WATER ROUX HOME MADE BY ALEEN
sumber ~ sakinah omar kitchen
boleh lihat di SINI
Apa itu Water Roux
- Dikenali sebagai IBU ROTI. Jika tiada dough softner & bread improver boleh lah kita buat sendiri di rumah water roux ni yer..
- Water Roux ni adalah campuran tepung roti dan air, satu bahagian tepung, lima bahagian air : 250ml air dan 50gm tepung roti dimasak atas api perlahan hingga pekat.
- Ianya digunakan sebagai egen penaik dan pelembut yg dicampur dgn bahan asas roti. Cara ni boleh buatkan bun, roti lebih gebu & anjal..
Aleen follow resipi Water Roux dari SINI Sumber 1 ~ mamafami resipi
Sumber 2 ~ cerita orang mersing, klik SINI
50gm tepung gandum
250ml air
Caranya :
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk, kacau hingga pekat dgn api perlahan.
- masukkan adunan water roux ke dlm mangkuk dan bungkus dgn plastik beg supaya permukaannya tak mengeras
- Sejukkan sebelum digunakan
- bahagikan kpd 4 bahagian boleh guna 4 kali bancuhan adunan roti
- Boleh simpan dalam peti ais, cuma tahan selama 3 hari shj..jika warna bertukar kelabu water roux tdk blh digunakan lg..
- jika nk guna satu atau dua bancuhan boleh lah reduce kan gram & ml air tu menjadi 25gm tepung & 125ml air.
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment