TENGOK BETUL2 BUKAN BUAH ROTAN YER .. ANTARA BISKUT YG SEDAP UTK HARI RAYA ..
BISKUT BIJAN
BY ~ Aleen Aireish
sumber ~ K1 resipi citarasawan
Bahan A
250gm mentega
50gm shortening
150gm gula kaster
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B - Ayak
340gm tepung gandum
70gm tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
Bahan C
60gm bijan putih di sangai
40gm cornflakes - kisar halus
40gm serbuk badam - di sangai
Hiasan : Campuran bijan hitam dan putih, putih telur
Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, gaul hingga menjadi doh lembut.
2. Ambil doh sebesar ibu jari, bulatkan, celup di dalam putih telur dan golek di atas campuran bijan.
3. Atur di atas dulang yang di gris, dan tekan ringan dengan spatula supaya leper.
4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 140C selama 20-25 minit hingga masak.
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment