Tuesday, 20 September 2011
Gulai Lemak Cili Api Seafood
Bahan-Bahan :
15 atau 20 ekor udang size XL/XXL
2 ekor sotong size XL/XXL
1 bj bawang besar [belah 4]
7 biji cili api [ditumbuk brsama dgn sedikit garam]
2 biji cabai merah [hiris biasa utk hiasan] tp dlm pic ni daleen x letak lupa nk beli masa g kedai..
15 atau 20 batang kacang buncis [hiris panjang2 sikit..]
1 kotak santan [daleen biasa guna kotak]
3 cawan air suam [jika pekat tambh lg air..ikut citarasa sendiri]
sedikit serbuk kunyit..[tp kalau nk dptkan hasil yg lbh menarik kisar atau tumbuk kunyit hidup]
sedikit garam
sedikit perasa
sedikit gula
cara-cara :
- masukkan udang & sotong yg sudah dibersihkan ke dlm periuk atau kuali
- masukkan bawang besar belah 4 tu juga
- masukkan santan bersama dgn air
- taburkan serbuk kunyit, cili ditumbuk..gaul..
- pasangkan api perlahan..biarkan mendidih [tp kena rajin2 tgk dan timba kuah perlahan-lahan utk elakkan santan pecah..]
- bila dh agak2 nk masak seafood tu masukkan kcg buncis..kacau perlahan..
- last, masukkan semua bahan perasa..kacau perlahan, jgn tunggu lama sgt nnt kcg buncis layu xde zat..kurang sedap..
- tutup api..hidangkan..taburkan cili merah yg dihiris utk hiasan..
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment