Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 1 October 2013

KUIH KETAYAP

KUIH KETAYAP
Boleh dikatakan kuih tradisi ni.. masa kecik2 mak slalu buat ..


By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kakinakl's blog

Bahan inti

150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda {jika ada}
1/2 biji kelapa parut muda
Cara Memasak

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.

Bahan Kulit [batter]

1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar [aleen guna susu segar]
1 biji telur
1 s/m myk masak
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam

Cara memasak :

1. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan [aleen blenderkan halus terus]
2. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
3. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
4. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
5. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
6. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
7. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo