Sepatah dua kata ..
DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..
Followers
Wednesday, 15 April 2015
PAU KAMPUNG
PAU KAMPUNG
By ~ Aleen Aireish
Bahan A
11gm yis [mauripan]
2 sudu besar gula
1 1/2 cawan air suam2 kuku [+ - 200ml air]
**satukan semua bahan di atas, kacau sebati dan biarkan berbuih
Bahan B :
500gm tepung gandum
90gm shorterning
3 sudu besar susu pekat manis
1 1/2 sudu teh baking powder
3 sudu besar minyak jagung
** campurkan semua bahan di atas ni di dalam mangkuk pengadun KECUALI myk jagung, gaul rata sekata
~>> sediakan beberapa helai baking paper atau daun pisang dipotong 4 segi kecil agak2 sendiri saiznye ok utk lapik pau
~>> filling/inti kesukaan
Cara-cara :
- ambil bahan A masukkan sikit2 ke dalam bahan B, masukkan juga myk jagung, sambil itu uli tepung hingga dpt doh yg licin lebih kurang 10-15 minit.
- perap lebih kurang 1/2jam
- sebelum meneruskan step seterusnya didihkan air kukusan terlebih dahulu
-kemudian ulikan semula doh, timbang setiap doh 50gm, bulat2kan letakkan filling kesukaan, lapik pau dgn kertas, susun dlm kukus jarakkan.
- biarkan saiz pau naik berganda
- lps tu baru kukus 5-7 minit
**ULI TANGAN PUN BOLEH, SAMA SAHAJA STEPNYA.
SELAMAT MENCUBA!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment