TERUJA BUAT KEK NI SEBAB SENANG SANGAT..
ANDA BILA LAGI CUBA LAH..
KEK COKLAT MOIST SENANG SANGAT
By ~ ALeen Aireish
Bahan-bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k baking powder
**ayak semua sekali bahan2 kering ni, ketepikan
Bahan-bahan B :
1 cawan gula pasir
4 biji telur
**blender sampai berbuih, ketepikan
Bahan selebihnya :
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak mazola / daisy
1 cawan air panas
Cara-cara :
- tuangkan susu pekat manis ke dlm bahagian A, gaul sekata
- lps tu tuang pula bahan yg diblender, gaul lg guna senduk ajer
- masukkan myk masak daisy gaul sekata licin
- last sekali, masukkan air panas sikit2 sambil kacau sebati..
- dh siap masukkan dlm loyang dan kukus selama 60 minit. aleen guna loyang 6x3, nk guna 8 atau 9 inci pn blh
OPTIONAL : Jika tk nak guna loyang pun takpe.. guna container multipurpose plastik pun boleh. tak perlu sapu mentega pd bekas tu..
Untuk GANACHE :
300g coklat masakkan [aleen guna dark coklat]
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega [aleen guna golden syrup]
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
cara-cara :
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
SELAMAT MENCUBA!!!
By ~ ALeen Aireish
Bahan-bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k baking powder
**ayak semua sekali bahan2 kering ni, ketepikan
Bahan-bahan B :
1 cawan gula pasir
4 biji telur
**blender sampai berbuih, ketepikan
Bahan selebihnya :
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak mazola / daisy
1 cawan air panas
Cara-cara :
- tuangkan susu pekat manis ke dlm bahagian A, gaul sekata
- lps tu tuang pula bahan yg diblender, gaul lg guna senduk ajer
- masukkan myk masak daisy gaul sekata licin
- last sekali, masukkan air panas sikit2 sambil kacau sebati..
- dh siap masukkan dlm loyang dan kukus selama 60 minit. aleen guna loyang 6x3, nk guna 8 atau 9 inci pn blh
OPTIONAL : Jika tk nak guna loyang pun takpe.. guna container multipurpose plastik pun boleh. tak perlu sapu mentega pd bekas tu..
Untuk GANACHE :
300g coklat masakkan [aleen guna dark coklat]
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar mentega [aleen guna golden syrup]
1/4 cawan air panas (untuk step ke2 nak bagi cair dan meleleh)
cara-cara :
- Panaskan susu pekat dan susu cair menggunakan double boiler.
- Masukkan coklat, kacau sebati. Sesudah itu masukkan mentega dan curah 1/2 bahagian atas kek. Simpan dalam 15 - 30 minit.
- Panaskan lebihan coklat dan tambah air panas. Kacau dan curahkan ke atas kek tadi
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment