CEKODOK IKAN BILIS |
bahan2
tepung gandum [ikut sker byk mana nk..]
1/2 bwg besar [dimayang]
sedikit daun sup
sedikit daun bawang
2 tangkai cili ijau yg besar tu..
segenggam ikn bilis [ditumbuk dgn lesung batu..bru sedap]
klau nk pedas bubuh la cili
garam secukup rasa
air utk bancuhan : air suam + myk masak dlm 3 sudu..agak2 tepung byk mana bila nk bubuh myk nnt..
**tak guna air sejuk. guna air suam dpt hasilkan cekodok sedap.
cara-cara
-tepung diayak
- masukkan semua bhn2 tu..kecuali air suam d myk.
- gaulkan mesra dulu..
- lps tu masukkan sedikit2 air suam ke dlm tepung td..bancuh kan..
- smbil2 bancuh tu masukkan myk td..dh siap..
- boleh goreng..
SELAMAT MENCUBA RESEPI DARI DALEEN