ORIGINAL KEK PISANG MOIST
By ~ Aleen Aireish
Bahan2
4-5 biji pisang emas [ lecek halus ] lbh kurang 1 cawan
1 cawan gula kaster
1 cawan minyak jagung [ blh juga guna myk masak]
4 biji telur gred A
Bahan2 ayak:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
~>> ayak sekali, ketepikan
Bahan2 lain:
1sk esen vanila
1 biji pisang di slice sekeping2
Cara cara:
- panaskan oven
- sapu mentega pada loyang lapik dasar loyang dgn baking paper, Ketepikan.
- putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 5min atau hingga putih dan berbuih.
- masukkan pisang dan kacau rata.
- masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit kacau sebati dengan menggunakan spatula.
- masukkan esen vanila, gaul sebati
- tuang dalam loyang, susun pisang di slice sekeping2 dan bakar suhu 170C selama 60 minit atau sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment