Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 10 November 2012

KARI TULANG KERISIK PAK KAMIS

Tertunai juga hari ni buat kari tulang untuk en hubby kita. Nak kari tulang resipi pak kamis kata nyer..., mmm nasib baik kita ada resipi nyer.. siapa lagi pak kamis tu, pak  mertua kita lah.. ayah kita tu blh kata pro jugak lah dalam masak memasak ni coz kat kampung, ayah akan dijemput untuk memasak menu kenduri kawen.. bila dh kenduri kawen mestilah hidangan nya utk beribu tetamu... masak pun dalam kawah besar gitu... menu yg akan mendapat sambutan salah satu nya KARI TULANG KERISIK mmg sedap..

Tapi.. mungkin kari tulang aleen masak tak setanding dengan tuan resipi yg asal.. tak pe lah janji kita belajar dapat ilmu sikit2 kan!!...


by ~ Aleen Aireish
resipi asal ~ Pak Kamis bapa mertua kita

Bahan-bahan :
2 kg tulang
5 biiji kentang - belahkan
1/2 cawan kerisik
2 paket kari daging
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
4 bj buah pelaga
2 inci halia - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
1 bj bawang besar - hiris halus
2 tangkai daun kari
stok daging
air secukupnya
myk secukupnya utk menumis
garam secukupnya
gula secukupnya

Bahan Blender halus :
5 tangkai cili kering
1 bj bawang besar
2 ulas bwg putih

Cara-cara :
- bersihkan tulang, rebus hingga empuk, nk cpt empuk petua org tua.. masukkan sudu makan ke dlm periuk semasa proses merebus tu..[aleen letak 3 sudu mkn terus, hehe] api jgn terlalu kuat.. jika kuat urat2 di daging tu akan menegang & keras..]

Step menumis plak :-
- panaskan myk dan masukkan bahan2 hirisan goreng garing, serta masukkan bahan2 blender goreng hingga naik bau.. masukkan daun kari..
- lps tu masukkan kari yg dah dibancuh dgn air terlebih dahulu..kacau rata dlm kuali /periuk biarkan hingga pecah myk..
- kemudian masukkan kentang serta bahan2 rempah ratus yg lain.. gaul sebati.. biarkan seketika...
- lps tu masukkan stok ayam serta air secukupnya.. kacau lg.. biar betul2 mesra semua bahan dalam kuali tu.. biarkan mereneh mendidih hingga kentang empuk
- masukkan kerisik dan semua bahan perasa.. rasa ikut lidah masing2..
- dah siap boleh lah hidangkan...
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


tulang dah siap direbus empuk dimasukkan ke dlm kuali..


masukkan stok ayam & air secukupnya..


haaa.. yg ni jgn duk heran... yg ni kerisik original lagi.. dtg dari kg, mak kita buat... memang sedap & wangi baunyer...



SELAMAT MENCUBA!!!


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo