Monday, 17 March 2014

SEPUH


SEPUH
SELALU CICAH AIR ASAM JE KAN.. SEKALI SEKALA TUKAR SELERA, SESUAI DIMAKAN DENGAN IKAN BAKAR, TERUNG BAKAR FAMOUS DI KAMPUNG ALEEN PERAK


SEPUH
resipi asal ~> cek yah mak aleen

[sukatan nye ikut sendiri nk buat byk mana, lbh kurang aje]

1 cwn kerisik [buat sendiri, beli siap x sedap]
2 cwn santan pekat - parut kelapa, perah ambil santan renehkan sekejap jgn pecah myk, tk nak reneh pn xpe
asam jawa - air asam jawa secukupnya

**bahan tumbuk
cili padi
belacan secukupnya

serai - dimayang & dincincang halus
lengkuas - dimayang nipis
bawang kecil - dimayang
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk/besen, gaulkan hingga sebati. jika pekat tuang sdkt air panas hidangkan.

SELAMAT MENCUBA RESIPI ORANG KAMPUNG, DARI BONDA ALEEN

SELAMAT MENCUBA!!!
 

3 comments: