Monday 17 March 2014

SEPUH


SEPUH
SELALU CICAH AIR ASAM JE KAN.. SEKALI SEKALA TUKAR SELERA, SESUAI DIMAKAN DENGAN IKAN BAKAR, TERUNG BAKAR FAMOUS DI KAMPUNG ALEEN PERAK


SEPUH
resipi asal ~> cek yah mak aleen

[sukatan nye ikut sendiri nk buat byk mana, lbh kurang aje]

1 cwn kerisik [buat sendiri, beli siap x sedap]
2 cwn santan pekat - parut kelapa, perah ambil santan renehkan sekejap jgn pecah myk, tk nak reneh pn xpe
asam jawa - air asam jawa secukupnya

**bahan tumbuk
cili padi
belacan secukupnya

serai - dimayang & dincincang halus
lengkuas - dimayang nipis
bawang kecil - dimayang
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk/besen, gaulkan hingga sebati. jika pekat tuang sdkt air panas hidangkan.

SELAMAT MENCUBA RESIPI ORANG KAMPUNG, DARI BONDA ALEEN

SELAMAT MENCUBA!!!
 

3 comments: