Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Friday, 5 October 2012

AGAR AGAR MAWAR KELAS KO JAH

Heheheheeeee.... gelak dulu...
sowi yer kak jah... kita minjam nama "JAH" tu... tp mmg kelas lah... i likeeeeeeeeee 1,000,000 kali...
buat agar-agar tanpa nama... sambil masak..zassssssssss terlintas kt kepala "kelas ko jah" terus letak nama ni..





by ~ Aleen Aireish
10gm serbuk agar2 [nk pakai agar2 tali pn blh..1 paket]
4/4 cawan gula [rasa manis kurangkan..]
900ml air biasa
100ml susu cair
100ml santan
** susu cair & santan diblenderkan sekejap..
Paste rose [aleen guna sirap rose] nk guna s/berry taste pn blh
Paste pandan
Perwarna merah makanan [aleen guna bright red]
Perwarna hijau makanan [aleen guna apple green]
sedikit esen vanila

Cara-cara:
- masak serbuk agar2 dgn 900ml air bersama gula sekali, hingga gula hancur
- kecilkan api.. agar2 yg dh masak mmg warna asal plain kan, so pandai2 bahagikan byk mana nk guna utk warna merah & hijau..agak2 ajer blh.. kemudian letak warna & taste..
- basahkan mould dgn air, lps tu letakkan merah utk bunga, hijau utk daun biarkan mengeras..
- lps tu, agar2 yg plain balance tu terus masukkan 200ml [campuran susu cair & santan], biar mendidih sekejap.. dropkan vanila taste.. kacau..
- pastikan bunga & daun dh mengeras.. tuang dgn cara perlahan2 & rendahkan bekas semasa manuang ke dlm mould tu yer... khuatir nnt bunga & daun tu hancus...
- dh siap.. biarkan keras atau blh masukkan dlm peti ais..
- potong & hidangkan...





SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo