RATUSAN RM BELAJAR NI AJER.. SO BLH TRY YG NI... RASA LBH KURANG SAMA.. sedappp.. ranguppp..

MARUKU MELETOPS

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ nisahdihati

Bahan-bahan :
300gm tepung pulut
200gm tepung kacang kuda/cheak peas
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam halus
1 sudu besar gula
60gm marjerin yang dicairkan dan masih panas
2 biji telur
1 sudu besar jintan manis**
1 sudu besar jintan putih**
1 sudu besar jemuju [optional] **
~> bertanda (**) disangai dahulu/digoreng tanpa minyak
segenggam udang kering dibersihkan dan kisar halus
250ml santan cair - air ni boleh letak sikit2 shingga doh menjadi lembut dan tak lekat ditangan..sukatan air ni sesuai

cara-cara :
1. kisar jintan manis, jintan putih dan udang kering hingga halus/hancur
2. satukan bahan-bahan kering .. gaul sebati .. masukkan marjerin cair dan telor n santan cair gaul lagi hingga jadi doh lembut doh ni tak lekat kat tangan ..
3. panaskan minyak masak..sebelum pusingkan adunan ramas2 dulu daun kari masuk dlm minyak panas tadi biar bau kari tu melekat pada maruku kita nanti..& pusing adunan dlm acuan maruku tu.. grg hingga kekuningan boleh angkat ..




SELAMAT MENCUBA !!!

BIKA HOMEMADE


NAMPAK AJER SENANG SANGAT TAPI SEKALI RASA NAK BERBALANG-BALANG.. HARI NI 2 BALANG BUAT DAH KHATAM .. SESUAI UTK HARI RAYA NI... 

BIKA HOMEMADE

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ reka sendiri 

Bahan-bahan :
kulit popia
serbuk kari daging atau ikan babas
serbuk secukup rasa
serbuk cili [optional]

[semua bahan serbuk di atas tak payah goreng2/ sangai2.. campurkan ajer.. testimoni 2 balang habis famili mkn tk cherry berry.. alhamdulillah ok.]
blh aje nk tmbah perasa etc jika ada idea.. utk rasa lg sedap & rasa yg seimbang

Cara-cara :
- kulit popia dipotong seperti size popedem empat segi panjang
- goreng dgn myk secukupnya hingga kekuningan rangup
- sejukkan sebentar, masukkan dlm bekas yg selesa, campurkan dgn serbuk kari & secukup rasa, gaul2kan atau goncang dlm bekas tu.. cadangan aleen lebihkan sdkt serbuk kari agar rasanya sedap..



SELAMAT MENCUBA !!!


KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS


MAI ADIK MAI KAKAK MAI MOKCIK CUBA BISKUT NI PLAK.. BAU MMG THE BEST.. RASA NYA LEPAS BERBUKA NANTI BARU TAU.. IN SHAA ALLAH KOMPOM SEDAP.. suka yg rangup2 kan..

KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS

BY~Aleen Aireish 
sumber ~ majalah saji

Bahan-bahan :
300gm tpg gandum
90gm myk masak
1 bj telur
100ml air
1 s/b serbuk cili
8 tangkai daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
myk utk menggoreng

Bahan Rempah Tumbuk Kasar :
50gm ikan bilis [goreng & tumbuk]
2 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b ketumbar

Cara-cara :
- satukan tpg gandum,ikn bilis, rempah ditumbuk kasar, garam, gula dlm bekas yg selesa
- gaulkan adunan dgn myk masak
- masukkan air dan uli hingga jd doh, pastikan adunan rata & sebati
- rehatkan adunan lbh kurang 1/2jam - 1jam
- cubit2kan adunan sebesar ibu jari, gelek dgn penggelek , buat sampai habis
- panaskan myk dlm kuali, goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan, hampir2 nk masak masukkan daun kari
- toskan myk dan bolehlah makan..



SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT ITAM MANIS


"kenapa mama buat sedap sgt..??? "
adehh tak mampu mama nk jwb sayang.. mmg sedap biskut ni.. smlm buat nmpak gaya mcm tk sempat raya ajer.. request suruh buat lg..

BISKUT ITAM MANIS

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ majalah saji

Bahan-bahan :
250gm mentega [1 ketul]
150gm gula halus
1 bj kuning telur
4 sudu makan coklat rice
4 sudu makan badam cincang

Bahan diayak sekali :
50gm tpg jagung
230gm tpg gandum
30gm serbuk koko

Untuk hiasan :
Cherry merah

Cara-cara :
- pukul mentega & gula halus sebati. [aleen guna senduk ajer]
- masukkan kuning telur, kacau rata
- masukkan bahan2 kering yg tlh diayak bersama & kacau rata lg
- kemudian campurkan coklat rice & badam cincang, gaul rata
- dah siap, ambil adunan agak2 sesudu makan tu, atur dlm loyang, letak cherry di tgh2
- bakar lbh kurang 15-20 minit suhu 150 atau hingga masak bergantung pd oven masing2



SELAMAT MENCUBA !!!


REMPEYEK LERENG KUALI

NAK HABAQ MAI, PEYEK YG SANGAT SEDAP & SGT RANGUP .. MAKAN HINGGA TAK TERKATA .. tak caya cuba try test tgk.. 

PEYEK LERENG KUALI

By ~ ALeen Aireish 
sumber ~ telah di edit by ALEEN sendiri, asal resipi kita cedok dr kak emma/uts. abdullah mahmood/kakak cleaner opis ni [mohon maaf ye sifu2 aleen edit resipinya] tq

Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan

Bahan digoreng terlebih dahulu : (B)
1/2kg kcg tanah [aleen guna kurang dr 1/2kg]
1 genggam ikan bilis
**digoreng bersama jgn garing, hangus ok. toskan myk, ketepikan

Bahan utk diblender : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
7 bj bawang putih
1 genggam ikan bilis
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, blendkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..

Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
5 helai daun limau purut [diracik halus]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur

Cara-cara :
- campur semua bahan A,C & D kecuali bahan (B)
- bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- masukkan bahan (B) td, & daun limau purut yg diracik halus kacau2, bancuhan siap
- panaskan myk agak byk sdkt dlm kuali yg selesa, myk dh panas ambil senduk, siram2kan dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu..
- lps tu sendukkan sesenduk bancuhan yg dh siap td, mulakan part melereng dikeseluruhan tepi kuali tu secara nipis.. [igt yer bukan terus letak dlm kuali mcm tu..]
- dh siap dilerengkan ambil sudip atau senduk, senduk2kan myk dr dlm kuali tu, siram kt atas peyek tu.. agak nk garing sisipkan dgn sudip dtepi2 kuali tu supaya peyek td lekang dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..

NOTE : NAK GUNA ACU BULAT2 TU PUN BOLEH. SAYA TAK RAJIN SO BUAT MCM NI AJER CEPAT SIAP..  NAMA PUN PEYEK LERENG KUALI




SELAMAT MENCUBA!!!


SUKATAN [PECAHAN - PER - /]


kita sering menghadapi masalah untuk menentukan dengan tepat berat yang digunakaan terutamanya apabila membuat pengiraan kos kerana resepi yang digunakan menggunakan berat dalam bentuk cawan. Berikut adalah jadual penukaran untuk mendapatkan berat dan pengiraan yang lebih tepat

ikhlas sharing dr ALEEN AIREISH
sumber ~ ERT komuniti berkongsi ilmu

SUKATAN [ PECAHAN - PER - / ]

Tepung serbaguna ,gula aising dan gula dalam bentuk serbuk
1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =110 gram

Gula pasir, gula halus atau gula kastor
1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cawan =225 gram

Mentega atau marjerin
1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cup=225 gram

Gula perang
1/8 cawan =25 gram
1/4 cawan =50 gram
1/3 cawan =65 gram
3/8 cawan =75 gram
1/2 cawan =100 gram
5/8 cawan =125 gram
2/3 cawan =135 gram
3/4 cawan =150 gram
7/8 cawan =175 gram
1 cawan =200 gram

Serbuk koko
1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =125 grams

Tepung kek
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =50 gram
5/8 cawan =60 gram
2/3 cawan =65 gram
3/4 cawan =70 gram
7/8 cawan =85 gram
1 cawan =95 gram

Badam Hiris
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =40 gram
5/8 cawan =50 gram
2/3 cawan =55 gram
3/4 cawan =60 gram
7/8 cawan =70 gram
1 cawan =80 gram

Badam Serbuk
1/8 cawan =25 gram
1/4 cawan =50 gram
1/3 cawan =65 gram
3/8 cawan =75m
1/2 cawan =100 gram
5/8 cawan =125 gram
2/3 cawan =135 gram
3/4 cawan =150 gram
7/8 cawan =175 gram
1 cawan =200 gram

Kelapa Keping
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =40 gram
5/8 cawan =45 gram
2/3 cawan =50 gram
3/4 cawan =60 gram
7/8 cawan =65 gram
1 cawan =75 gram

Kelapa Parut (Flake Cocunut)
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =25 gram
1/3 cawan =35 gram
3/8 cawan =40 gram
1/2 cawan =50 gram
5/8 cawan =60 gram
2/3 cawan =65 gram
3/4 cawan =75 gram
7/8 cawan =85 gram
1 cawan =100 gram

Cecair
1 sudu teh = 5 mL
1 sudu teh atau 1/2 oz cecair = 15 mL
1 oz cecair atau 1/8 cawan = 30 mL
1/4 cawan atau 2 oz cecair = 60 mL
1/3 cawan = 80 mL
1/2 cawan atau 4 oz cecair = 120 mL
2/3 cawan = 160 mL
3/4 cawan or 6 oz cecair = 180 mL
1 cawan atau 8oz cecair/1/2 pint = 240 mL
1 1/2 cawan atau 12 oz cecair = 350 mL
2 cawan atau 1 pint/16 oz cecair = 475 mL
3 cawan atau 1 1/2 pints = 700 mL
4 cawan atau 2 pints/1 quart =950 mL
4 quarts or 1 gallon =3.8 L

SILA LAH TAG UTK DIRI SENDIRI.. LEBIH BAGUS SIMPAN FILE ATAU PRINT ATAU SALIN DLAM BUKU.. LAIN KALI NAK REFER SENANG KAN..

JEJARI SIPUT


UNTUK BALANG KUI RAYA LAGI .. cuba baru tau sedapnye .. suka sgt ..

By~ Aleen Aireish
sumber~ kak reen khan

JEJARI SIPUT

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
2 sudu makan serbuk kari daging
1/3 cawan majerin/butter
2/3 cawan santan
5 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering
ikan bilis - ditumbuk hancur sukatan suka hati [aleen tambah sendiri]
1 paket paste tomyam adabi
1 sudu teh garam & 1 sudu teh gula
beberapa tangkai daun kari
minyak utk menggoreng terendam

Cara-cara :
gaul rata tepung & serbuk kari.
kisar santan, bwng putih, tomyam paste, udang kering, ikan bilis tumbuk, garam & gula hingga hancur.

ramas dgn hujung jari margerin dan tepung, bila dah rata campurkan bahan2 yg dikisar tadi. uli hingga mnjadi satu doh yg kental. (mcm doh roti canai tu..)

gentel bulat2 kecil2 doh. lps tu lenyek atas acuan kuih siput hingga mnjadi seakan2 kulit siput. ikut kepandaian masing2 lah yer.. [Aleen guna gunting ajer]..
panaskan minyak, goreng lah kuih siput dgn api sederhana. jgn kuat sangat supaya masak dlm nya & ranggup, coz ia agak tebal. bila dah 5 minit menggoreng, masukkan setangkai daun kari yg tlh dilurut daunnya. bila sudah garing dan masak, angkat dan tos kan.
bila sudah betul2 sejuk, blehlah disimpan dlm bekas kedap udara.




SELAMAT MENCUBA!!!


KACANG RUGGET


SUKA NI BOLEH BUAT UTK RAYA .. BUAT PUN MUDAH AJER ..rugget u... sedap... rangup...

KACANG RUGGET

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Hasue

Bahan-bahan :
500gm kcg tanah
1 biji telur
1.5 inci halia
5 ulas bawang putih
2 cawan tepung beras
2 sudu mkn serbuk cili [nk tukatr serbuk lada sulah pun blh]
1 cawan air
2 biji cili
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Cara-cara :
- bersihkan kcg toskan air hingga kcg kering
- tumbuk halia, cili dan bawang putih hingga betul2 lumat
- campurkan bahan yg ditumbuk lumat td bersama tepung beras, telur, serbuk cili bancuh dlm satu bekas bancuh sebati
- lps tu tuangkan dlm mangkuk yg ada kacang tu .. gaul2kan sekata ..
- panaskan myk goreng hingga masak. pastikan selalu mengacau supaya kcg tk melekat dan hangus. api sederhana aje ..




SELAMAT MENCUBA!!!


ROTI POKET


TAK SABAR NAK KONGSI RESIPI NI.. PTG TD NAMPAK BERLEGAR-LEGAR DI WALL TEMAN.. APA SALAHNYA MENCUBA KAN..cuma yg salad tu teman tambah sendiri tp mmg mantop.. bkn kata anak2 aje suka.. yg dewasa pn suka..

ROTI POKET

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ masak memasak

Bahan-bahan :
roti gardenia
telur
breadcrumbs warna oren

Bahan2 utk inti suka hati ikut selera nk masak mcm mana :
sardin
sosej
ayam atau
daging

cara-cara :
1 - 2 kpg roti tangkup kedua-dua, gelekkan lps tu terap dgn cawan atau alat yg sesuai .. tekan sampai putus [sama mcm tekap aiskrim goreng tu]

2- kocok telur, masukkan lada sulah sikit, ambil roti yg dh siap tekap bulat td, refer pic no.2. buat mcm tu

3- salut dgn breadcrumbs, pastikan semua bahagian kena breadcrumbs

4- goreng, refer no.4 grg naik gelembung montel gitu, angkat toskan myk

5- sejukkan dahulu

6- potong/gunting kpd 2 bahagian, mcm poket kan..

7- saya buat inti sardin & salad

8- masukkan inti dlm poket tu hingga agak penuh.. hias dgn salad, mayonis & cili sos. siap





SELAMAT MENCUBA !!!


SAMBAL PARU GORENG RANGUP MAK TAM


KENAPA SAMBAL NI ADA NAMA MAKTAM, SEBAB MAKTAM LAH ALEEN BOLEH MASAK PARU. SAMBAL PARU MAKTAM FAMOUS DI PASAR PAGI.. MAKTAM TAK LOKEK ILMU SO DIA KONGSI DGN KITA.. khas utk mereka tak suka paru lembik bila dimasak.. aleen slh sorang spesis yg tk blh nk mkn klo paru di masak lembik.. terima kasih maktam..

SAMBAL PARU GORENG RANGUP MAKTAM

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ maktam pasar pagi

1/2 kg paru
1/2 senduk cili blender [cili kering+bwg besar+bwg putih] - nk pedas letak lebih
sos tiram
sdkt jus asam jawa
garam
gula
bwg besar potong bulat
cabai merah besar potong serong

Cara-cara :
- bersihkan paru, rebus hingga masak, toskan air biarkan sejuk
- hiris kepingan nipis2, campurkan serbuk kunyit & garam utk menggoreng
- panaskan myk secukupnya dlm kuali goreng hingga garing
- tumis cili blender garing, masukkan jus asam jawa, garam & gula secukupnya, sos tiram, sambal agak pekat masukkan paru, kacau2 sekejap tutup api, hidangkan..

TIPS GORENG PARU : UTK DAPATKAN PARU YG RANGUP KRISPY.. PASTIKAN SEMASA GORENG PARU TU TIADA LAGI BUIH2 DALAM KUALI.. TU TANDANYA PARU SEDIA DIANGKAT ..






SELAMAT MENCUBA!!!



hv fun with my cute photo