Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 30 March 2016

ROTI SOBEK INDO a.k.a ROTI PUSH UP

Saya tak pakar nk buat roti, uli tangan je pun.. follow sis ni buat dia uli tgn.. terbaik roti dr chef anita ni.. tgk dia buat teruja sgt nk cuba.. sekali cuba hasil memuaskan.. uli tangan pun lembut sangat.. push up push up je hehe i like sangattt... uuu lama nye nk rehatkan doh kejap2 sejam.. ofkos la kena sabar dear, klo nk buat hasil terbaik.. sambil2 tu gi la buat keje lain tk sedar tgk2 dah smpi time.. sebenarnya tk lama pun sejam tu.. silakan share mana yg nk share ilmu ni.. kita panggil roti Push Up :)









ROTI SOBEK INDO
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sister anita indonesia

Bahan-bahan A :
1 tsp yis kering
150ml susu segar/susu cair

~>> masukkan yis ke dlm susu suam2 panas, kacau rata, biarkan berbuih megembang
~>> cara Aleen, aleen tak buat step atas ni.. aleen terus masukkan yis ke dlm mangkuk tepung [refer gambar]

Bahan-bahan B :
250gm tepung gandum/roti
1 bj telur - dikocok
1 tbsp gula kastor
1/2 tsp garam halus

Bahan C :
30gm butter/margerine

inti/filling kesukaan [aleen guna kacang merah]
1 bj telur - utk glaze/sapu atas roti sblm bakar
sedikit butter/margerine - utk glaze/sapu atas roti slps bakar

~>> campur semua bahan B dlm bekas, kemudian tuang bahan A juga sekaligus, kacau rata uli hingga jd doh, uli dgn tgn 2 minit,
~>> masukkan bahan C uli lg hingga lembut licin elastik 15 minit. banting2kan doh tu semasa proses menguli
~>> bulatkan doh tutup bekas doh dgn plastik wrap, rehatkan 1 jam hingga doh naik kembang 2 kali ganda
~>> selepas 1 jam alihkan doh ke atas lapik canai yg sudah ditabur tepung.. bahagikan doh kpd 9 bahagian/ketul, masukkan inti kesukaan susun dlm loyang yg dilapik dgn baking paper, tutup doh dlm loyang dgn plastik wrap sekali lg biarkan kembang 1 jam.
~>> setelah 1jam sapu atas roti dgn telur yg dikocok terlebih dahulu, kemudian bakar dlm oven suhu 180 selama 20-25 minit atau hingga masak. siap bakar sapu atas roti dgn mentega/margerine..


































SELAMAT MENCUBA..
 tongue emoticon

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo