Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 1 October 2013

ROTI PURI

ROTI PURI
Tersangat sedap .. 1kg buat tk cukup ..

VISIT ALEEN DI FACEBOOK



By ~ Aleen Aireish
sumber ~ my resipi / kak rogayah

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh mauripan
2 sudu besar gula
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam
175ml air panas

Campurkan air bersama minyak, gula dan garamdan masak atas api yang kecil.
Biar kesemuanya hancur, Tutup api.
Campurkan yis bersama tepung gandum.
Masukkan air tadi ke dalam tepung dan kacau dengan garfu.
Menggunakan tangan kita buat ia jadi seperti serbuk roti yang kasar,
Uli doh menjadi bulatan yang licin(uli dalam 5 minit)
(adunan kalau nampak keras basahkan tapak tangan dengan sedikit air)
Tutup dengan kain atau plastik pembalut makanan selama 30 minit.
Adunan yang telah kembang tumbuk-tumbukkan dan uli bulatkan semula.
Buat ketulan kecil(12) dan nipiskan seperti nak buat karipap.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana.
Goreng sebiji dan bila mengelembung baru dibalikkan.(semasa ianya nak mengelembung kita kaup-kaupkan minyak panas tu ke atasnya)
Goreng hingga keperangan.
Toskan dan sesuai dimakan dengan kari dalca, atau apa-apa yang sesuai.
Roti puri ni berongga di dalamnya...

SELAMAT MENCUBA !!!



No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo