Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 19 January 2016

KEREPEK BAYAM RANGUP

sekali makan dua kali makan tiga kali makan tak cukup.. sedap sangat.. rangup kruppp kruppp..


By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
Daun bayam secukupnya [cuci bersih]
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung serbaguna hot/spicy
1 s/mkn jintan manis **
1 s/mkn jintan putih **
2 s/mkn ketumbar **
[bahan bertanda ** ditumbuk sekali]
2 helai daun limau purut [diracik/hiris halus]
1 s/mkn gula atau secukup rasa
Air secukupnya + -

Cara-cara :
- tepung beras + tepung goreng serbaguna + gula = gaul rata
- masukkan bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi + daun limau purut ke dalam bekas tepung
- bancuh dengan air jangan cair sangat
- panaskan minyak dalam kuali, ambil sehelai-sehelai daun bayam celup dalam bancuhan tepung, goreng hingga kekuningan/coklat keemasan..

NOTE : nak guna sepenuhnya tepung beras  boleh aje, tambahlah dengan ikan bilis/udang kering yg ditumbuk halus, sila tambah garam, jika guna tepung goreng serbaguna brand BESTARI tak perlu tambah garam lagi memang dah secukup rasa..










SELAMAT MENCUBA ....


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo