Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 22 September 2012

RAINBOW VELVET CAKE

Rainbow Velvet Cake mcm best jew nama nyer kan!!.. tp jgn tak tau rasa nya juga cukup sedap.. setiap warna yg ada pd kek tu.. masing2 ada taste sendiri... nak tau cubalah.... kek ni aleen buat khas utk teacher BM along yg akan meninggalkan sekolah di mana dia mengajar sebab dia continue study...

resipi ni tersimpan beberapa minggu dah cuma nak try to do it masa tak mengizinkan.. alih2 along pula request kek.. apa lg ON aje lah.. ikut resipi asal dr kak che ct, Velvet kukus pelangi.. tp bila aleen dh buat..jd ubah sikitlah nama nyer... nama omputih.. jd lah nama mcm kat atas tu.. resipi nyer....


by~aleen aireish
sumber : DayangJack
sumber : Che CT

Bahan-bahan :
5 biji telur A - dari peti ais
250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
150 ml susu cair
180g gula halus
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/4 sudu kecil garam
125 ml minyak jagung

Perisa dan Pewarna :
Kuning / 1 sudu kecil jus lemon
pes pandan / pandan emulco
pewarna ungu / pes yam
pewarna pink / strawberry emulco
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang 9" x 4.5" x 4.5" digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk kayu atau spatula.
3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya. 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan kacau rata.
4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit dan gunakan api perlahan sahaja
5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan akhir sekali tuang lapisan vanilla.
6. Yang akhir loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek. Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya - lebih kurang 1/2 jam 7. Bila sudah masak, sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
**PERHATIAN - UTK STEP CARA2 NI ALEEN TAK FOLLOW 100% SPRT DI RESIPI TU.. ALEEN BUAT STYLE ALEEN SENDIRI.. TAPI KALAU U ALL FOLLOW CARA2 DI ATAS TAK ADA MASALAH..IKUT MASING2 YER..


gula & telur aleen pukul hingga sebati..


lps tu aleen masukkan ovalette, pukul lagi..


masukkan susu pekat manis, pukul sebati lagi..


dapat hasil mcm ni..


aleen masukkan myk, guna spatula utk sebatikan..kaup balik aje..


dpt hasil mcm ni...


lps tu bahagikan kpd 6 bahagian.. setiap bekas tu berat adunan anggaran 150gm


letak warna & paste kesukaan, pastikan 2 bekas tu plain, warna asal utk base atas & bawah kek tu nnt..


sediakan loyang, aleen alas dgn baking paper..mudah tanggal nnt tak melekat..


masukkan warna putih dulu, base utk bawah kek


kukus 7-10 minit, keluarkan dr kukusan..


masukkan warna warni td satu persatu.. hingga habis.. ikutlah kreativiti masing2 nk melapis mcm mana yer..


kukus hingga adunan tak cair atau masak 20 minit mcm tu.. kemudian keluarkan dr kukusan..

masukkan warna putih utk base atas kek tu pula.. kira yg ni part paling last..


tp step yg ni jgn lupa yer..kena tutup dgn aluminium foil yer.. supaya permukaan kek tu x mcm kulit org tua heheee.. ooppssss


ni lah dia nyer kek dah masak...




dah potong2 dpt la mcm pic kat atas & bawah ni.. cuba tgk kek tu.. base kek putih atas & bawah tu nampak cantik tak!!!


SELAMAT MENCUBA!!!


Friday, 21 September 2012

ROTI JALA JARINGAN MANTOP

Tengok jam dh 11.30mlm.. apa2 pun nk update blog dulu..aleen entry satu resipi kat blog, resipinya simple aje.. lain orang lain caranya kan!!  yer la sgt... hehehe

tak mau pot pet pot pet byk... maklum la baru bangun dari demam.. pg td dpt sejarum gagah juga lah ke dapur.. dokter siap pesan lg.."u mesti rest cukup.. bangun pn hanya utk g toilet saje.. x mau buat keje.." [dlm hati ketawa kecil.. hihihi...hrp en hubby, oh my english...] tp ada jugak lah dia tlg... hargai sgt2...

JANJI MESTI DITEPATI... jgn di capati kan... haha org kata...
tp aleen dh tepati janji tu hari ni.. janji nk buat roti jala utk seseorang..siapa lg klo bkn utk suami tercinta... penyediaan yg sgt ringkas...



by~aleen aireish
Bahan-bahan :
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan susu cair
1 biji telur
hujung sudu garam halus
sedikit serbuk kunyit
sedikit myk masak [dlm 2 sudu besar]
air secukupnya

Cara-cara :
- bancuh semua bahan kecuali myk, lps tu blender hingga licin
- kemudian masukkan myk masak blender sebentar..siap
- bolehlah menjala atas pan & hidangkan bersama kuah kari
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE





~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
PENYEDIAAN KUAH KARI


Bahan-bahan:
1 biji carrot - potong dadu
1 biji ubi kentang -potong dadu
4 batang kcg panjang
2 biji telur
*2 ulas bwg putih - dihiris
*1 labu bwg besar - dihiris
*sedikit halia
*1 btg kulit kayu manis
*1 kuntum bunga lawang
*3 biji pelaga
sedikit halba campur
*1 paket serbuk kari daging
*1 tangkai daun kari
3 sudu besar kcg parpu - rebus sebentar, ketepikan
*2 sudu besar cili blender
jus asam jawa
santan kotak
1 kiub ayam knor
garam, gula , perasa secukup rasa

Cara-cara :
- panas myk, tumis bahan bertanda (*) hingg naik bau & garing..
- masukkan bhn2 ubi bersama santan biarkan smpai empuk
- lps tu masukkan jus asam jawa, kiub ayam knor kacau sebati..
- pecah telur, biarkan sekejap lps tu kacau perlahan..
- kemudian masukkan kcg parpu, halba campur bersama bhn2 perasa hingga cukup rasa..siap!!!


SELAMAT MENCUBA!!!


Thursday, 20 September 2012

BROWNIES COKLAT MARBLE KEJU

AMINN..AMINN...YA ROBBAL A'LAMINNN.. syukur kepada mu ya Allah kerana memanjangkan usia jodoh ku bersama suami tersayang & anak2... 16 September adalah satu tarikh yang takkan dilupakan sampai bila2... begitu juga dgn rakyat malaysia.. seluruh rakyat malaysia diumumkan cuti umum pd hari tersebut... heheheeee jgn tak tau.. ANNIVERSARY aleen & hubby tau! semua org cuti...special kan!!

16 september juga adalah MALAYSIA DAY sama2 kita mendoakan agar negara kita dijauhi dr bahaya & rakyat2 nya tidak bergaduh sesama sendiri... sama2 kita menjaga tanah air tercinta di mana tumpahnya darah kita... bumi kita MALAYSIA..

Actually aleen nak sharing resipi satu ni... sempena celebrate Anniversary hari tu aleen buat special utk hubby & anak2... ternyata dorang suka... mesti lah suka kan! kalau dh coklat VS keju... follow me...


by ~ aleen aireish
sumber~dr dapur kak yah

150gm mentega
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1/2 cawan susu segar..nak guna susu cair pun okey
*2 cawan tepung gandum
*2 sudu teh beking powder
*2 sudu teh soda bicabonat
[bertanda (*) ayak semua sekali 3 kali]
1 sudu teh esen vanila

Lapisan keju
250gm krim keju
3/4 cawan gula [klo manis blh less kan..]
1 biji telur

Memtega dicairkan dan dicampur dengan serbuk koko dan susu.
Putar telur dengan gula  dan kemudian masukan campuran koko dan esen vanila.
Dan akhirnya masukkan tepung yang telah diayak bersama beking dan soda bicarbonat.  Kacau biar sebati.
Sapu loyang dengan margerin dan alas dengan kertas kek (biar kertas terkeluar melebihi loyang)
Masukkan brownies ke dalam loyang dan simpan sedikit untuk lorekan.
Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C.

Pukul keju bersama gula hingga kembang dan kemudian masukkan telur.  Pukul lagi biar kembang.
Masukkan adunan brownies yang telah dikeluarkan dari ketuhar.
Lebihan koko tadi dmasukkan ke dalam plastik atau paping ising dan buatlah bulatan kecil dan seterusnya semakin membesar diatas adunan kek tadi.  Lorekkan dengan lidi pengcunkil gigi untuk membentuk corak yang dikehendaki.
Bakar semula selama 15 - 20 minit.
Biarkan sejuk dan keluarkan kek dengan memegang kertas lebihan tadi.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE






 






 kek dah siap masak

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
UNTUK KEJU










SELAMAT MENCUBA!!!








Tuesday, 18 September 2012

NASI HUJAN PANAS ALEEN STYLE

Assalamualaikum & Salam sejahtera..

U all pernah masak tak respi nasi ni...ter hot sekarang.. NASI HUJAN PANAS, weekend hari tu aleen masak nasi ni utk famili, adik beradik sempena Syawal yg terakhir 16 september... kami sambut ramai2 kat rumah aleen..

Alhamdulillah mendapat sambutan luar jangkaan.. seronok tengok dorang makan asyik menambah dlm pinggan aje... pd mula nyer igt dorang x suka... dalam hati tawakal aje lah... klo dorang x makan.. masak nasi putih lah jawab nyer... tp aleen blh senyum smpai ke telinga... nasi licin dalam periuk hahahaaaa...

nak try tak???? simple resipi dr aleen

by~aleen aireish
Bahan-bahan :

4 cawan beras
4 cawan air
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan [disimpul]
4 bj buah pelaga
3 sudu makan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai [diketuk]
1/2 inci halis [diketuk]
1 labu bawang besar [dimayang halus]
2 ulas bawang putih [dimayang halus]
1 kiub ayam
garam secukup rasa
pewarna makanan kesukaan [aleen guna apple green, yellow egg & pink]

Cara-cara :
- cuci bersih beras, ketepikan
- panaskan kuali, masukkan myk sapi..dh cair tumis semua bahan, masak garing sikit je..  kecuali air, susu cair, garam, kiub ayam & daun pandan.
- angkat dan curah bhn tumis garing td ke dlm periuk yg ada beras tu, lps tu masukkan semua bahan yg dikecualikan tu semua sekali... **PERINGATAN, PEWARNA JANGAN SENTUH DULU OK..**
- dah siap, masak nasi seperti biasa, aleen guna rice cooker aje cepat,senang & pantas..
- Ok, nasi dh masak, mula lah mewarna nasi kita tu, cara aleen buat letak warna blh refer gambar di atas ok.. klo u all nk letak mcm mana pun..suka hati.. nak dot dot ke.. apa ke... ikut keselesaan..
- biarkan sebentar.. lps tu ambil senduk, gaul2 kan hingga warna tu mesra pd nasi..
- boleh lah hidangkan dengan apa2 aje lauk.. apa2 berunsurkan sambal, masak hitam ke..rendang ke.. ikut citarasa...
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD UTK REFERENCE







 SELAMAT MENCUBA!!!

Monday, 17 September 2012

APAM SNOW WHITE GEBU

Hai semua... mcm mana cuti public Malaysia Day.. mesti best kan dapat bersantai bersama keluarga tersayang.. dapat meyediakan menu2 best kan...

Untuk breakfast pagi tadi aleen sempat ke dapur menyediakan sarapan yg agak ringkas juga... kuih apam favourite anak2.. nak beli kompom tak cukup so buatlah satu adunan aje.. itu pn kalau tak silap aleen dpt dlm 50pcs puas makan...

jom tengok adunan apam tu..



by~aleen aireish
sumber~qnq0910

Bahan-bahan :

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir [x nak manis less kan sikit gula..]
1 paket mauripan [11g]
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara :
- panaskan air kukusan
- masukkan semua bahan ke dlm satu bekas kecuali nasi & air
- gaul semua bahan tersebut ketepikan sekejap
- blender nasi & air tu hingga betul2 hancur
- lps tu campurkan nasi yg diblender hancur dgn bahan yg digaul tadi..sebatikan adunan..
- bairkan adunan selama 1 jam..adunan akan mengembang
- slps 1 jam, isikan adunan dlm acuan lompang..nk acuan lain2 pun blh.. suka hati..isi adunan tu hampir2 penuh
- kukus 10-15 minit atau hingga masak

**kelapa parut putih sahaja, campurkan dgn sedikit garam kukus lebih kurang 3-5 minit, tujuan supaya kelapa tak cepat basi. kalau nk makan tanpa kelapa parut pun boleh.. sedap juga.. 

**sebelum letak adunan, sapukan acuan dgn sedikit minyak, tujuan memudahkan apam dikeluarkan tidak melekat pd acuan.

**apam ni aleen buat colourful.. kalau nk plain putih pn ok..

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE 













SELAMAT MENCUBA!!!


hv fun with my cute photo