Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 20 January 2016

ORIGINAL KEK PISANG MOIST

Kek Pisang pasti ramai penggemarnya.. sangat sedap.. pasti merasai kelembapan kek ni.. kek pisang ni walaupun dibakar moist tetap tak lari.. suka sangat.. rugi tak cuba..





ORIGINAL KEK PISANG MOIST
By ~ Aleen Aireish

Bahan2

4-5 biji pisang emas [ lecek halus ] lbh kurang 1 cawan
1 cawan gula kaster
1 cawan minyak jagung [ blh juga guna myk masak]
4 biji telur gred A

Bahan2 ayak:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
~>> ayak sekali, ketepikan

Bahan2 lain:
1sk esen vanila
1 biji pisang di slice sekeping2

Cara cara:
- panaskan oven
- sapu mentega pada loyang lapik dasar loyang dgn baking paper, Ketepikan.
- putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 5min atau hingga putih dan berbuih.
- masukkan pisang dan kacau rata.
- masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit kacau sebati dengan menggunakan spatula.
- masukkan esen vanila, gaul sebati
- tuang dalam loyang, susun pisang di slice sekeping2 dan bakar suhu 170C selama 60 minit atau sehingga masak.



















SELAMAT MENCUBA...





No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo