Sepatah dua kata ..
DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..
Followers
Tuesday, 20 September 2011
Gulai Lemak Cili Api Seafood
Bahan-Bahan :
15 atau 20 ekor udang size XL/XXL
2 ekor sotong size XL/XXL
1 bj bawang besar [belah 4]
7 biji cili api [ditumbuk brsama dgn sedikit garam]
2 biji cabai merah [hiris biasa utk hiasan] tp dlm pic ni daleen x letak lupa nk beli masa g kedai..
15 atau 20 batang kacang buncis [hiris panjang2 sikit..]
1 kotak santan [daleen biasa guna kotak]
3 cawan air suam [jika pekat tambh lg air..ikut citarasa sendiri]
sedikit serbuk kunyit..[tp kalau nk dptkan hasil yg lbh menarik kisar atau tumbuk kunyit hidup]
sedikit garam
sedikit perasa
sedikit gula
cara-cara :
- masukkan udang & sotong yg sudah dibersihkan ke dlm periuk atau kuali
- masukkan bawang besar belah 4 tu juga
- masukkan santan bersama dgn air
- taburkan serbuk kunyit, cili ditumbuk..gaul..
- pasangkan api perlahan..biarkan mendidih [tp kena rajin2 tgk dan timba kuah perlahan-lahan utk elakkan santan pecah..]
- bila dh agak2 nk masak seafood tu masukkan kcg buncis..kacau perlahan..
- last, masukkan semua bahan perasa..kacau perlahan, jgn tunggu lama sgt nnt kcg buncis layu xde zat..kurang sedap..
- tutup api..hidangkan..taburkan cili merah yg dihiris utk hiasan..
SELAMAT MENCUBA..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment