Monday 28 April 2014

KUIH KEMBOJA


TERSANGAT SEDAP KUIH2 SEBEGINI
DUA HARI TURU-TURUT KITA BUAT ..


KUIH KEMBOJA
boleh dpt 6 kuntum kuih kemboja

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google tp edit sedkt dr resipi asal

Bahan-bahan :

utk blender :
3 cawan tpg gandum
2 cawan gula pasir
2 sudu besar planta
2 cawan air pandan [10 helai daun pandan diblender ambil jus nya]
2 cawan susu cair atau santan
3 biji telur
**Blender halus kemudian tapiskan

perwarna hijau
bijan putih
acuan kuih kemboja - acuan tak ada boleh guna loyang utk bakar

Cara-cara :
- acuan tu disapukan dgn sdkt myk trlebih dahulu..
- kemudian, tuangkan adunan siap blender , jgn tuang sampai penuh agak2 hampir nk penuh acuan ajer.. taburkan bijan.
- bakar dlm 40 minit atau hingga masak, suhu 180, bg yg suka kerak & nk garing lg blh tmbahkan sdkt masa lg..

SELAMAT MENCUBA!!!
 


No comments:

Post a Comment