MAI ADIK MAI KAKAK MAI MOKCIK CUBA BISKUT NI PLAK.. BAU MMG THE BEST.. RASA NYA LEPAS BERBUKA NANTI BARU TAU.. IN SHAA ALLAH KOMPOM SEDAP.. suka yg rangup2 kan..
KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS
BY~Aleen Aireish
sumber ~ majalah saji
Bahan-bahan :
300gm tpg gandum
90gm myk masak
1 bj telur
100ml air
1 s/b serbuk cili
8 tangkai daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
myk utk menggoreng
Bahan Rempah Tumbuk Kasar :
50gm ikan bilis [goreng & tumbuk]
2 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b ketumbar
Cara-cara :
- satukan tpg gandum,ikn bilis, rempah ditumbuk kasar, garam, gula dlm bekas yg selesa
- gaulkan adunan dgn myk masak
- masukkan air dan uli hingga jd doh, pastikan adunan rata & sebati
- rehatkan adunan lbh kurang 1/2jam - 1jam
- cubit2kan adunan sebesar ibu jari, gelek dgn penggelek , buat sampai habis
- panaskan myk dlm kuali, goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan, hampir2 nk masak masukkan daun kari
- toskan myk dan bolehlah makan..
KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS
BY~Aleen Aireish
sumber ~ majalah saji
Bahan-bahan :
300gm tpg gandum
90gm myk masak
1 bj telur
100ml air
1 s/b serbuk cili
8 tangkai daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
myk utk menggoreng
Bahan Rempah Tumbuk Kasar :
50gm ikan bilis [goreng & tumbuk]
2 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b ketumbar
Cara-cara :
- satukan tpg gandum,ikn bilis, rempah ditumbuk kasar, garam, gula dlm bekas yg selesa
- gaulkan adunan dgn myk masak
- masukkan air dan uli hingga jd doh, pastikan adunan rata & sebati
- rehatkan adunan lbh kurang 1/2jam - 1jam
- cubit2kan adunan sebesar ibu jari, gelek dgn penggelek , buat sampai habis
- panaskan myk dlm kuali, goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan, hampir2 nk masak masukkan daun kari
- toskan myk dan bolehlah makan..
SELAMAT MENCUBA !!!
No comments:
Post a Comment