Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 26 December 2012

KEROPOK TWISTIES KEJU LAKSA KERING

Seharian yg tersangat sibuk aleen ni... sibuk dgn tempahan CREPE sebenarnya.. Tp tak kisah lah itu semua rezeki dari Allah kan !!.. Alhamdulillah .. aminnnn

Tapi sebenarnya bukan nak citer pasal Crepe.. aleen nak sharing pengalaman buat Keropok Twisties dari laksa kering ni.. Sesibuk mana pun, dlm hati duk kata-kata.. "buat la..buat la.. keropok laksa ni mudah jew.." sbb ikut kata hati la aleen buat jugak keropok sepecial ni.. mmg tak sampai 20 minit la, buat dari A sampai Z..setel, dari proses goreng hingga lah terhidang depan mata ..

Dalam beberapa hari ni duk layan pesbuk ternampak kwn2 sharing resipi dan gambar mcmne twisties look like ... glamour plak keropok laksa kering ni.. sana sini org share.. tu sebab mencuba juga.. bahan2 pulak mudah.. senang nak cari ..

Aleen hasilkan keropok ni idea sendiri.. olahan sendiri.. aleen tak follow  resipi asal.. sumber inspirasi nye dari kawan2 pesbuk yg share tu .. Sorry yer aleen ubah2 sikit bahan nyer, bukan apa.. tak nak bazir apa yg sedia ada dlm gerobok dapur tu.. jom tengok apa resipi aleen nie ...


By ~ Aleen Aireish
Sumber ~ kawan2 Facebook

Bahan-bahan :

1 paket laksa kering [aleen guna 2 keping dulu..]
** patah2kan, lepas tu goreng mcm goreng keropok ikan tu..

Bahan Utk Disira :
rempah kari daging BABAS
serbuk "Secukup Rasa"
cornflakes
bread crumbs
cheezy cheese powder
**sukatan gram/sudu nya agak2 sendiri ajer yer nak byk mana .. ikut citarasa.
**SEMUA BAHAN UTK DISIRA ni blender sekali gus sampai halus jd serbuk.
**lps tu masukkan keropok dlm tuppaware bertutup masukkan serbuk td, shaking/goncangkan supaya sekata.. sebati.. mesra semuanya.. siap, boleh lah dihidangkan ..

BOLEH JUGA GUNA BAHAN LAIN SEPERTI :
NESTUM
SEDIKIT GULA HALUS
KIUB AYAM atau TUMIX
GARAM [kalau dh guna cheezy cheese tu garam tak payah letak, dh terasa perasanya]

TIPS : 
*JGN TUNGGU KEROPOK SEJUK SANGAT YER, SEMASA SUAM2 DISIRA TERUS OK.
*PASTIKAN SEMASA MENGGORENG MINYAK BETUL2 PANAS SUPAYA LAKSA TU CANTIK MENGEMBANG.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


Bahan-bahan asas perlu ada..


laksa kering siap dipatah-patah ..


wajah selepas digoreng dgn myk yg betul2 panas. dh masak, angkat dan toskan minyak nyer..


Bahan-bahan utk sira keropok blender halus ok


hasil selepas diblender..


goncang dlm tuppaware.. tutup rapat tau.. boleh lah menari ronggeng yer heheee...


taddadaaaa... siap sudah.. Selamat Menjamu Selera

SELAMAT MENCUBA !!!


Thursday, 20 December 2012

SYURGA KEK COKLAT LEMBAP KUKUS

Akhirnya dapat juga aleen siapkan kek permintaan dr org yg sgt special dlm hidup aleen my BabyBoo, siapa lg klo bukan en Hubby tersayang, Remy Chor heheee.. Sorry yer BabyBoo malam td baru tertunai buat kek kegemaran U ni setelah beberapa hari mengoder.. bz slelau kan I ni.. !!!

Yessss... malam ni makan besar with hubby & anak2.. budak2 kt rumah tu pun tak sabar nk ngap.. tengok jew kek coklat tiba2 jd hyperaktif secara spontan..tu blm makan lg.. klo dh makan nnt tak tau nk citer...
Cake ni tak ada decoration yg special.. just simple.. klo deco melarat hubby tak mau makan.. so kita follow jew selera dia... aleen sharing resipi kot2 u alls nak try buat kek mudah main campak2 dan blender jew ni..




By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan Kek Coklat Lembap Kukus

Bahan kering utk diayak :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
**ayak semua sekali, ketepikan

Bahan utk blender :
1 cawan gula pasir
4 biji telur
**blender sampai berbuih, ketepikan

Bahan utk digaul sebati :
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak mazola / daisy
1 cawan air panas

Cara-cara :
- dalam bekas bahan kering yg diayak, tuangkan susu pekat manis, gaul sekata
- lps tu tuang bahan yg diblender pula, gaul lg guna senduk
- masukkan myk masak daisy gaul sekata licin
- last sekali, masukkan air panas sikit2 sambil kacau sebati..
- dh siap masukkan dlm loyang dna kukus selama 60 minit.

OPTIONAL : Jika tk nak guna loyang pun takpe.. guna container multipurpose plastik pun boleh. tak perlu sapu mentega pd bekas tu..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


Bahan kering diayak semua sekali


campur dgn susu pekat manis


dah siap gaul ..


masukkan bahan diblender td..


dapat hasil sekata mcm pic atas ni..


masukkan minyak sikit2.. kacau


masukkan air panas sikit2, kacau perlahan ..


siap, masuk dlm loyang yg dasar loyang tu dah dialas dgn baking paper terlebih dahulu ..


ready nak kukus selama 60 minit 


siap sudah.. makesure masak ambil tester atau lidi cucuk, tgk tk melekat pd lidi makna nyer dh masak sejukkan terlebih dahulu beberapa jam hingga kek sejuk ..


keluarkan dr loyang letak atas redai dn di bawah kek tu aleen letak spatula tujuan nyer lps tuang ganache atas kek ni.. mudah nk move ke papan kek lain.. Lagi satu nk kongsi tips, jika nk permukaan kek tu rata boleh cover loyang on top tu dgn aluminium foil ..utk ni aleen x guna xde simpan stok



jeng jeng dah siap tabur coklat rice juga.. tunggu ganache keras sedikit baru blh potong.. sedap mkn dari  peti ais..

UNTUK GANACHE SILA KLIK LINK NI OK ---> SILA KLIK NIE !!!

SELAMAT MENCUBA !!!

COKLAT GANACHE ALEEN

GANACHE .. dengar je ganache terus set kat mind oohh.. Kek Coklat .. Macam-macam resipi org buat coklat ganache.. lain org lain resipi lain cara mungkin...

Sebelum tu jom kita kenal dulu "Apa Itu Coklat Ganache" ..
Ganache berasal dr perkataan perancis "cusion". Ganache ada pelbagai fungsi sprt penambah perasa kpd puding atau kek, utk hiasan dan menyalut kek.

Ganache yg asas hanya guna 2 bahan shj Whip Cream (WC)/Krim Putar [Dairy whipping Cream] dr hasil tenusu.. dan Coklat Masakan. Bagaimanapun kita blh menambah lain2 bahan sprt mentega, glukos, golden syrup atau madu.. terpulang pd resipi masing2.

WC blh juga digantikan dgn susu cair (evaporated milk), susu segar (fresh milk) atau susu UHT. Ttp bahan ini sedikit jejas kualiti ganache dr segi kekilatan & teksturnya. Jika di hotel2 mereka lbh suka guna krim putar hasilnya lebih baik.

Tips 1 ~ Jika suka topping yg cair, sejukkan dulu bbrapa jam. kemudian siram atas kek
Tips 2 ~ Jika suka topping yg tebal sejukkan semalaman pd suhu bilik ajer, ke esokkannya barulah guna.
Tips 3 ~ Perlu diingatkan mencairkan coklat jgn sekali guna haba yg  terlalu panas krn menyebabkan keluarnya minyak di permukaan coklat n menjejaskan teksturnya.
Tips 4 ~ Ganache yg baru dicairkan tdk blh terus simpan dlm peti sejuk, mesti sejukkan perlahan-lahan utk membantu molekul2 dlm coklat dan krim itu menjadi sebati.
[sumber info dr buatcoklat2u & aleen]

Sedikit perkongsian dari aleen, harap dapat membantu yer.. yg ni plak aleen nk sharing resipi coklat ganache yg aleen guna..


By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
250gm coklat masakan [aleen guna brand beryls]
250gm krim putar
2 sudu besar sirap glukos / madu / golden syrup
2 sudu kecil mentega

Cara-cara :
- panaskan cara double boiler krim putar hingga nampak sprt belon2 gelembung ditepi mangkuk WC tu, tutup api
- curahkan ke dlm mangkuk coklat, kacau hingga coklat licin
- masukkan sirap glukos, kacau sebati lg
- masukkan mentega, kacau licin, siap
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


WC double boiler


curah dlm mangkuk coklat


masukkan 2 sudu besar sirap glukos


Ganache coklat dh siap setelah dimasukkan mentega dan dikacau licin..

SELAMAT MENCUBA !!!


GULAI LABU KUNING IKAN BILIS

Beberapa hari sudah menu dinner nak buat gulai labu, akhirnyer sukses.. tu pun call mak kt kampung hehehee.. bukan apa diri ni x pernah buat gulai labu sendiri takut tersilap... chit chat chit chat dgn mak rupanyer senang ajer buat gulai labu style my mom nie.. tak banyak songeh kata org perak.. sekali gus jew..

Alhamdulillah akhirnya masak jua gulai yg diidam-idamkan.. walau pun tk seperti mak masak.. tp rasa tetap ada sana.. wangi jew gulai labu nie..

Resipi nyer tersangat lah mudah. sambil tutup mata pun boleh buat ... heheheee


By ~ Aleen Aireish
Sumber ~ Mak Tersayang

Bahan-bahan :
1/2 labu kuning - anggaran dlm 500gm
1 labu bawag besar - belah2 aje
ikan bilis - suka hati nk byk mana
1 paket kecil serbuk kari daging
2 sudu besar cili blender
1 kotak santan pekat
air secukupnya
cili hijau besar - dibelah memanjang
garam & gula secukupnya


Cara-cara :
- labu potong2 besar dadu, dibersihkan masukkan terus ke dalam periuk.
- bahan2 lain pun masuk semua sekali KECUALI cili hijau garam & gula
- masak atas api sederhana.. biarkan mereneh dan kacau sekali sekala ..
- labu dh agak lembut masukkan bahan2 yg dikecualikan tu td.. rasa lah ikut lidah masing2 ok
- siap blh dihidangkan ..

OPTIONAL : Mak Aleen kata lg nk sedap tukarkan ikan bilis kepada Udang Kering. Aleen guna ikan bilis kat umah xde stok udg kering.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


ni lah rupanye bahan2 disatukan semua dlm periuk..


add air secukupnya.. pasal santan kotak tu pekat sgt.. klo guna santan perah sendiri lg bagus.. tp asingkan pati santan & santan yg cair..

SELAMAT MENCUBA !!!

Tuesday, 11 December 2012

CHOCOLATE CREPE AA

Dalam minggu ni asyik buat crepe jew Aleen ni.. semua crepe nak cuba.. Durian Crepe dah.. Manggo Crepe dah.. dan hari ni Chocolate Crepe pula.. esok2 entah crepe apa pula yg timbul hehehee..
Masih Menggunakan Resipi yg sama utk skin crepe ni.. sama seperti skin crepe durian entry terawal aleen hari tu.. cuma ada tambah sedikit bahan shj...

Crepe coklat ni ikhlas aleen cakap... mkn skin nyer shj dh tersangat sedap.. bukan apa, hero2 di rumah ni makan bertalu-talu.. dah habis minta lagi dan lagi.. at last utk menyelamatkan crepe coklat ni.. mama nyer terpaksa simpan ditempat yg dirahsiakan hehee... ku semangat!!! selamat sudah...

Bila dah siap bantal kusyen montel coklat tu.. cepat2 simpan dlm fridge takut dorang nampak.. [teruk tul kan mama nyer..] hehe.. Tapi lepas beberapa jam kita orang satu famili hepi hepi kenduri crepe coklat together gether sakan makan sampai habis..

Sebahagian 10pcs aleen bawa pergi rumah adik ipar.. komen paling best.. "sedap mcm aiskrim cornetto" hullaweyyyyy... bermakna mmg tak rugi buat crepe coklat ni kan!!! tapi tgk orang jugak lah.. mana yg suka coklat tu.. mmg suka nk makan.. yg tk suka tu boleh la cuba crepe lain pula ya..

Sharing resipi ..


BY ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
80gm tepung superfine
40gm tepung ubi
40gm tepung kastad
40gm tepung jagung
40gm tepung potato starch
3 biji telur
4 s/b gula kastor
4 s/b myk jagung / mentega cair
2 s/b serbuk koko
2 cawan susu cair
2 1/2 cawan air
1 s/t emulco coklat

Cara-cara :
- campurkan semua bahan kering dan ayakkan..
- lepas tu blenderkan tepung bersama dgn bahan2 lain hingga licin
- siap, boleh lah masak crepe
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE





UNTUK FILLING :
2 cawan whipping cream pukul hingga kental
MILO powder secukupnya





SELAMAT MENCUBA !!!

Sunday, 9 December 2012

SOSEJ GULUNG MUDAH AA

Sambil rehat petang2 kat rumah ku syurga ku kepala duk mikir ajer... menu apa best utk minum petang, dah lah hujan.. makan panas mmg syok ni...

Tengok kiri.. tengok kanan.. jalan kat tepi jendela cuci mata tgk pemandangan kat luar rumah jap.. cantik sungguh alam semula jadi ciptaan Nya.. subhanallah indah nyer... Tiba-tiba ... terpandang satu mat bangla ni bawa beg plastik kaler oren.. balik dr kedai rupa nyer dia... apa yg dia bawa tu??? satu persoalan menerjah ke kotak pikiran aku.. ni mesti nk kena jawab... hehehe jom kita skodeng jap.. aleen nk investigate apa yg dia bawa tu... fokus.. zoommmmmm .. ok target dah mcm nk mengena ajer ni..  yezzzzzzzaaaaaaaaa... 2 bundle roti gardenia yg paling besar tu rupanyer... mesti dia kenduri sakan balik umah nnt.. hihihi

mmmmm.. otak mula menangkap... yeyyyy aku nk buat menu minum petang sosej gulung dgn roti.. mudah kan!!! siap2 pakai tudung ambil kunci kereta terus pergi kedai shopping sosej ayam Ramly, roti gardenia paling besar.. riang nyer hati... anak2 mesti suka giler ni...

Tiba lah Episod menyediakan.. mmg tk disangkal lg... hero2 kat umah aku ni dh macam ulat beluncas.. org kata ulat beluncas tu ulat bulu... "mengelejat" [bahasa loghat perak kot] tak sabar.. bila la nk siap.. bila la boleh makan... ok ok kejap erk!!! mama vouge lagi chomey ni tgh bertungkus lumus nk siapkan...

Akhirnya... kini pasti ku merasai... [nyanyi la plak..] hahahaaa  !!! komen paling pedas nak didengar dr juri2 ku di rumah ni..  "TERSANGAT LAH SEDAP NYER..." binggoooooo...
Nak resipi tak ???



By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
10 keping roti gardenia [u all nk pakai roti brand apa pun blh sker hati..]
** digelekkan hingga rata dan nipis.

5 batang sosej ayam
** dimasak bersama sos-sos yg disediakan.

2 biji telur
minyak secukupnya utk menggoreng

Additional bahan :
lada sulah
mayonis

Bahan-bahan Sos :
sos cili life
sos tomato maggi
sos tiram
kicap lemak manis
sedikit garam
sedikit gula
** Tiada sukatan utk bahan2 sos yer..ikut citarasa  & lidah sendiri aje,ok.

Cara-cara :
- letak sedikit mentega dlm kuali, biarkan cair lepas tu masukkan sosej ayam tadi..
- balik2kan dan biar sebentar, api sederhana ajer..
- lps tu masukkan semua bahan2 sos bersama garam, gaul mesra
- agak2 sosej dlm kuali dh berasap.. tutup api, angkat.
- masukkan mayonis & tabur lada sulah.. gaul mesra.. siap.

Cara-cara nak gulung roti sila refer pic di bawah ni yer..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE


roti yg dh siap dinipiskan, aleen guna gelas bersih ajer gelek roti ni. Tujuan roti dinipiskan sebab, mudah ketika proses menggulung roti, roti tak serap minyak bila digoreng so tak payah guna byk telur ketika menggoreng nnt..


sosej ayam yg telah dimasak bersama sos sos td.. campurkan bersama dgn mayonis dan lada sulah untuk menambah kesedapan lagi...


yg ni gam roti,sedikit tepung gandum dicampur sedikit air. Tujuan nyer supaya sosej cantik melekat ketika digoreng.


 step 1


step 2 > last gulungan tu letak gam tepung td.. lps tu tekan kan sikit.. siap



hasil dah siap digulung, sosej gulung aleen ni kelihatan sedikit tebal yer coz aleen guna double roti supaya kenyang makan.. tebal gitu. kalau u all nk buat sekeping roti satu sosej pun tkpe.. ikut citarasa masing2



sediakan telur,salutkan sebelum goreng



dah siap goreng. AWAS, ketika menggoreng pastikan myk betul2 panas yer.. goreng nyer hanya beberapa second sahaja.. nampak kekuningan perang terus angkat, boleh lah dihidangkan bersama minuman panas kegemaran..

SELAMAT MENCUBA!!!


hv fun with my cute photo