By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sister anita indonesia
Bahan-bahan A :
1 tsp yis kering
150ml susu segar/susu cair
~>> masukkan yis ke dlm susu suam2 panas, kacau rata, biarkan berbuih megembang
~>> cara Aleen, aleen tak buat step atas ni.. aleen terus masukkan yis ke dlm mangkuk tepung [refer gambar]
Bahan-bahan B :
250gm tepung gandum/roti
1 bj telur - dikocok
1 tbsp gula kastor
1/2 tsp garam halus
Bahan C :
30gm butter/margerine
inti/filling kesukaan [aleen guna kacang merah]
1 bj telur - utk glaze/sapu atas roti sblm bakar
sedikit butter/margerine - utk glaze/sapu atas roti slps bakar
~>> campur semua bahan B dlm bekas, kemudian tuang bahan A juga sekaligus, kacau rata uli hingga jd doh, uli dgn tgn 2 minit,
~>> masukkan bahan C uli lg hingga lembut licin elastik 15 minit. banting2kan doh tu semasa proses menguli
~>> bulatkan doh tutup bekas doh dgn plastik wrap, rehatkan 1 jam hingga doh naik kembang 2 kali ganda
~>> selepas 1 jam alihkan doh ke atas lapik canai yg sudah ditabur tepung.. bahagikan doh kpd 9 bahagian/ketul, masukkan inti kesukaan susun dlm loyang yg dilapik dgn baking paper, tutup doh dlm loyang dgn plastik wrap sekali lg biarkan kembang 1 jam.
~>> setelah 1jam sapu atas roti dgn telur yg dikocok terlebih dahulu, kemudian bakar dlm oven suhu 180 selama 20-25 minit atau hingga masak. siap bakar sapu atas roti dgn mentega/margerine..
SELAMAT MENCUBA..
tongue emoticon