Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 6 December 2012

INDULGENT CHOCOLATE COCOA CAKE

Rindu nak baking baking kek.. tp nak baking simple kek ajer... godek godek resipi jumpa satu resipi ni Indulgent Chocolate Vanila Cake. Tgk resipi Ya Allah... panjang nyer.. tp bila buat eh eh tk smpi baper minit dh siap boleh bakar.. jom kita bakor...

mmmm paham-paham ajer lah bila resipi dh ada kat tangan si Aleen ni bab utk menderhaka pd resipi tu dh terlintas di kepala...hi hi hii .. tp derhaka yg ni In Shaa Allah diampunkan... pasal lepas masak kompom sedap dimakan..

Indulgent Chocolate Cocoa Cake ni terhasil spesel untuk dua hero Aleen yg balik umah mama nyer malam tadi setelah bercuti-cuti di kampung atok dan opah di perak.. disebabkan anak Aleen sukakan coklat Aleen added serbuk koko.. jd kek ni kaya sgt dgn coklat yer.. coklat heaven gitu.... hingga topping nyer pun 100% coklat masakan brand beryls tu..

Nak citer sikit pasal kek ni... memang puas hati buat kek ni tau.. sebab, tesktur kek yg betul betul moist a.k.a lembap.. siram pulak dgn ganache mmg kawwwww... tak cayer try buat... hasil kek yg mmg best.. di sini Aleen sertakan resipi complete A to Z. tp kalau nk tiru Aleen, juat siram ganache bila kek dh sejuk.. tabur coklat rice byk2 nampak tebal itu ajer...



by ~ Aleen Aireish
sumber ~ kak zu semanis gula

Bahan A untuk CHIFFON KEK :
100 ml air biasa
5 biji kuning telur
45gm myk masak
70gm gula kastor
140 tpg superfine atau tpg gandum
1tsp baking powder
1 sudu besar serbuk koko

Bahan B untuk MERINGUE :
5 biji putih telur
70gm gula kastor

Cara-cara :
- air, kuning telur & myk masak pukul hingga berbuih, lps tu masukkan gula pukul hingga kembang
- tepung & baking powder diayak bersama.. masukkan sedikit2 hingga tpg habis.. pukul sebati, ketepikan.
 - dlm bekas lain yg kering, untuk meringue pukul bahan B hingga kembang ringan bertanduk. 
- satukan bahan B ke dlm A secara peringkat2 hingga habis.. kaup balik kan ajer.. x mau mixer ok.
- sementara tu panaskan oven terdahulu..
- masukkan adunan dlm loyang yg sesuai bakar 1jam suhu 160 api bawah shj. cara bakar kek tu guna kaedah setambath ok.

UNTUK FILLING MOUSSE COKLAT HITAM
300gm coklat hitam
3 bj kunign telur [dipukul dahulu]
3 bj putih telur [diputar hingga kembang]
90gm gula kastor
370ml whipping cream anchor (tawar) [pukul hingga pekat]
3/4 tbsp + 1 tbsp halal gelatin
70ml air

**simpang sedikit utk sapu tipis pd kek

Cara-cara :
- rendam gelatin dlm air hingga kembang, cairkan cara double boiler gelatin hingga larut. ketepikan
- cairkan coklat masakan cara double boiler juga, masukkan kuning telur ke dlm bekas coklat tu diikuti mentega dan gelatin cair, gaul sebati.. angkat
- dlm mangkuk lain pukul putih telur hingga kembang, kaup balik dlm bekas ada coklat td yg masih panas kemudian masukkan whipping cream yg tlg diputar pekat td, gaul hingga rata.

UNTUK GANACHE :
Topping Coklat
150ml whipping cream anchor
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair

Cara-cara :
- masak whipping cream cara double boiler.. hingga nmpak berbuih di tepi bekas tu..masukkan coklat dan mentega cair.. kacau sampai licin kemudian tuangkan atas kek.

YANG NI CARA-CARA NAK POTONG KEK :
- potong chiffon kek 4 lapisan
** Lapisan 1 > letakkan dlm loyang loose base tin, tuang filling, ratakan
** Lapisan 2 > letakkan kek di atas lapisan pertama, tuang filling, ratakan
** Lapisan 3 > letakkan kek di atas lapisan kedua, tuang filling, ratakan
** Lapisan 4 > letakkan kek di atas lapisan ketiga, simpan dlm peti sejuk semalaman.
- keluarkan kek dari loose base tin tu sapu tipis filling mousse coklat hitam, sapu keseluruhan kemudian simpan hingga filling beku.. sekejap jew
- letak kek di atas wire rack tuang topping ganache, hias kek ikut kreativiti masing2
TIPS : potong kek guna pisau yg direndam dlm air panas, lap dan potong.

** MACAM ALEEN CAKAP MULA2 TADI.. ALEEN TAK FOLLOW STEP POTONG KEK & TAK BUAT FILLING UTK KEK TU.. ALEEN TERUS TUANG TOPPING GANACHE SAHAJA. 
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE

STEP BY STEP UNTUK CHIFFON CAKE :



air, myk masak & kunig telur pukul hingga berbuih

 

masukkan gula, pukul kembang




masukkan sikit2 tepung & serbuk koko, ekceli utk memudahkan ayak ketiga-tiga bahan kering ni tepung, baking powder dan serbuk koko sekali gus aje..

MERINGUE :



pukul hingga bertanduk


kaup balik bahan B ke dalam bahan A hingga habis


ni kaedah steam bath, letak loyang ada adunan kek ke dalam loyang size besar berisi air. air jgn full sgt.. agak2 jew..



kek dah siap masak



 SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo