Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 20 October 2012

ROTI CHIP CHIP TIP TOP

Petang tadi aleen meroti.. meroti untuk minum petang.. gara-gara cuaca sejuk semenjak dua menjak ni hujan di petang hari perut pun lapar jer.. anak2 pula sibuk meminta buatkan apa2 resipi best utk dorang mamam.. fikir punya fikir tu yg buat roti chip chip tip top..

Rasa roti sesedap nama.. nama roti ni cetusan dr idea sorang kakak pesbuk & my hero.. bila digabungkan jdlah nama roti tu.. glamour u!!!! hehehe

Resipi nya........




"ROTI CHIP CHIP TIP TOP" 

by ~ ALeen Aireish
sumber asal ~ majalah sedap bil 24
sumber ~ jurnal resipi bdaria

Bahan-Bahan :
300 gm tpg protein
100 gm tpg gandum
20 gm susu tepung [aleen guna susu anak jer]
75 gm gula pasir [letak 80gm terus]
8 gm yis [aleen letak sepekat mauripan]
50 gm yogurt [xde kat umah, aleen letak mayonis]
1 biji telur pukul ringan
150 ml air 
75 gm margerin
1 s/t garam [aleen letak 1 sudu kfc]

hiasan : kismis [aleen letak coklat chip & bijan]

Additional dr aleen >
- susu cair / susu segar [direnjis-renjis ats roti tu supaya semasa roti dibakar permukaan roti tak kering
- mentega [slps roti masak sapu mentega utk nmpk berkilat]


Cara membuatnya:
- Campurkan tepung roti, tepung gandum, susu tepung, gula pasir dan yis segera. Kacau rata.
- Masukkan telur, yogurt dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 
- Masukkan majerin dan garam. Uli lagi sehingga elastik. 
- ambil adunan buat bulat2 sama besar, susun dlm loyang
- letak coklat chip & bijan, biarkan naik hampir2 penuh loyang lbh kurang 30 minit
- Bakar selama 20-25 minit dengan suhu ketuhar 180C atau sehingga masak bergantung oven masing2..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~





SELAMAT MENCUBA!!!



No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo