Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 24 June 2013

BUBUR PUTIK NANGKA DADU LABU

Minum petang utk keluargaku yg sangat2 aku sayang [big smile] hehee .. puas hati bila tgk keluarga makan hasil dari air tangan sendiri .. sedap ke tak sedap belakang cerita janji perut berisi kan ...

buat bubur ni main gentel2 .. penat juga weh... klo nak buat sepiuk besor tu mau krem2 kaki tangan .. pinggang pun jem hahaha lantak kome ler kalau kome rajin benor .. upah adik beradik. atok, opah mokcik pakcik gentel2 kan .. cpt siap nyer.. tp size putik/butir nangka ni ko terima ajer lah mak jemah yer .. lain tgn lain seni nya ekekekkkk...

jom2..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipi sendiri

Bahan-bahan utk doh putik/butir nangka :
1 cwn tpg pulut
air secukupnya utk bancuh
pandan emulco - [klo xde ni blh ajer guna real pandan leaf tu, ambil jus]
perwarna hijau - [aleen guna apple green]

Cara-cara :
- bancuh  hingga jd doh, tuang air sikit2 hingga doh tak melekat di jari.
- lps tu bentukkan bujur2 kecil, dah siap rebuskan air hingga mendidih masukkan butir2 dalam air tu.
- bila dah terapung timbul ke atas tandanya butir tu dh masak, angkat masukkan dlm bekas yg ada air, ketepikan jika dh siap.

Bahan utk dadu labu :
1/2 biji labu kuning
** Buang kulit sprt biasa, potong dadu2 kecil tp biarkan tebal sedikit, bersih ketepikan dulu..

Bahan-bahan lain :
gula secukup rasa
santan secukupnya [aleen guna santan kotak aje]
1 helai daun pandan simpulkan
secubit garam

Cara-cara :
- masukkan dadu labu kedlm periuk bersama dgn santan
- biarkan mendidih sekejap, hingga labu sedkit empuk, api sederhana aje tak mau api kuat santan pecah, bubur tk cantik n kurang best
- masukkan gula, daun pandan n secubit garam, kacau perlahan
- lps tu masukkan putik/butir nangka, kacau perlahan, rasa dh ok siap utk dihidangkan ..

** NAK LAGI BEST DAN TERASA KESEDAPANNYA SIMPAN BUBUR DALAM PETI AIS SEBELUM MAKAN .. TENGOK BERAPA MANGKOK BOLEH HABIS heheheee

TUTORIAL :









SELAMAT MENCUBA !!!

PUDING LABU LAPIS MARIE JAWA TENGAH

Aktiviti bila boring .. searching kat mr google jumpa resipi ni.. tgk blog dari seberang jowo tengah gitu .. for me ok lah try buat lagipun bahan2 mmg dah tersedia ada di rumah.. dari membazir tak buat apa-apa tu.. kita bikin ini puding..

tengok pic puding tuan punya resipi kt blog tu mmg best.. leleh tgk nye.. mcm sedap ajer.. nak tau leleh tak leleh sendiri cuba yer .. hehehee


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog dari seberang

Bahan-bahan A :
3 biji telur
200gm gula pasir
1/4 sudu esen vanila
125gm tpg gandum
350gm labu kuning - [kukus lenyekkan, aleen rebus ajer dh masak toskan kemudian lenyekkan dgn senduk]
50gm margerine - cairkan
1 paket biskut marie - suka hati nk plain original taste atau yg taste coklat

Bahan-bahan B :
850ml air
1 sudu besar serbuk agar2 - 13gm / 1 paket
170-180gm gula pasir

Cara-cara :
- pukul telur, gula & esen vanila hingga kental [aleen guna blender aje]
- tambahkan tpg gandum blenderkan halus lg
- masukkan margerine putar sekejap
- tuangkan ke dlm mangkuk yg ada isi labu siap dilenyek td.. kaup gaul sekata kemudian tuangkan ke dlm loyang yg sudah disapu dgn sdkt margerine.
- kukus 25 minit atau hingga masak
- BAHAN B : - rebus air, serbuk agar2 n gula didih hingga gula hancur, tutup api.
- labu yg dh masak td, ambil garfu luka2kan atas permukaannya sblm susun biskut marie n tuangkan agar2 yg dh masak tu, tujuannya supaya melekat each other
- ambil biskut marie, susun ikut kreativiti sendiri.
- kemudian tuangkan agar2 td perlahan-lahan hingga habis.
- simpan dalam peti sejuk, sedia utk dihidang

TUTORIAL :





















SELAMAT MENCUBA !!!


Saturday, 8 June 2013

APAM BALIK MINI ALEEN

Assalamualaikum ... salam sejahtera ... percubaan pertama hari ni apam balik mini di rumah, tak rugi aleen berpeluh di dapur 10 biji apam balik habis .. lepas ni rasa nak makan bikin sendiri ajer lah ... boleh makan panas-panas ... mmg best ..

TQVM to chef yg selalu aleen follow resipi2 dia, siapa lg klo bukan Chef Arm, tq boss hehehee
izinkan aleen kongsi resipi apam balik ni dengan kawan-kawan yg teringin nk cuba yer chef.. moga rezeki chef bertambah-tambah lg dgn perkongsian ilmu masakan yg chef kongsikan .. aminnn

Jom tengok resipi


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef Arm

Bahan-bahan :
150gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera [mauripan]
25gm gula kastor
200ml air suam
2 biji telur
50ml minyak [aleen guna nyk masak]
sedikit garam halus

1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh air
** dibancuhkan

Bahan Inti :
jagung manis
kcg tanah digoreng & dikisar [aleen guna ready made ajer]

Cara-cara :
- campur tepung, gula dan garam gaulkan
- masukkan yis kacau rata, masukkan telur & minyak, pukul sambil tuangkan air suam sikit2
- soda yg dibancuh dgn air td, masukkan ke dlm adunan & pukul sekata
- tutup adunan biarkan 30 minit
- lps tu dadarkan, [aleen guna kuali non stick aje]
- bila separuh masak, taburkan bahan2 utk inti, agak2 sendiri kuantitinya nk letak byk mana ok.
- lipat 2 dan angkat, hidangkan

TUTORIAL :








tutup adunan dan biarkan 1/2jam


adunan sedia utk dimasak, adunan slps 1/2jam disimpan

BAHAN INTI :



CARA-CARA MASAK :


nk cerita sikit tools yg aleen guna utk masak apam balik ni.. semestinya aleen tk ada acuan/kuali utk apam balik, maka nya aleen guna kuali non stick, utk dptkan mini size apam balik ni aleen guna cutter kek dam yg sederhana kecil, dijadikan acuan supaya dpt hasilkan apam balik sama saiz, sukatan adunan nk letak di tengah-tengah acuan tu, ikut citarasa klo boleh jgn tebal sgt.. biasa2 ajer yer .. so terjawab sudah kaedah, acuan yg aleen guna utk apam balik aleen masak tadi... :)


ni permintaan si along, nk apam balik letak coklat, so taburkan ajer coklat atas nyer .. lps tu lipat, angkat




SELAMAT MENCUBA !!!

Thursday, 6 June 2013

AYAM KETUPAT PANDAN PENGANTIN

vahh vahhh vahhhhhh nama nye pun dh vouge.. gojes gitu hak hak hakkk .. nk tau kan knp ada pengantin yg last nama tu... minggu sudah aleen & famili termasuk mak dan abah ditugaskan & diberi mandat cewwahhh mcm titah soltan plak.. supaya handle dapur masak & gubah 20 pinggan utk makanan raja sehari utk pengantin ni... maka nya ni lah salah satu menu yg aleen buat... jadilah nama pengantin kat last nama resipi tu..

Sambutan nye juga luar jangkaan.. 1 besin besar masak ranap sekelip mata.. mungkin juga ayam tu masih panas, fresh, baru angkat dr kuali terus deko2 dalam pinggan pengantin .. tu yg tangan tetamu nampak silang menyilang ambil ayam ketupat pandan letak dalam pinggan masing2 hehehee

TQVM juga kepada cek Mat Gebu atas perkongsian step by step cara membungkus ayam dgn daun pandan tu.. memang best lah.. lepas goreng wangi je ayam nye .. kuali, minyak pun ok.. tak ada hitam sisa2 rempah ratus yg digoreng dlm kuali.. sebelum ni kalau goreng ayam berempah habis hitam2.. kuali pn mcm berkerak sikit... lepas ni kalau goreng ayam yg ada perap2 rempah ratus better i buat style ni.. bungkus dgn daun pandan .. tengok pun dah berselera kan !!!

mai kita tengok resipi ...


By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan : [A]
1/2 ekor ayam
1/2 paket rempah kurma
lada sulah secukupnya
sos tiram secukupnya
sos cili secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam halus secukupnya

Bahan blender hancur/halus : [B]
3 batang serai
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2-3 inci halia
2-3 sudu besar gula pasir [ikut kesesuaian citarasa masing2]

minyak secukupnya utk menggoreng
** Daun pandan size lebar utk bungkus ayam
** Lidi/pencungkil gigi yg bersih tau utk sematkan antara hujung daun pandan tu nnt supaya masa goreng ayam, ayam tu canyik kat dalam daun tu.

Cara-cara :
- potong ayam 1x1 inci, cuci bersih, gaul dgn bahan2 A & B, perap 30 minit. kalau nk lebihkab masa perap nya tu elok juga tak ada masalah
- lps tu bungkus ayam yg diperap td dgn daun pandan. Dah siap sedia utk digoreng. minyak mesti byk supaya ayam tenggelam, goreng dgn api sederhana perlahan aje..

CARA LIPATAN / MEMBUNGKUS AYAM TU, SILA LAH RUJUK DI LAMAN KAT BAWAH NI..
~>>>> KLIK KITA OK 












SELAMAT MENCUBA !!!

hv fun with my cute photo