Sepatah dua kata ..
DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..
Followers
Wednesday, 15 April 2015
APAM ROSES / MAWAR
APAM ROSES
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan A :
4 biji telur
2 cawan gula kastor
1 tbsp ovalette
** pukul kembang putih gebu-mixer
Bahan-bahan B :
4 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
**blh juga guna tepung naik sendiri
**bahan kering diayak sekali
Bahan C - cecair :
2 cawan fresh milk / susu cair
** perwarna kesukaan
**sedikit kelapa putih [optional] lg suka ada kelapa
Cara-cara :
- Bahan B & C selang selikan, mulakan B dulu masukkan ke dlm A, kaup balikkan, kemudian bahan C pula masukkan ke dlm A, kaup balikkan.. ulang step buat sampai tpg & susu habis. pastikan akhir sekali tepung.
- acuan sapu dgn myk
- adunan masukkan warna, letakkan dlm acuan rose kukus lbh kurang 6-7 minit
- jika guna kelapa, tekan2kan sdkt kelapa pd acuan, baru masukkan adunan..
SELAMAT MENCUBA!!!
KARIPAP V V I P
KARIPAP V V I P
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan Inti :
1 paket isi ketam potong dadu
6-7 biji kentang potong dadu
1 biji bwg holland kuning potong dadu
daun bawang hiris halus
daun sup hiris halus
sedikit ikan bilis tumbuk kasar
kiub ayam/garam, gula secukup rasa
1 sudu makan cili kisar
2 paket kari daging babas pedas
myk utk menumis
Cara-cara :
- tumis cili kisar + kari + bwg + ikn bilis hingga pecah myk naik bau
- masukkan kentang + sdkt air, kacau sebati
- masukkan isi ketam + daun sup + daun bwg + perasa secukup rasa, masak hingga inti kering, sejukkan.
Bahan-bahan Utk kulit Karipap :
1 bungkus roti gardenia
telur
bread crumbs kuning
Cara-cara :
- gelek roti sekeping2 dgn penggelek, tekap dgn mug atau tools yg sesuai supaya dpt sekeping/satu bulatan
- letakkan inti, kelim tepi roti, golek dlm telur, golekkan pula dlm bread crumbs, goreng hingga kekuningan, siap
** CADANGAN HIDANGAN LAGI SEDAP MAKAN DGN MAYONIS, TRY LAH.. KITA DAH MAKAN TADI ..
SELAMAT MENCUBA!!!
APAM CANTIK
APAM CANTIK
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan : A
2 cawan tepung beras [cap 5 gajah sesuai utk kuih-muih]
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
10-11gm mauripan
** semua bahan campur sekali, gaul rata, ketepikan
Bahan-bahan : B
2 cawan nasi
3 cawan air
**blend betul-betul halus mulus ok, nnt senang nak pipekan bunga2 cinta..
perwarna kesukaan : pink, biru, hijau
Cara-cara :
- masukkan B ke dlm A sikit2 higga habis sambil gaul rata yer
- Biarkan adunan mengembang 1jam
- panaskan air kukusan
- bahagikan adunan kpd bbrapa bahagian utk diwarnakan
- sediakan acuan lompang yg disapu dgn myk, masukkan adunan asal hampir penuh, lukis bunga2 cinta..
- kukus 10-15 minit shj.
CARA MELUKIS & TIPS :
- masukkan adunan berwarna ke dlm piping bag, gunting sedikit hujung piping bag tu, boleh lah melukis ikut kreativiti
- jgn lupa acuan lompang disapu myk supaya senang nk keluarkan apam nnt, tunggu apam sejuk baru dikeluarkan
- pemilihan tpg beras pn penting juga.. cari cap 5 gajah, tertera pd packing ada tulis sesuai utk kuih-muih
- kukus guna api biasa sahaja, tp pastikan sebelum mengukus air tu dah betul2 mendidih ok
- penutup kukus tu balut dgn kain supaya air kukusan tk kena pd permukaan apam inshaa Allah dapat hasil apam yg gebu, cantik & sedap.
SELAMAT MENCUBA!!!
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan : A
2 cawan tepung beras [cap 5 gajah sesuai utk kuih-muih]
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
10-11gm mauripan
** semua bahan campur sekali, gaul rata, ketepikan
Bahan-bahan : B
2 cawan nasi
3 cawan air
**blend betul-betul halus mulus ok, nnt senang nak pipekan bunga2 cinta..
perwarna kesukaan : pink, biru, hijau
Cara-cara :
- masukkan B ke dlm A sikit2 higga habis sambil gaul rata yer
- Biarkan adunan mengembang 1jam
- panaskan air kukusan
- bahagikan adunan kpd bbrapa bahagian utk diwarnakan
- sediakan acuan lompang yg disapu dgn myk, masukkan adunan asal hampir penuh, lukis bunga2 cinta..
- kukus 10-15 minit shj.
CARA MELUKIS & TIPS :
- masukkan adunan berwarna ke dlm piping bag, gunting sedikit hujung piping bag tu, boleh lah melukis ikut kreativiti
- jgn lupa acuan lompang disapu myk supaya senang nk keluarkan apam nnt, tunggu apam sejuk baru dikeluarkan
- pemilihan tpg beras pn penting juga.. cari cap 5 gajah, tertera pd packing ada tulis sesuai utk kuih-muih
- kukus guna api biasa sahaja, tp pastikan sebelum mengukus air tu dah betul2 mendidih ok
- penutup kukus tu balut dgn kain supaya air kukusan tk kena pd permukaan apam inshaa Allah dapat hasil apam yg gebu, cantik & sedap.
SELAMAT MENCUBA!!!
PAU KAMPUNG
PAU KAMPUNG
By ~ Aleen Aireish
Bahan A
11gm yis [mauripan]
2 sudu besar gula
1 1/2 cawan air suam2 kuku [+ - 200ml air]
**satukan semua bahan di atas, kacau sebati dan biarkan berbuih
Bahan B :
500gm tepung gandum
90gm shorterning
3 sudu besar susu pekat manis
1 1/2 sudu teh baking powder
3 sudu besar minyak jagung
** campurkan semua bahan di atas ni di dalam mangkuk pengadun KECUALI myk jagung, gaul rata sekata
~>> sediakan beberapa helai baking paper atau daun pisang dipotong 4 segi kecil agak2 sendiri saiznye ok utk lapik pau
~>> filling/inti kesukaan
Cara-cara :
- ambil bahan A masukkan sikit2 ke dalam bahan B, masukkan juga myk jagung, sambil itu uli tepung hingga dpt doh yg licin lebih kurang 10-15 minit.
- perap lebih kurang 1/2jam
- sebelum meneruskan step seterusnya didihkan air kukusan terlebih dahulu
-kemudian ulikan semula doh, timbang setiap doh 50gm, bulat2kan letakkan filling kesukaan, lapik pau dgn kertas, susun dlm kukus jarakkan.
- biarkan saiz pau naik berganda
- lps tu baru kukus 5-7 minit
**ULI TANGAN PUN BOLEH, SAMA SAHAJA STEPNYA.
SELAMAT MENCUBA!!!
PUDING TEMBIKAI ROSE LAICI
PUDING TEMBIKAI ROSE LAICI
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
1/2bj tembikai diambil isi keluar sprt di gambar
10gm serbuk agar-agar
1000ml air
gula pasir secukup manis
1 sudu besar perasa kordial laici
1 sudu besar susu pkt manis
1 sudu besar syrup rose [nk pkt merah tambah je..]
Cara-cara :
- masak agar2 [agar2 + air + gula]
- ambil sesenduk tuang dlm bekas lain + perasa laici kordial + susu pekat manis, kacau sebati, ketepikan biarkan keras, potong dadu kecil2
- baki agar2 dlm periuk td masukkan syrup rose
- ambil tembikai tanpa isi td.. taburkan kordial laici, tuangkan agar2 syrup rose, biarkan sebentar, masukkan dlm peti ais supaya keras dn sedap mkn sejuk. nyummyyyy..
SELAMAT MENCUBA!!!
APAM PISANG BAM BAM
APAM PISANG BAM BAM
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis noraslinda bugal / blog yatiememories
BAHAN-BAHAN
1 cawan pisang dilenyek(Pisang emas/berangan atau yg sesuai)
1 cawan gula pasir [aleen guna icing sugar]
4 biji telur Gred A
3/4 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
CARA - CARA :
Panaskan kukusan
- Satukan semua bahan bertanda( * ) dan ayak. Ketepikan
- Pukul telur bersama gula pasir hingga kembang
- Masukkan minyak masak. Sebatikan
- Masukkan bahan bertanda ( * ) yang telah diayak tadi. Kacau rata
- Akhir sekali masukkan pisang lenyek. Gaul sebati
- Sapu minyak pada acuan dan tuang adunan 3/4 penuh (saya tuang penuh dalam acuan, [aleen guna paper cup] biar bambam kejadiannya)
Kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana
SELAMAT MENCUBA !!!
AYAM GOLEK DARA
AYAM GOLEK DARA
By ~Aleen Aireish
Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1 senduk cili kisar [cili kering + bwg besar + bwg kecil + halia]
cabai besar merah & hijau
bawang goreng
salad
sos cili
sos tiram [optional]
garam & gula secukup rasa
cara-cara :
- didih air kukusan terlebih dahulu
- ayam cuci bersih, gaul dgn serbuk kunyit + garam halus, kukus hingga masak.
- kemudian panaskan myk goreng ayam td. [pastikan ayam tenggelam]. Angkat letakkan di atas pinggan yg sesuai
- panaskan myk, tumis bahan cili kisar hingga pecah myk.
- masukkan sos cili, sos tiram & sedikit air, kacau sebati
- masukkan garam & gula secukup rasa dan cabai merah & hijau
- siram sambal ke atas ayam tadi..
- tabur bawang goreng yg dibuat sendiri sememangnya menghasilkan aroma yg wangi..
- hias dgn salad
SELAMAT MENCUBA!!!
AYAM BAKAR KENNY ROGERS ALEEN STYLE
AYAM BAKAR KENNY ROGERS ALEEN STYLE
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
5 ulas bwg putih
1 bj bwg besar
2 inci halia
sdkt garam
2-3 sudu besar margerine / minyak masak
**goreng bwg putih & besar agak lemau sebentar
** kisar halus semua bahan di atas
2 sudu makan lada hitam
**ditumbuk kasar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
Cara-cara :
- ayam cuci bersih kukus 1/2 masak
- myk lebihan grg bawang td lumur pd ayam yg tlh dikukus td
- kesemua bahan2 di atas dilumurkan pada ayam perap dlm 1/2 jam
- bakar dlm oven 1jam suhu 200
SELAMAT MENCUBA!!!
KEK MARBLE WARISAN
KEK MARBLE WARISAN
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis hafizah yahaya
Bahan-bahan :
250gm mentega
210 gula castor
5 biji telur
1 s/mkn ovelatte
230gm tpg gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh chocolate emulco
80ml susu segar
Cara-cara :
- mentega & gula pukul kembang, gebu, putih
- masukkan ovalette & telur. telur masuk sebiji-sebiji smpai habis, kemudian masukkan esen vanila
- teruskan memukul hingga sebati
- masukkan tpg & susu secara brselang-seli, kaup balikkan sebati
- bahagi kpd 2 bahagian, 1 bahagian masukkan serbuk koko & chocolate emulco, gaul sekata, 1 bahagian lg biarkan yg asal
- lapik loyang dgn baking paper, tuang secara berselang seli hingga adunan habis.
- bakar 180 selama 1 jam brgantung pd oven masing2.. biarkan sejuk sebelum dipotong
SELAMAT MENCUBA!!!
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis hafizah yahaya
Bahan-bahan :
250gm mentega
210 gula castor
5 biji telur
1 s/mkn ovelatte
230gm tpg gandum
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh chocolate emulco
80ml susu segar
Cara-cara :
- mentega & gula pukul kembang, gebu, putih
- masukkan ovalette & telur. telur masuk sebiji-sebiji smpai habis, kemudian masukkan esen vanila
- teruskan memukul hingga sebati
- masukkan tpg & susu secara brselang-seli, kaup balikkan sebati
- bahagi kpd 2 bahagian, 1 bahagian masukkan serbuk koko & chocolate emulco, gaul sekata, 1 bahagian lg biarkan yg asal
- lapik loyang dgn baking paper, tuang secara berselang seli hingga adunan habis.
- bakar 180 selama 1 jam brgantung pd oven masing2.. biarkan sejuk sebelum dipotong
SELAMAT MENCUBA!!!
NASI GORENG PATTAYA
NASI GORENG PATTAYA
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ buku masak chef hanieliza
[sukatan ikut byk mana nk buat]
Bahan utama :
nasi sejuk + garam halus secukupnya [digaul & peroikan]
telur
udang segar
kubis
kcg pnjg
carrot
cili merah
daun bawang
telur secukupnya [utk bungkus nasi]
Bahan utk tumis :
minyak masak
bwg putih [cincang halus]
sedikit lada hitam
Cara-cara :
- tumis bhn tumis hingga wangi
- masukkan telur hancurkan, masukkan kubis, kcg pnjg,carrot, cili merah & udang, kacau rata
- masukkan nasi, kacau rata & rasa dah sedap sekata, tutup api, tabur daun bawang
UTK BUNGKUS NASI :
- masukkan nasi grg dlm acuan mangkuk yg sesuai
- dadar telur dlm kuali [aleen guna non stick pan]
- telur masak, letakkan nasi grg dr mangkuk td
- bungkus nasi, ambil pinggan telangkupkan dlm kuali & terbalikkan perlahan
- letak sos cili bersama timun.. atau apa2 yg u all suka lah yer..
SELAMAT MENCUBA!!!
KARAMEL TANPA TELUR
Bahan A : Gula hangus
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula pasir
Bahan B : Utk Caramel
10gm agar2 serbuk/powder
4 cwn air
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn gula pasir
1 tin susu cair
1 s/k esen vanila
3 sudu besar tpg kastad
10gm agar2 serbuk/powder
4 cwn air
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn gula pasir
1 tin susu cair
1 s/k esen vanila
3 sudu besar tpg kastad
Cara-cara :
1. buat gula hangus, ketepikan
2. satukan semua bahan B, kacau selalu atas api hingga mendidih & kelihatan agak pekat
3. tapiskan dan tuangkan ke dlm loyang gula hangus tadi. biarkan sejuk, kemudian simpan dlm peti ais supaya caramel td elok keras
sedap dimakan sejuk.. nyummmyyy
1. buat gula hangus, ketepikan
2. satukan semua bahan B, kacau selalu atas api hingga mendidih & kelihatan agak pekat
3. tapiskan dan tuangkan ke dlm loyang gula hangus tadi. biarkan sejuk, kemudian simpan dlm peti ais supaya caramel td elok keras
sedap dimakan sejuk.. nyummmyyy
SELAMAT MENCUBA !!!
Subscribe to:
Posts (Atom)