teringin nk mencuba..jom tengok resepi..senang juga buat trifle ni.. rasa nya pun sedap jika kurang manis.. aleen tak suka manis sgt... walau mcm mana pun..masing2 punya citarasakan... terpulang kat empunya diri kalau nk sikit manis..blh aje..
Bahan-bahan :
sumber~linda's favourite recipes
editing by~aleen aireish
Sukatan Asal
1 liter susu segar
1 bj kek swiss roll readymade
1 tin buah-buahan campur
5 sudu besar gula
5 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
1 kotak jelly segera brand nona
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
Yang ni Sukatan Aleen
450ml susu segar [ngam2 sebotol kecil]
1 bj kek swiss roll ready made [suka hati nk taste apa, aleen ambil MOCHA]
1 tin buah-buahan campur [nk guna fresh fruit pn blh..]
3 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil esen vanila
untuk jelly
400ml air sederhana panas
100gm jelly konyoku
Cara-cara :
- hiris kek nipis susun dlm bekas kaca sprt mangkuk,gelas atau bekas apa2 yg terang..
- taburkan buah-buahan campur tu..atas nyer tu letak sedikit jus buah..renjis rata..siap, ketepikan..
- dlm periuk masukkan susu segar, gula & tepung jagung, masak hingga likat gunakan api perlahan & sentiasa mengacau..supaya adunan tak bergentel, kacau 5-7 minit.
- tutup api, angkat & letakkan adunan susu tu atas lapisan kek & buah tadi..
- sementara menuggu lapisan tu sejuk..suam2..sediakan 400ml air dlm bekas & campurkan dgn jelly segera tadi, kacau rata hingga jelly tu sekata..
- bila jelly dh suam tuangkan perlahan-lahan atas adunan tadi supaya lapisan susu tak pecah & jelly kelihatan cantik
- sejuk & boleh hidangkan.. sedap makan sejuk
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
ALEEN UPLOAD PIC UNTUK REFER
aleen guna mangkuk kaca
MOCHA swiss roll ready made
swiss roll cake hiris nipis & susun dlm bekas ni..
buahan campur aleen guna, nk guna fresh fruit pn blh..potong kecik2..
tabur buah atas kek tu td.. lps tu siram jus sikit...
tgk kt sudu tu..tu la jus buah aleen guna.. air dlm tin buah tu..
450ml susu segar..
3 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung jagung
susu segar, gula & tpg jagung campur semua sekali..
masak atas api hingga pekat, angkat..
tuang atas kek tadi.. ratakan..
taburkan lg buah-buahan..
400ml air sederhana panas utk jelly
100gm jelly konyaku
masukkan dlm bekas, kacau sebati..
bahagikan warna, kaler pink
kaler hijau
yg ni pepel tau..klo blh jgn terlebih kaler..soft kaler lg cantik.. aleen ni terlajak bubuh..hehe
lps tu agak2 dh suam..tuang perlahan atas adunan susu tu supaya x pecah..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment