Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 28 April 2014

KUIH KEMBOJA


TERSANGAT SEDAP KUIH2 SEBEGINI
DUA HARI TURU-TURUT KITA BUAT ..


KUIH KEMBOJA
boleh dpt 6 kuntum kuih kemboja

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google tp edit sedkt dr resipi asal

Bahan-bahan :

utk blender :
3 cawan tpg gandum
2 cawan gula pasir
2 sudu besar planta
2 cawan air pandan [10 helai daun pandan diblender ambil jus nya]
2 cawan susu cair atau santan
3 biji telur
**Blender halus kemudian tapiskan

perwarna hijau
bijan putih
acuan kuih kemboja - acuan tak ada boleh guna loyang utk bakar

Cara-cara :
- acuan tu disapukan dgn sdkt myk trlebih dahulu..
- kemudian, tuangkan adunan siap blender , jgn tuang sampai penuh agak2 hampir nk penuh acuan ajer.. taburkan bijan.
- bakar dlm 40 minit atau hingga masak, suhu 180, bg yg suka kerak & nk garing lg blh tmbahkan sdkt masa lg..

SELAMAT MENCUBA!!!
 


No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo