Memandangkan semua orang dlm rumah ni feberet siakap stim kita beli size besar sikit.. puas makan.. habis nasi kita ratah isi ikan plak kan... part ratah meratah ni mmg si aleen sker ya rabbi... tambah2 yg part kepala tu.. sruppp sruppp hisap kepala... subhanallah sedap nyer... tp ada jugak betoi ckp org tua2 dulu... jgn mkn kepala ikan cepat lupa... adoi yaiiii.. terasa mcm betoi plak... low memory sikit ada skrg ni... heheheeee...
tp semua tu tolak tepi bila dh terjumpa kepala ikan... i loikeeeeeeeeeee...
U all nak try tak menu stim 3 rasa ni... jom jom terjah resipi...
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef norzailina, noreen & ummi @ home sweet home
Bahan-bahan utk perap ikan : edited by aleen
1 ekor ikan siakap
sedikit garam
sedikit sos tiram
**lumurkan pd keseluruhan ikan.. ketepikan perap sekejap
100ml air [boleh tambah sendiri jika nk lebihkan kuah.. aleen mmg buat kuah lebih..]
Bahan-bahan cincang halus :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Bahan-bahan dihiris halus :
1/2 kuntum bunga kantan [aleen x letak]
2 helai daun limau purut [aleen x letak]
4-5 biji cili padi
Additional bahan sendiri : by aleen
2 batang serai dihiris
2 keping asam keping
2 keping nenas potong dadu [aleen guna nenas yg dlm tin ajer..]
Bahan-bahan sos :
2 camca besar cili kering kisar
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos plum [x letak]
2 camca besar sos cili
1 camca kecil kicap lemak manis [x letak]
1 camca besar jus limau nipis [x letak]
myk masak secukupnya utk menumis
garam, gula secukupnya..
Cara-cara :
- Panaskan air dlm kukusan
- letakkan ikan dlm bekas yg tahan panas dan masukkan air 100ml tu..
- kukus hingga ikan masak.
- sementara tu, dlm kuali panaskan myk utk menumis, masak sambal 3 rasa tu seperti kita selalu masak..
- sambal dh siap, masukkan air kukusan ikan dlm sambal tu masak higga mendidih.. tambahkan perasa supaya sesedap rasa.. masak hingga pekat
- lps tu tuangkan atas ikan stim tadi.. dihidangkan bersama nasi
SELAMAT MENCUBA!!!!
lama xwat siakap stim...telan air liur lak tgk kt sini..
ReplyDeletehehehee.. sial2.. bila free blh buat..
ReplyDeletetq ats perkongsian ini,ada masa nk try msk ni..mmg sy xpndi msk.dh kwin bru tau jd is3 kna pndi msk(utk suami,mertua,&hri rya)..minta izin salin eh apa2 resepi yg nk d'cuba..tq2 1JUTAx...~Cik Ma~
ReplyDeleteUmmi Danial > boleh jer sharing.. silakan..
ReplyDeletealeen dulu pn sama x pandai masak.. skrg pun masih belajar lg..
tQ manyak2 :-)
ReplyDelete