Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Friday, 2 November 2012

KEK BERLAPIS 3 DALAM 1 BUAH-BUAHAN

Terima kasih banyak2 kepada kak ZURAIDA DOLLAH rakan facebook masakan aleen sebab sudi sharing resipi Kek Buah-Buahan dengan aleen dan kawan2 semua.. kak zuraida kata. resipi ni dah lama tersimpan.. jd nyer resipi ni memang high value gitu... buku resipi pun dh boleh masuk muzium heheheee... dulu2 kalau nak resipi kena tulis dlm buku.. bila dah lama tersimpan jadilah kitab keramat.. bukan kata org lain ada kitab mcm ni.. kita pun ada tp mak punya.. diturunkan kpd anak2... kalau hilang tu mau nangis giler...

Citer pasal resipi, semalam dapat resipi, balik kerja petang terus ke dapur baking kek ni.. lagi pun anak aleen Along ada jamuan akhir tahun sekolah.. apa lagi bawa kek ni pergi sekolah pagi ni.. pertama kali mencuba tengok gaya macam menjadi... harap kawan2 along makan kek tu nanti dorang suka...

Lagi sekali nak ucapkan terima kasih pada kak zuraida, ada resipi best2 boleh sharing lagi.. sebelum nk show off resipi akk, aleen nk mohon maaf dulu yer kak, aleen tak follow 100% bahan2 & sukatan resipi ni.. aleen guna bahan yg mmg ada stok kat rumah dan ikut rasa lidah famili..


by~Aleen Aireish
sumber~kak zuraida dollah

Bahan-bahan :
300gm tepung gandum
300gm butter/planta [aleen guna fully buttercup]
250gm gula kastor [aleen guna 220gm shj x nak manis sgt pasal jem nenas dh manis]
1 sudu makan baking powder
1/2 sudu makan soda bikarbonat
1 sudu esen vanila
6 biji telur
5 biji pisang emas
1 sudu jus limau nipis [aleen perah jus lemon kuning]
4 sudu besar kelapa [aleen guna kelepa parut]
2 sudu besar halwa pala
2 sudu besar halwa kundur - utk halwa ni aleen tukar guna buah-buhan kering
Jem nenas utk sapu
pewarna - hijau, kuning, merah

Cara-cara :
- tepung diayak bersama dgn BP & SODA, ketepikan
- lecek pisang & masukkan jus limau
- kelapa parut diwarnakan - hijau, kuning, merah & putih [original kelapa]
- halwa pala & kundur dihiris halus tabur sedikit tepung, ketepikan
- pukul butter dgn gula hingga kembang, kemudian masukkan telur sebiji..sebiji smpai telur habis, masukkan esen vanila
- masukkan tepung yg diayak td, guna cara kaup balik ajer, dh siap bahagikan kpd 3 bahagian, 1 bahagian utk pisang, 1 bahagian utk halwa, 1 bahagian utk kelapa parut
- masak lapisan pisang dulu, lps tu lapisan ke 2, last sekali ke 3, masak hingga masak
- bakar 45 minit suhu 160-170
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE



bahan kering diayak bersama


 

lemon diperah, ambil jus & campur dlm pisang yg dah dilecek


kelapa parut dah siap diwarnakan.. suka hati u all nk guna apa kaler yer..


buah-buhan kering / halwa kering dicampur dgn sedkit tepung gandum




mentega & gula kastor disatukan, dipukul kembang

masuk telur satu per satu hingga telur habis.. 


masukkan bahan kering diayak tadi sedikit demi sedikit, kaup balik buat sampai tepung habis


adunan kek dah siap..





dibahagikan 3 bahagian, dah siap gaul sebati


lapisan 1 bawah sekali, adunan pisang bakar 15-20 minit, dh masak, keluarkan dr oven, sapu jem nenas. dalam pic atas ni aleen guna jem yg buat tat nenas jew.. sebab nk habiskan stok. kalau u ll nak tukar jem perisa lain pun boleh juga.. ikut citarasa..


lapisan 2 lapisan tengah, step sama sprt yg mula tu.. dh masak, sapu jem tuang adunan yg ke 3 atas nyer..


lapisan 3 lapisan atas sekali,  letak adunan ni slps dah sapu jem kat lapisan ke 2 tu..


ni hiasan aleen guna utk on top kek. actually dlam resipi tak ada pun.. sengaja reka sendiri..


dah siap letak hiasan, pisang potong2 tu layer bawah, buahan kering lapisan tengah, kelapa parut colourful lapisan atas.. klo org tnya senang nk jawab.. dlm kek tu ada bahan apa yg on top kek tu ada.. ready untuk bakar, masak paling last ni guna api atas bawah suhu 160, bakar 40-45 minit atau hingga masak..


yeyyyyyyy.. kek dah siap masak, tunggu sejuk baru potong ok..





Along dah bawa pergi sekolah utk jamuan akhir tahun untuk sekolah dia.. 
SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo