kita tengok one by one.. untuk resipi sponge kek coklat dulu
Bahan-bahan :
sumber~kak azlita aziz
by~aleen aireish
5 biji telur
125 gm gula kastor
1 s/k esen vanila
2 s/k ovalette
100gm tepung superfine
20gm serbuk koko
1 s/k baking powder
40ml air biasa
70gm mentega [dicairkan]
Cara-cara :
- panaskan oven 170
- campur semua bahan kecuali mentega
- putar kembang & gebu - anggaran dlm 10 minit high speed
- masukkan mentega cair kaup balik kan aje hingga rata
- tuang dlm loyang 8 inci size yg tlh disapu dgn mentega & dialas dgn baking paper
- bakar selama 35 minit
- dh masak terbalikkan atas redai biarkan sejuk sepenuhnya
- potong 3 bahagian. [aleen potong 2 aje.. coz guna separuh kek aje.. separuh lg aleen buat triffle]
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
yang kedua pula, untuk lapisan cheese
Bahan-bahan :
120ml susu segar
2 biji kuning telur [dicokak kan sekejap]
350gm cream cheese
1 sudu besar gelatin halal
400gm whipped cream
perwarna & perasa :
1/4 s/k s/berry emulco + 1/4 s/k warna merah
1/4 s/k pes lemon + 1/4 s/k warna kuning
1/4 s/k pes b/berry + 1/4 s/k warna ungu
1/4 s/k pes oren + 1/4 s/k warna oren
1/4 s/k pes apple + 1/4 s/k warna hijau
Cara-cara :
- satukan susu segar, kuning telur, cream cheese, gula kastor serbuk gelatin ke dlm periuk
- masak cara double boiler hingga adunan sebati & mencair
- padam api & biarkan sejuk sepenuhnya
- dlm mesin pemutar, putar whipped cream hingga ringan
- masukkan adunan cream cheese & terus memutar hingga sebati
- bahagikan 5 cawan, tambahkan perasa & perwarna pd setiap bahagian tu..
- potong kek sponge coklat ke dlm loyang spring foam bulat 7 inci
- tuangkan adunan di dlm cawan td.. mula lah dr satu warna kesukaan dulu..ratakan atas permukaan kek tu, simpan dlm fridge 15 minit.. ulang step ni hingga warna2 tu habis.. setiap warna yg diletakkan memerlukan 15 minit utk simpan dlm peti ais..[cth : mula letak kuning..simpan 15 minit, lps tu letak merah pula simpan balik 15 mint.. mcm tu lah seterusnya..]
- lastly, dh siap simpan dlm peti sejuk semalaman..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
putar whipped cream
masukkan cream adunan cream cheese
putar sebati..
dlm resipi kak ita tak ada letak filling.. yg ni aleen pandai2 sendiri aje.. nk lebihkan rasa fruitti nya.. hehe tapi x rugi lah letak.. memang sedap..
SELAMAT MENCUBA!!!