Sebelum tu jom kita kenal dulu "Apa Itu Coklat Ganache" ..
Ganache berasal dr perkataan perancis "cusion". Ganache ada pelbagai fungsi sprt penambah perasa kpd puding atau kek, utk hiasan dan menyalut kek.
Ganache yg asas hanya guna 2 bahan shj Whip Cream (WC)/Krim Putar [Dairy whipping Cream] dr hasil tenusu.. dan Coklat Masakan. Bagaimanapun kita blh menambah lain2 bahan sprt mentega, glukos, golden syrup atau madu.. terpulang pd resipi masing2.
WC blh juga digantikan dgn susu cair (evaporated milk), susu segar (fresh milk) atau susu UHT. Ttp bahan ini sedikit jejas kualiti ganache dr segi kekilatan & teksturnya. Jika di hotel2 mereka lbh suka guna krim putar hasilnya lebih baik.
Tips 1 ~ Jika suka topping yg cair, sejukkan dulu bbrapa jam. kemudian siram atas kek
Tips 2 ~ Jika suka topping yg tebal sejukkan semalaman pd suhu bilik ajer, ke esokkannya barulah guna.
Tips 3 ~ Perlu diingatkan mencairkan coklat jgn sekali guna haba yg terlalu panas krn menyebabkan keluarnya minyak di permukaan coklat n menjejaskan teksturnya.
Tips 4 ~ Ganache yg baru dicairkan tdk blh terus simpan dlm peti sejuk, mesti sejukkan perlahan-lahan utk membantu molekul2 dlm coklat dan krim itu menjadi sebati.
[sumber info dr buatcoklat2u & aleen]
Sedikit perkongsian dari aleen, harap dapat membantu yer.. yg ni plak aleen nk sharing resipi coklat ganache yg aleen guna..
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan :
250gm coklat masakan [aleen guna brand beryls]
250gm krim putar
2 sudu besar sirap glukos / madu / golden syrup
2 sudu kecil mentega
Cara-cara :
- panaskan cara double boiler krim putar hingga nampak sprt belon2 gelembung ditepi mangkuk WC tu, tutup api
- curahkan ke dlm mangkuk coklat, kacau hingga coklat licin
- masukkan sirap glukos, kacau sebati lg
- masukkan mentega, kacau licin, siap
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
WC double boiler
curah dlm mangkuk coklat
masukkan 2 sudu besar sirap glukos
Ganache coklat dh siap setelah dimasukkan mentega dan dikacau licin..
SELAMAT MENCUBA !!!
Coklat ni akan sentiasa cair atau perlu dipanaskan untuk.mendapatkan tekstur yg cair?
ReplyDelete