Wednesday, 20 January 2016

ORIGINAL KEK PISANG MOIST

Kek Pisang pasti ramai penggemarnya.. sangat sedap.. pasti merasai kelembapan kek ni.. kek pisang ni walaupun dibakar moist tetap tak lari.. suka sangat.. rugi tak cuba..





ORIGINAL KEK PISANG MOIST
By ~ Aleen Aireish

Bahan2

4-5 biji pisang emas [ lecek halus ] lbh kurang 1 cawan
1 cawan gula kaster
1 cawan minyak jagung [ blh juga guna myk masak]
4 biji telur gred A

Bahan2 ayak:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
~>> ayak sekali, ketepikan

Bahan2 lain:
1sk esen vanila
1 biji pisang di slice sekeping2

Cara cara:
- panaskan oven
- sapu mentega pada loyang lapik dasar loyang dgn baking paper, Ketepikan.
- putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 5min atau hingga putih dan berbuih.
- masukkan pisang dan kacau rata.
- masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit kacau sebati dengan menggunakan spatula.
- masukkan esen vanila, gaul sebati
- tuang dalam loyang, susun pisang di slice sekeping2 dan bakar suhu 170C selama 60 minit atau sehingga masak.



















SELAMAT MENCUBA...





No comments:

Post a Comment