SEPUH
SELALU CICAH AIR ASAM JE KAN.. SEKALI SEKALA TUKAR SELERA, SESUAI DIMAKAN DENGAN IKAN BAKAR, TERUNG BAKAR FAMOUS DI KAMPUNG ALEEN PERAK
SEPUH
resipi asal ~> cek yah mak aleen
[sukatan nye ikut sendiri nk buat byk mana, lbh kurang aje]
1 cwn kerisik [buat sendiri, beli siap x sedap]
2 cwn santan pekat - parut kelapa, perah ambil santan renehkan sekejap jgn pecah myk, tk nak reneh pn xpe
asam jawa - air asam jawa secukupnya
**bahan tumbuk
cili padi
belacan secukupnya
serai - dimayang & dincincang halus
lengkuas - dimayang nipis
bawang kecil - dimayang
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk/besen, gaulkan hingga sebati. jika pekat tuang sdkt air panas hidangkan.
SELAMAT MENCUBA RESIPI ORANG KAMPUNG, DARI BONDA ALEEN
SELAMAT MENCUBA!!!
resipi asal ~> cek yah mak aleen
[sukatan nye ikut sendiri nk buat byk mana, lbh kurang aje]
1 cwn kerisik [buat sendiri, beli siap x sedap]
2 cwn santan pekat - parut kelapa, perah ambil santan renehkan sekejap jgn pecah myk, tk nak reneh pn xpe
asam jawa - air asam jawa secukupnya
**bahan tumbuk
cili padi
belacan secukupnya
serai - dimayang & dincincang halus
lengkuas - dimayang nipis
bawang kecil - dimayang
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk/besen, gaulkan hingga sebati. jika pekat tuang sdkt air panas hidangkan.
SELAMAT MENCUBA RESIPI ORANG KAMPUNG, DARI BONDA ALEEN
SELAMAT MENCUBA!!!
salam aleen, menarik resepi cicahan ni, mula2 tadi akk ingatkan nama lauk2...hihii
ReplyDeletesedapnyerrr....
ReplyDelete:)
ReplyDelete