Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 16 December 2014

AGAR-AGAR SUMI WARNA WARNI



AGAR-AGAR SUMI WARNA WARNI
BY ~ ALeen Aireish

Bahan-bahan :
1 paket Agar-agar tali
Air :> masa nk rebus agar2 ni airnya sila refer pd pack agar2 tu berapa ml ok.

sumi pelbagai warna secukupnya
1 cawan susu cair [aleen guna sukatan cwn matrik = > 1 tin]
1 cawan gula [mana yg suka manis blh add lbh sikit]
2 s/b milo
1 s/t coklat powder

part & sedkt tips yg perlu didahulukan sblm masukkan agar2
- acuan biru plastik size 7 atau 9 inci
- sumi secukupnya

cara-caranya : buka semua sumi yg diperlukan, tapiskan air sumi terdahulu, ambl bekas acuan biru tu, basahkan sikit dgn air, susun sumi rapat2 diantara satu sama lain jgn kelihatan ruang pun.. simpan dlm freezer/tmpt beku dlm peti ais seketika.. sementara kita sediakan utk cara2 di bwh ni... biarkan sumi yg tlh disusun kt dlm tu..

Cara-cara :
- rebus agar2 bersama gula hingga hancur
- masukkan susu cair, biarkan mendidih sekejap, tapiskan
- bahagi kpd 2 bahagian, satu warna asal, satu lg masukkan milo & serbuk coklat kacau sebati
- ambil sumi yg disusun td dr freezer. tuang agar2 warna putih pelan2 atas sumi hingga menutupi sumi, biarkan keras
- utk menuang lapisan ke-2, ambil garfu luka2 kan lapisan putih dahulu, tuangkan agar2 coklat yg panas atas nya,tuang pelan2.. biarkan sejuk, simpan dlm peti ais
- blh keluarkan dr acuan bila dh keras

SELAMAT MENCUBA!!!

KUIH LAPIS LEMAK MANIS




KUIH LAPIS LEMAK MANIS

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ endang endyz

Bahan-bahan :

2 cwn tpg gandum
1 cwn tpg beras
1 s/b tpg ubi
5 cwn santan
2 cwn gula
secubit garam
perwarna pink

Cara-cara :
- ayak bhn kering
- campurkn kesemua bahan tu gaul sebati [aleen blend halus] tapiskan
- bahagikan kpd 2 bahagian, 1 bahagian diwarnakan pink, 1 lg warna asal
- apabila air kukusan tlh mendidih blh lah mula melapis lapisan pertama selama 5 mnt, kemudian tuang lapisan ke-2 pula kukus 5 mnt , ulang step kukus lapis by lapis smpi habis. [pastikan acuan disapu dgn sdkt myk msk dulu ehh..]
- kukus selama 30 mnt atau hingga msk

SELAMAT MENCUBA!!!


AYAM MASAK JINTAN





AYAM MASAK JINTAN
By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
1 ekor ayam
1 mangkuk santan kelapa
1 s/t jintan manis **
1 s/t jintan putih **
2 bj bwg besar **
6 bj bwg kecil **
10 tangkai cili kering **
5 btg serai **
2 inci lengkuas **
2 inci halia **
kunyit hidup **
2 bj cabai besar hijau
2 bj cabai besar merah
1 helai daun kunyit
2 s/b kerisik dibuat sendiri
sdkt myk utk menumis
garam & gula secukup rasa

Cara-cara :
- ayam bersihkan
- bertanda [ ** ] blend hancur
- panaskan myk, tumis hingga naik bau
- masukkan ayam, santan, gaul mesra
- bila dh mereneh masukkan garam & gula secukup rasa
- masukkan kerisik, cabai hijau & merah & daun kunyit.. gaul mesra
- dah masak hidangkan bersama nasi

SELAMAT MENCUBA!!!

PAJERI TERUNG





PAJERI TERUNG

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Dapur tanpa sempadan

BAHAN-BAHANNYA 
5 biji terung ungu saiz sederhana (kurang lebih 1 jengkal)
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
1/2 camca teh pes asam jawa
1 camca besar penuh kerisik
1 helai daun kari, dilurut
1 batang kayu manis
3 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih hiris
1 kuntum bunga lawang
1/2 cawan pati santan
2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS 
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
1/2 inci halia
3 biji buah keras, hiris
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

CARA MEMBUATNYA 
Terung dibuang pangkalnya, kemudian belah 2 setiap 1 dan rendam. Bancuh rempah kari dengan bahan2 kisar halus dan kacau hingga menjadi pes, tambah sedikit air jika perlu. Ketepikan.
Panaskan 1/3 cawan minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, daun kari, kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan pes rempah dan kacau rata, masak dengan api kecil hingga rempah garing dan naik minyak.
Masukkan pes asam jawa, santan dan air. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan terung (toskan). cili merah, cili hijau dan kerisik. Kacau rata dan tambah garam dan gula secukup rasa. Selalunya paceri sedikit manis. Masak hingga pekat dan terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

SELAMAT MENCUBA!!!

RENDANG PEDAS




RENDANG PEDAS

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ opah tersayang

Bahan-bahan :
1 ekor ayam
** potong & bersihkan, masukkan dlm kuali

6 ulas bwg kecil
1 bj bwg besar
10-15 tangkai cili kering
4 pcs kunyit hidup
** blender hancur

3 inci halia
3 inci lengkuas
6 btg serai
** dihiris halus, ditumbuk kasar dgn lesung batu

1 helai daun kunyit
**hiris halus2
cabai merah & bwg kering utk hiasan

1 kpg asam keping
1 mangkuk santan [agak2 ayam semua tenggelam]
kerisik kelapa yg dibuat sendiri [agak2 sendiri byk mana nk letak]
garam & gula secukup rasa

Cara-cara :
- masukkan semua bahan sekali gus dalam kuali KECUALI KERISIK.. reneh atas api hingga menggelegak, kacau rata..
- masukkan garam, gula, kerisik kacau lg.. guna api perlahan hingga masak .. nk rendang pedas kering kena masak lama hingga kuah agak kering..

SELAMAT MENCUBA!!!

AYAM KARAMEL




Ayam Karamel
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ kwn2 pesbuk

Bahan-bahan :
1 ekor ayam size kecil
**potong ayam ikut part of body, cuci bersih, rebus, toskan.. kemudian campurkan kunyit & garam grg mcm ayam goreng biasa, ketepikan..

1/2 cawan gula
**buat gula hangus + 1/2 cawan air utk jadikan karamel

1 biji bawang besar belah 4
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia [dicincang]
1 s/mkn lada hitam [ditumbuk]
1 s/besar sos cili
1 s/besar kicap pekat [aleen guna kicap biasa]
1 s/besar cili blend

Cara-cara :
- panaskn sdkt myk, tumis cili blend, bwg putih, bwg besar, halia & ayam lbh kurang 5-6 minit
- angkat kuali tuangkan dlm periuk yg ada karamel, masukkan semua bhn sprt sos & lada hitam, gaul bg rata.. aleen tambahkan dlm 1/2 cwn lg stok ayam, tutup sekejap, kacau lg sekali supaya ayam tu kelihatan bersalut kuah agak pekat.. jika x nk pekat kering pnm xpe biarkan berkuah sedikit sprt pic aleen tu..

SELAMAT MENCUBA!!!

POTATO SPRING HOMEMADE



POTATO SPRING HOMEMADE

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Sweets N Bites

Bahan-bahan perlu ada :
kentang
tpg grg segera [kita guna tpg Bestari Spicy]
lidi size panjang

Caranya :
1) Cuci bersih kentang (guna Russett potato lagi sedap, cucuk lidi ditengah2 kentang hingga menembusi (dari hujung kehujung)

2) Ambil pisau n potong tipis (swirl) tp jgn putus, hingga habis ... pastikan pisau hingga keparas lidi bila memotong supaya bole direnggangkan kentang tu bila selesai memotong.. potong tipis supaya garing bila digoreng..

3) Apabila selesai memotong, renggangkan potongan kentang itu.

4) Salut kentang dgn tepung serbaguna tuk menggoreng, bole dibancuh ataupun salut tepungnya jer, terpulang kpd individu n selera masing2..

5) Goreng kentang hingga garing.

6) Pipekan mayonis, cili sos n black pepper sos jika suka n siap untuk dimakan

SELAMAT MENCUBA!!!

KASUWI GULA MERAH






KASUWI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Norzailina Nordin

100gm tepung gandum
1 s/b tpg ubi/kanji
1 s/t air kapur cair
300 ml air biasa

bahan air gula
125ml air
120gm gula merah
100gm gula pasir
1 helai daun pandan, disimpulkan

1/4bj kelapa parut
garam secukup rasa
**kukus lbh kurang 3 minit

Cara-cara :
- Jerang semua bahan air gula hingga mendidih, tapiskan dan biar sejuk
- satukan, ayak tpg gandum & tpg ubi
- tuangkan air biasa, air gula dan air kapur, kacau rata, [masukkan dlm blnder blend bg halus, tapis - ni step aleen sendiri buat cpt n mudah]
- tuang dlm loyang yg disukai yg disapu myk msk
- kukus 25-30 atau hingga masak
- gaul dgn kelapa parut td

SELAMAT MENCUBA!!!

CUCUR KEMBUNG MANIS




CUCUR KEMBUNG MANIS
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Noraslinda bugal

BAHAN-BAHAN
3 Cawan tepung gandum
3 Cawan air panas (air yang baru mendidih dan betul2 panas)
1/2 Cawan susu pekat manis (boleh lebih atau kurangkan mengikut citarasa masing2)
Secubit garam

CARA-CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.
Adunan akan menjadi doh dan melekat di tangan(macam kuih keria tu).
Biarkan doh agak sejuk/suam2 kuku baru boleh digoreng(supaya senang nak bulat2kan dengan tangan).
Pastikan minyak betul2 panas dengan api sederhana,celup/basahkan tangan dalam air,ambik doh tadi mengikut saiz yang kita nak,kepal2/bulat2 kan dan terus goreng.Masak hingga kekuningan
Masa dalam kuali bila nampak kuih dah boleh diterbalikkan selalu kacau2/kaup balik dengan sudip supaya kuih cantik bulatnya
Enak dihidang panas dan dinikmati bersama keluarga ..

Sumber resepi:Google/Group Masakan/Rakan FB-tq semua

SELAMAT MENCUBA!!!

MACARONI SUP



MACARONI SUP

By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
1 pkt macaroni
** rebus air + dgn sdkt myk masak, rebus macaroni hingga kembang masak

Utk Sup :
2 kiub ayam knorr
1 s/b sos tiram
3-4 ulas bwg kecil merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 helai daun pandan [simpulkan]
1 btg serai [dititik]
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 bj buah pelaga
4 pcs bunga cengkih
air secukupnya
garam secukup rasa
sdkt lada hitam biji
cendawan
fish ball / fish cake
celery
bwg goreng

Cara-cara :
- panaskn myk masukkan bwg merah, putih, halia, serai, bunga lawang, kayu manis, pelaga, lada hitam, bnga cengkih goreng sebentar hingga naik bau
- tuang air secukupnya, masukkan daun pandan, biarkan mendidih
- masukkan cendawan, fish ball, fish cake, kiub ayam, sos tiram, garam secukup rasa
- akhir sekali masukkan celery, siap utk dihidangkan..
- makan bersama dgn CILI POTONG + KICAP, sedap

SELAMAT MENCUBA!!!

JERUK MANGGA ASAMBOI






JERUK MANGGA ASAM BOI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ rakan2 pesbuk

3 bj mangga size besar [nk muda atau masak terpulang]
3 s/mkn gula
2 s/mkn serbuk asam sweet & sour
5 bj cili api
asam boi biji
Sikit garam

- mangga buang kulit, potong
- cili dipotong
- masukkan semua bahan dlm mangkuk, gaul rata
- masukkan dlm bekas, simpan dlm peti ais, lps 5 jam blh mkn

NAK GUNA EPAL HIJAU ATAU BUAH-BUAHAN LAIN PUN BLH, SEDAP

SELAMAT MENCUBA!!!

POPEYE SPINACH BUN / ROTI BAYAM





POPEYE SPINACH BUN

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis ida osman

Bahan-bahan :
400gm tpg roti
100gm tpg gandum
[**** aleen guna 500gm tpg roti terus]
40gm gula pasir [ aleen guna gula kaster]
160ml air [aleen lebihkan sikit air dr peti ais, air sejuk..]
2 tsp mauripan
1 bj kuning telur
1 s/k garam halus
50gm butter [aleen guna shorterning]
120gm bayam [aleen guna 100gm bayam]

Cara-cara :
- didihkan air masukkan sdkt myk, rebus bayam hingga lembut, perah buang air dan cincang halus, ketepikan
- satukan kesemua bahan utk doh KECUALI garam & shorterning, gaul rata
- masukkan garam & shorterning mula menguli hingga doh menjadi elastik, ketika ini doh mmg agak kenyal.. [doh menjadi agak lembut slps bayam dimasukkan]
- masukkan bayam cincang uli lg hingga doh benar2 lembut, elastik dan agak berkilat. [boleh tambah air jika doh terlalu keras]
- rehatkan doh 1 jam atau kembang 2 kali ganda
- timbang doh ikut berat yg kita suka, bulat2kan, rehat lg 10 minit
- canai doh membujur, isikan inti/filling & gulung menjadi lonjong, letak dlm loyang yg tlh di lenserkan butter atau shorterning
- rehatkan hingga naik 2 kali ganda dr size asal, semburkan permukaan doh dgn air, bakar 20-25 minit atau hingga masak, suhu 180

Untuk Inti boleh dipelbagaikan ikut selera sendiri. yg tu kita buat inti kentang ikan bilis, sedap kena rasanya bila mkn dgn spinach bun ni.. nyummyy


SELAMAT MENCUBA!!!

Thursday, 25 September 2014

POTATO MIX CARROT FRITTERS

YANG LARIS YANG GLAMOUR TGK KAWAN2 BUAT.. TER"HOT" DI PESBUK DORANG CAKAP.. APA LAGI SEMESTINYA NK CUBA.. anak2 dah menjamu selera.. menjilat jari ..





POTATO MIX CARROT FRITTERS
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ rakan2 pesbuk

Bahan-bahan :
4-5 bj kentang/potato - disagat halus memanjang
1 bj carrot [ aleen letak sendiri dlm resepi asal tiada] - disagat halus memanjang
daun bawag & daun sup - diracik halus
4 s/b tpg jagung
3 s/b tpg gandum
1 bj telur
serbuk lada sulah
sdkt garam secukup rasa
ikan bilis tumbuk [aleen letak sendiri dlm resepi asal tiada]

- campurkan semua bahan dlm bekas, kacau bg sama rata.. mesra
- leper2kan, supaya goreng nnt potato mix carrot fritters ni garing
- panaskan myk goreng hingga kuning keemasan, angkat sedia dihidangkan bersama sos cili

NAK DAPATKAN HASIL SEPERTI BERSARANG KURANGKAN TEPUNG.. TERASA POTATO NYA SHJ BILA MAKAN.. TAK ADA RASA TEPUNG SGT






SELAMAT MENCUBA!!!

AYAM BUNGKUS

PELBAGAI CARA NAK TARIK SELERA ANAK2 NI.. BILA TGK LAIN SIKIT MAMA BUAT.. TERUJA NK MAKAN.. TU YG MAMA SUKA.. JANJI HABIS DIMAKAN..





AYAM BUNGKUS
By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
isi ayam potong kecil secukupnya
carrot
kubis
brokoli
baby corn
kcg panjang
bwg besar
bwg putih
cili potong kecil
sos tiram
secukup rasa maggi
sdkt myk utk menumis
2 bj telur
sdkt lada sulah

- panas myk masukkan bwg putih & besar
- masukkan semua sayur kecuali kcg panjang, kcg pnjg last sekali supaya kcg pnjg tk layu
- bg perasa masakkan kita tu, masukkan sos tiram & secukup rasa maggi, gaul2 masukkan kcg pnjg siap ketepikan dulu..

- sdkt myk panaskn non stick pan, kocok telur 2bj campur sdkt lada sulah.. tuang telur & lerengkan sprt buat crepe/ketayap tu..
- dh agak msk dadar telur tu, ambil ayam siap msk, tuangkan atasnya.. lipat/bungkus ayam tu sprt dlm gambar. sedia utk dihidangkan..

SELAIN AYAM NAK TUKAR DAGING KE.. SEAFOOD KE BLH AJER..

SELAMAT MENCUBA!!!

KEK KUKUS BERALUN

kalau citer rasa nk buat lagi.. sgt2 lembut rasa mmg sedap.. 2 biji buat habis .. nk tau mcmne cuba lah.. kita dh cuba.. 



KEK KUKUS BERALUN
By ~ Aleen Aireish / sumber rakan pesbuk

5 bj telur gred A
1 cwn gula halus
1 s/b ovellete
2 cwn tpg gandum diayak dgn 1 s/k baking powder
1 tsp esen vanila
150gm susu pkt
10 s/b margerine - dicairkan & sejukkan dulu
secubit garam halus, perwarna digemari
serbuk koko & milo campur kedua-duanya- ketepikan

- panaskan air kukusan
- mixer laju semua bahan betul2 kembang KECUALI margerine cair, perwarna & serbuk koko/milo. masukkan margerine pula sikit2 kaup balikkan aje
- loyang disapu margerine & dilapik dgn baking paper
- bahagikan adunan kpd bbrapa bahagian warnakn dgn warna kesukaan.. masukkan satu bahagian ke dlm loyang, ayak serbuk koko+milo di atasnya... ulang hingga adunan habis
- tutup loyang dgn aluminium foil kukus 45-60 mnt atau hingga msk, apabila msk biarkan sekejap 5 mnt dlm loyang, keluarkan & sejukkan, potong blh hidangkan..

Teknik nk buat beralun.. Ekceli kita hentam je hehehe.. Dh habis semua adunan dilapis dlm loyang, ambil lidi satay pnjg tu.. Yg bersih ehhh buat bentuk zig zag kt adunan tu pastikn lidi tu kena smpi dasar loyang.. Tu aje

SELAMAT MENCUBA!!!

RAINBOW CHIFFON CAKE








SELAMAT MENCUBA!!!

SATAY AYAM GORENG BERLADO

BILA OTAK JEM JADI LAH LAUK TENGAH HARI BEGINI.. KALAU BELI AYAM, ISI AYAM REJECT.. TAPI BILA DI TOUCH-UP SIKIT, ITU PUN CUCUK KAT LIDI JE PUN.. .. SENYUM SAMPAI TELINGA.. wahhh best mama masak special ni.. 
berehhh licor kena mkn..


SATAY AYAM GORENG BERLADA

By ~ Aleen Airesh
sumber ~ sendiri punya resepi

Bahan-bahan :
isi ayam secukupnya lbh kurang dlm sepinggan gitu
2 s/mkn serbuk rempah sup
1 s/mkn serbuk jintan manis
2 s/m serbuk jintan putih
sdkt serbuk kunyit
garam
gula
lidi

** ayam cuci bersih, campurkan dan gaul dgn semua bhn di atas, cucuk pd lidi, perap lbh kurang 15-20 minit.

utk sambal berlada :
1 bj tomato potong dadu
2 s/b cili blender [cili besar + bwg merah + bwg putih] nk guna cili kering pn blh
1 s/mkn sos tiram
3 s/b sos cili
sdkt garam secukup rasa

Cara-cara :
- panaskn myk grg ayam yg dicucuk lidi td, dh masak angkat ketepikan..
- tumis cili blender garing, masukkan semua sos n tomato dipotong dadu, masukkan garam. kacau sebati siap.
- susun satay ayam grg dlm pinggan siram dgn sambal berlada td..
- makan dgn nasi putih

SELAMAT MENCUBA!!!

NASI AYAM PENYET SELERA SEBERANG

MENU AGAK BERBEZA HARI NI, JAWA MARI.. PERCUBAAN RESEPI YG BEST.. nk komen sikit lah.. dr pengalaman mkn kt luar byk kali.. yg ni terbest.. sedap.. bkn nk kata masuk bakul angkat sendiri.. sambal mantop.. tp kt luar tu mmg kureng lah..


NASI AYAM PENYET SELERA SEBERANG

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resipicitarasawan

Bahan-bahannya :
1 ekor ayam – potong 4 bahagian
2 keping tauhu – potong tiga segi
1 paket tempe – potong nipis
1 ikat sayur kangkung – dicelur
Kobis potong empat segi jika suka
1 biji timun – dihiris nipis
**lain2 sayur/ulam pun blh

Bahan A - dikisar utk perap ayam
50 gm bawang merah
30 gm bawang putih
20 gm lengkuas
3 btg serai
10 gm kunyit hidup
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2 s/mkn jintan manis
2 s/mkn jintan putih
2 s/mkn ketumbar
gula secukupnya

**kisar semua bahan ni hingga hancur.

Bahan B - utk salut ayam
150 gm tepung beras
1 biji telur
200 ml air rebusan ayam (bahan A)

** Kesemua bahan digaul rata

Cara Penyediaan:-
1. Potong ayam kepada 4 bahagian dan cuci bersih.
2. Rebus ayam, angkat toskan, letak kunyit dan garam halus gaul rata. kemudian masukkan bahan perap, perap dlm 1/2 jam.
3. ambil ayam perap utk disalut pula, masukkan dlm bancuhan tpg beras td, goreng hingga kekuningan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
4. lebihan bancuhan tpg td, Salut pada tempe dan tauhu juga, goreng hingga masak
5. Hidangkan ayam penyet bersama kangkung,timun,tempe,tauhu bersalut dan sambal.

Paling best ** Lebihan tepung boleh dijadikan serdak/kremes(digoreng) untuk hidangan ayam penyet.

Untuk Sambal
Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

Cara Penyediaan Sambal :
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng belacan seketika, angkat dan ketepikan.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

** Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Nasi masak seperti biasa ingin aroma yg enak harum masukkan daun pandan.. nasi wangi..

Sup tu ikut citarasa kita nak guna resepi sup yg mana satu..

NOTE : Untuk lauk tak semestinya ayam.. ikan pn blh.. daging blh.. sotong blh.. apa aje ikut kegemaran kita n keluarga..

SELAMAT MENCUBA!!!
 

PAN CAKE PANDAN


oopss NOTA : RESEPI DI BAWAH NI PAN CAKE TASTE ORIGINAL, NAK RASA PANDAN JUST MASUKKAN 1 S/K "PASTE PANDAN" LUPA NAK MASUKKAN DLM RESEPI..




SELAMAT MENCUBA!!!

PAN CAKE

bukan nk cakap lah mmg senang sediakan nya.. suka yg blender2 ni.. cpt siap.. sedap pulak tu.. dah dua hari berturut-turut buat ni.. seisi keluarga menyukainya.. buat tak tau jer lah yer kat persembahan filling meleleh tu.. hehehe


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ mai zura/k emma

PAN CAKE
[sukatan ni telah digandakan sukatan nya]

Bahan-bahan :
(A)
1 cawan air panas
2 s/b margerine
2 s/b myk masak
** campurkan semua bhn ni dlm satu bekas

(B)
2 cawan tpg gandum
2 s/b baking powder
1 sudu kfc soda bikarbonat [jgn sukat full menggunung yer.. biasa jer]
1 1/2 cawan susu cair + dgn 1 cawan air panas = 2 1/2 cawan
2 bj telur
4 s/b gula
**campurkan semua bahan ni dlm satu bekas lain, kacau rata

cara-cara :
- ambil blender, masukkan (A) & (B) sekali gus dan blend halus dan tapiskan, biarkan 30 minit
- panaskan non stick pan
- jika perlu sapukan sdkt myk sekali aje.. lps tu x perlu sapu myk lg..
- dgn api perlahan tuangkan sesenduk adunan, bila dh masak akan nmpk lubang2 atasnya, sedia utk diangkat..
- blh dimakan dgn kaya, bluberry & strawberry filling atau ikut lah kesukaan masing2..

SELAMAT MENCUBA !!!!

KUIH LIMAS PERAK

RESEPI PERTAMA PTG NI SETELAH SEKIAN LAMA BERCUTI HAVOC KATAKAN.. MAK JAUH KITA LAH KENA BUAT .. SENANG JER PUN TAK SAMPAI 10 MINIT SIAP BANCUH.. 

LIMAS PERAK RESEPI MAK KOMPOM JADI





KIUH LIMAS PERAK

Bahan A
Lapisan Atas :
2 cwn santan pekat
2 sudu tpg gandum
garam secukup rasa

Bahan B
Lapisan Bawah :
4 cwn santan cair
10 sudu makan tpg gandum
4 sudu tpg pulut
6 helai daun pandan
sdkt perwarna hijau - optional

Bahan C :
gula pasir secukupnya

Cara-cara :
- lapisan atas, masukkan semua bahan dlm mangkuk bancuh sebati
- lapisan bawah, semua bahan masukkan dlm blender, blend halus kemudian tapiskan. titiskan perwarna hijau jika suka.. tk perlu pn tak apa cuma warna hijau kurang menyerlah.
- panaskan air kukusan, masukkan gula dlm temelong [daun pisang yg sudah siap dibentuk bakul limas], masukkan dlm kukus biar sebentar dlm 3 minit.
- kemudian tuangkan lapisan bawah, masak dlm 10 minit
- akhir sekali tuangkan lapisan atas masak dlm 5 minit pula, agak2 dh masak biarkan sejuk sblm mkn..

NOTE : JIKA DAUN PISANG TAK ADA BOLEH AJER GUNA BEKAS DADIH YG KECIL NI.. RASA SAMA SEDAP NYA

SELAMAT MENCUBA!!!

TEPUNG PELITA PASIR MAS

pertama kali cuba teringin tgk org punya duk lalu kt wall hehehe.. sedap.. halusssss lembut jew kuih nya.. tp aleen dh edit sikit sukatan air tu.. sbb rasa mcm byk sgt.. asal 2.5 liter utk lapisan ijau, 2 liter utk lapisan putih.. bhn yg lain2 sama je.. dah buat molek gini.. hok alohhh chomey sokmo.. 





TEPUNG PELITA PASIR MAS

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ elani ab kadir/csue ct

Bahan-bahan : LAPISAN BAWAH
200gm tepung beras
1 liter air + 7 helai daun pandan diblender ambil jus
1 s/teh garam halus
1/2 s/teh air kapur
sdkt pewarna hijau - optional

**campur semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan dlm kuali dan kacau tanpa henti api sederhana, kacau hingga mendidih dan berkilat, sdkt kental dan ketepikan..

Bahan-bahan : LAPISAN ATAS
1 cawan santan (200ml santan kelapa diperah dr 1/2 bj kelapa parut)
150gm tpg beras
1 liter air
sdkt garam secukup rasa

**campurkan semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan adunan ke dlm kuali kacau hingga mendidih dan agak pekat.

Bahan-bahan lain :
gula pasir secukupnya

Cara-cara :
- sediakan temelong/bekas empat segi yg dibuat dr daun pisang, aleen guna bekas dadih tahan panas ni aje.. aroma daun pisang tak ada lah yer..
- masukkan gula pasir satu sudu teh ke dlmnya, tuangkan lapisan hijau, lps tu tuangkan lapisan atas putih pula.. kukus lbh kurang 3 ke 4 minit 
- dah sejuk blh hidangkan..

SELAMAT MENCUBA!!!

TEMPOYAK GORENG





TEMPOYAK GORENG

bahan-bahan :
1 senduk tempoyak + air [agak2 tempoyak cair]
segenggam ikan bilis
2 bj bawang merah
4 bj cili besar merah
4 bj cili burung
sdkt myk utk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
- blender ikan bilis bersama bwg dan cili
- panaskan myk, tumis naik bau
- masukkan tempoyak, garam n gula secukup rasa.. kacau sebati.. tutup kuali biarkan tempoyak masak hingga pecah myk, api sederhana aje..
- tutup api, hidangkan bersama ulam kesukaan.. nk mkn mcm tu aje pn sedap


selamat mencuba!!!


Tuesday, 22 July 2014

CHOCOLATE DATES with ALMOND


sempoiii ...
JANGAN PENING2 KALAU STOK KURMA TK HABIS.. BUAT MCM NI KOMPOM SEDAP.. budak tadika pun blh buat ni.. 

CHOCOLATE DATES with ALMOND

By ~ Aleen Aireish 

Bahan-bahan :
kurma
almond biji [panggang dulu dlm oven]
coklat masakan
coklat putih
cocoa butter [optional] fungsi utk kilatkan coklat
papercup secukupnya

cara-cara :
- kurma nk yg jenis keras sikit, belah tp jgn putus, buang biji, masukkan almond kt dlm kurma tu
- double boiler coklat masakan celup kurma, guna garfu masukkan dlm papercup
- double boiler coklat putih, zig zag kan kt atas kurma. biarkan coklat elok keras


SELAMAT MENCUBA !!!


SEMPERIT PANDAN a.k.a PANDAN GREEN LACE COOKIES


SUKA TAK??? sedappppp

SEMPERIT PANDAN a.k.a PANDAN GREEN LACE COOKIES

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ K1 resipicitarasawan

Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard

Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.
**[coklat masakan putih aleen tukar guna coklat masakan beryls aje]

Cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam.
2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki.
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.


SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT BIJAN


TENGOK BETUL2 BUKAN BUAH ROTAN YER .. ANTARA BISKUT YG SEDAP UTK HARI RAYA ..

BISKUT BIJAN

BY ~ Aleen Aireish 
sumber ~ K1 resipi citarasawan

Bahan A
250gm mentega
50gm shortening
150gm gula kaster
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B - Ayak
340gm tepung gandum
70gm tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder

Bahan C
60gm bijan putih di sangai
40gm cornflakes - kisar halus
40gm serbuk badam - di sangai

Hiasan : Campuran bijan hitam dan putih, putih telur

Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan C, gaul hingga menjadi doh lembut.
2. Ambil doh sebesar ibu jari, bulatkan, celup di dalam putih telur dan golek di atas campuran bijan.
3. Atur di atas dulang yang di gris, dan tekan ringan dengan spatula supaya leper.
4. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 140C selama 20-25 minit hingga masak.




SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT SWISS CHERRY


ATAS PERMINTAAN KAWAN2 NAK RESIPI BISKUT RAYA SIMPLE2.. 
BARU KELUAR OVEN MALAM TADI.. SIMPLE SANGAT ADUNANNYA .. TAK PERLU MIXER BAGAI HANYA GAUL2 DGN SENDUK AJER.. HASILNYA TAK MENGECEWAKAN .. apa lg cuba lah..

SWISS CHERRY

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ google edit by aleen

Bahan-bahan :
250gm buttercup [ 1 ketul ]
90gm gula halus
120gm tpg jagung
250gm tpg gandum [sangai dahulu & ayak]
1 sudu mkn susu tpg
1 sudu mkn coklat rice
1 sudu kecil esen vanila

hiasan :
Cherry

Cara-cara :
- buttercup & gula gaul sebati
- masukkan esen vanila, gaul lg
- masukkan tpg jagung & tpg gandum, gaul
- last masukkan susu tpg & coklat rice gaul rata sebati
- guna acu sprt dlm pic tu utk dptkan pusaran. letakkan cherry di tengah2 tekan sdkt supaya lps masak tak tertanggal cherry nya..
- bakar suhu 180 lbh kurang 10-15 minit

NOTE : bentuk cookies ikut u alls sendiri nk mcm mana yer.. 




SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT AISKRIM


BERBESAR HATI NAK KONGSI RESIPI BISKUT KESUKAAN ANAK2 NI WALAUPUN TEMAN BELUM BUAT LAGI UTK RAYA DTG NI.. wangi bau lemon.. last year dh buat

BISKUT AISKRIM LEMON

By ~ Aleen Aireish 

Bahan-bahan :

250 gm buttercup
120 gm gula aising
1 sudu makan pes lemon
300 gm tepung gandum
200 gm tepung kastad
100 gm tepung jagung
50 gm badam halus/serbuk badam
1/2 sudu teh serbuk penaik

Hiasan
Coklat masakan
manik

Putar butter dan gula ising hingga kembang. Masukkan semua bahan2 lain. Uli hingga sebati. Terap mengikut bentuk aiskrim. Bakar 150-160 selama 20 minit.
Biarkan sejuk dan celup coklat. Boleh dihias dengan manik.



SELAMAT MENCUBA !!!


SEMPERIT SUSU


SEMPERIT SENANG SANGAT.. hehehe

SEMPERIT SUSU

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ dari facebook [tk igt nama]

Bahan-bahan :
250gm buttercup
500gm tpg jagung
1/2 tin susu pekat manis

buah cherry merah secukupnya utk hiasan

Cara-cara :
- pukul butter dan susu [ jgn kembang sgt..]
- masukkan tpg jagung sikit2 hingga adunan senang dipicit dlm acuan semperit nnt.. jika adunan lembik tmbh skt2 lg tpg.. jika sudah ok jgn ditambah lg tpg
- terap adunan guna acu semperit kesukaan
- bakar 15 minit atau hingga masak suhu 160




SELAMAT MENCUBA !!!


MARUKU MELETOP

MARUKU PALING NGE"TOP" SATU TIKA DI FB.. HOT DIPASARAN .. NK GI KELAS RATUSAN RM BELAJAR NI AJER.. SO BLH TRY YG NI... RASA LBH KURANG SAMA.. sedappp.. ranguppp..

MARUKU MELETOPS

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ nisahdihati

Bahan-bahan :
300gm tepung pulut
200gm tepung kacang kuda/cheak peas
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam halus
1 sudu besar gula
60gm marjerin yang dicairkan dan masih panas
2 biji telur
1 sudu besar jintan manis**
1 sudu besar jintan putih**
1 sudu besar jemuju [optional] **
~> bertanda (**) disangai dahulu/digoreng tanpa minyak
segenggam udang kering dibersihkan dan kisar halus
250ml santan cair - air ni boleh letak sikit2 shingga doh menjadi lembut dan tak lekat ditangan..sukatan air ni sesuai

cara-cara :
1. kisar jintan manis, jintan putih dan udang kering hingga halus/hancur
2. satukan bahan-bahan kering .. gaul sebati .. masukkan marjerin cair dan telor n santan cair gaul lagi hingga jadi doh lembut doh ni tak lekat kat tangan ..
3. panaskan minyak masak..sebelum pusingkan adunan ramas2 dulu daun kari masuk dlm minyak panas tadi biar bau kari tu melekat pada maruku kita nanti..& pusing adunan dlm acuan maruku tu.. grg hingga kekuningan boleh angkat ..




SELAMAT MENCUBA !!!

BIKA HOMEMADE


NAMPAK AJER SENANG SANGAT TAPI SEKALI RASA NAK BERBALANG-BALANG.. HARI NI 2 BALANG BUAT DAH KHATAM .. SESUAI UTK HARI RAYA NI... 

BIKA HOMEMADE

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ reka sendiri 

Bahan-bahan :
kulit popia
serbuk kari daging atau ikan babas
serbuk secukup rasa
serbuk cili [optional]

[semua bahan serbuk di atas tak payah goreng2/ sangai2.. campurkan ajer.. testimoni 2 balang habis famili mkn tk cherry berry.. alhamdulillah ok.]
blh aje nk tmbah perasa etc jika ada idea.. utk rasa lg sedap & rasa yg seimbang

Cara-cara :
- kulit popia dipotong seperti size popedem empat segi panjang
- goreng dgn myk secukupnya hingga kekuningan rangup
- sejukkan sebentar, masukkan dlm bekas yg selesa, campurkan dgn serbuk kari & secukup rasa, gaul2kan atau goncang dlm bekas tu.. cadangan aleen lebihkan sdkt serbuk kari agar rasanya sedap..



SELAMAT MENCUBA !!!


KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS


MAI ADIK MAI KAKAK MAI MOKCIK CUBA BISKUT NI PLAK.. BAU MMG THE BEST.. RASA NYA LEPAS BERBUKA NANTI BARU TAU.. IN SHAA ALLAH KOMPOM SEDAP.. suka yg rangup2 kan..

KEPINGAN GORENG SAVOURY BILIS

BY~Aleen Aireish 
sumber ~ majalah saji

Bahan-bahan :
300gm tpg gandum
90gm myk masak
1 bj telur
100ml air
1 s/b serbuk cili
8 tangkai daun kari
garam secukup rasa
gula secukup rasa
myk utk menggoreng

Bahan Rempah Tumbuk Kasar :
50gm ikan bilis [goreng & tumbuk]
2 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b ketumbar

Cara-cara :
- satukan tpg gandum,ikn bilis, rempah ditumbuk kasar, garam, gula dlm bekas yg selesa
- gaulkan adunan dgn myk masak
- masukkan air dan uli hingga jd doh, pastikan adunan rata & sebati
- rehatkan adunan lbh kurang 1/2jam - 1jam
- cubit2kan adunan sebesar ibu jari, gelek dgn penggelek , buat sampai habis
- panaskan myk dlm kuali, goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan, hampir2 nk masak masukkan daun kari
- toskan myk dan bolehlah makan..



SELAMAT MENCUBA !!!


BISKUT ITAM MANIS


"kenapa mama buat sedap sgt..??? "
adehh tak mampu mama nk jwb sayang.. mmg sedap biskut ni.. smlm buat nmpak gaya mcm tk sempat raya ajer.. request suruh buat lg..

BISKUT ITAM MANIS

By ~ Aleen Aireish 
sumber ~ majalah saji

Bahan-bahan :
250gm mentega [1 ketul]
150gm gula halus
1 bj kuning telur
4 sudu makan coklat rice
4 sudu makan badam cincang

Bahan diayak sekali :
50gm tpg jagung
230gm tpg gandum
30gm serbuk koko

Untuk hiasan :
Cherry merah

Cara-cara :
- pukul mentega & gula halus sebati. [aleen guna senduk ajer]
- masukkan kuning telur, kacau rata
- masukkan bahan2 kering yg tlh diayak bersama & kacau rata lg
- kemudian campurkan coklat rice & badam cincang, gaul rata
- dah siap, ambil adunan agak2 sesudu makan tu, atur dlm loyang, letak cherry di tgh2
- bakar lbh kurang 15-20 minit suhu 150 atau hingga masak bergantung pd oven masing2



SELAMAT MENCUBA !!!


REMPEYEK LERENG KUALI

NAK HABAQ MAI, PEYEK YG SANGAT SEDAP & SGT RANGUP .. MAKAN HINGGA TAK TERKATA .. tak caya cuba try test tgk.. 

PEYEK LERENG KUALI

By ~ ALeen Aireish 
sumber ~ telah di edit by ALEEN sendiri, asal resipi kita cedok dr kak emma/uts. abdullah mahmood/kakak cleaner opis ni [mohon maaf ye sifu2 aleen edit resipinya] tq

Bahan utama : (A)
500gm tpg beras
4 1/2 cawan santan

Bahan digoreng terlebih dahulu : (B)
1/2kg kcg tanah [aleen guna kurang dr 1/2kg]
1 genggam ikan bilis
**digoreng bersama jgn garing, hangus ok. toskan myk, ketepikan

Bahan utk diblender : (C)
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar
7 bj bawang putih
1 genggam ikan bilis
~> ambil sdkt santan dr sukatan 4/12 cawan tu
** masukkan semua bahan dlm blender, blendkan.. ikut suka nk hancur terus ke.. sedang2 ke..

Bahan-bahan lain : (D)
2 sudu kecil garam [aleen lebihkan sikit nk sesuaikan rasa]
2 sudu besar gula [aleen lebihkan sikit]
1 sudu kecil ajinomoto [optional]
5 helai daun limau purut [diracik halus]
2 biji telur
1 sudu makan air kapur

Cara-cara :
- campur semua bahan A,C & D kecuali bahan (B)
- bancuh dgn lebihan santan dr 4 1/2 cawan tu, tuang sikit2 hingga bancuhan cair,
- masukkan bahan (B) td, & daun limau purut yg diracik halus kacau2, bancuhan siap
- panaskan myk agak byk sdkt dlm kuali yg selesa, myk dh panas ambil senduk, siram2kan dilereng kuali dgn myk yg sama dr dlm kuali tu..
- lps tu sendukkan sesenduk bancuhan yg dh siap td, mulakan part melereng dikeseluruhan tepi kuali tu secara nipis.. [igt yer bukan terus letak dlm kuali mcm tu..]
- dh siap dilerengkan ambil sudip atau senduk, senduk2kan myk dr dlm kuali tu, siram kt atas peyek tu.. agak nk garing sisipkan dgn sudip dtepi2 kuali tu supaya peyek td lekang dr kuali dan masak elok dlm kuali
- ulang step sprt mula2 nk buat.. siram2kan myk panas di lereng kuali sblm tuang bancuhan.. buat sampai habis..
- api sederhana aje..

NOTE : NAK GUNA ACU BULAT2 TU PUN BOLEH. SAYA TAK RAJIN SO BUAT MCM NI AJER CEPAT SIAP..  NAMA PUN PEYEK LERENG KUALI




SELAMAT MENCUBA!!!


SUKATAN [PECAHAN - PER - /]


kita sering menghadapi masalah untuk menentukan dengan tepat berat yang digunakaan terutamanya apabila membuat pengiraan kos kerana resepi yang digunakan menggunakan berat dalam bentuk cawan. Berikut adalah jadual penukaran untuk mendapatkan berat dan pengiraan yang lebih tepat

ikhlas sharing dr ALEEN AIREISH
sumber ~ ERT komuniti berkongsi ilmu

SUKATAN [ PECAHAN - PER - / ]

Tepung serbaguna ,gula aising dan gula dalam bentuk serbuk
1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =110 gram

Gula pasir, gula halus atau gula kastor
1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cawan =225 gram

Mentega atau marjerin
1/8 cawan =30 gram
1/4 cawan =55 gram
1/3 cawan =75 gram
3/8 cawan =85 gram
1/2 cawan =115 gram
5/8 cawan =140 gram
2/3 cawan =150 gram
3/4 cawan =170 gram
7/8 cawan =200 gram
1 cup=225 gram

Gula perang
1/8 cawan =25 gram
1/4 cawan =50 gram
1/3 cawan =65 gram
3/8 cawan =75 gram
1/2 cawan =100 gram
5/8 cawan =125 gram
2/3 cawan =135 gram
3/4 cawan =150 gram
7/8 cawan =175 gram
1 cawan =200 gram

Serbuk koko
1/8 cawan =15 gram
1/4 cawan =30 gram
1/3 cawan =40 gram
3/8 cawan =45 gram
1/2 cawan =60 gram
5/8 cawan =70 gram
2/3 cawan =75 gram
3/4 cawan =85 gram
7/8 cawan =100 gram
1 cawan =125 grams

Tepung kek
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =50 gram
5/8 cawan =60 gram
2/3 cawan =65 gram
3/4 cawan =70 gram
7/8 cawan =85 gram
1 cawan =95 gram

Badam Hiris
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =40 gram
5/8 cawan =50 gram
2/3 cawan =55 gram
3/4 cawan =60 gram
7/8 cawan =70 gram
1 cawan =80 gram

Badam Serbuk
1/8 cawan =25 gram
1/4 cawan =50 gram
1/3 cawan =65 gram
3/8 cawan =75m
1/2 cawan =100 gram
5/8 cawan =125 gram
2/3 cawan =135 gram
3/4 cawan =150 gram
7/8 cawan =175 gram
1 cawan =200 gram

Kelapa Keping
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =20 gram
1/3 cawan =25 gram
3/8 cawan =30 gram
1/2 cawan =40 gram
5/8 cawan =45 gram
2/3 cawan =50 gram
3/4 cawan =60 gram
7/8 cawan =65 gram
1 cawan =75 gram

Kelapa Parut (Flake Cocunut)
1/8 cawan =10 gram
1/4 cawan =25 gram
1/3 cawan =35 gram
3/8 cawan =40 gram
1/2 cawan =50 gram
5/8 cawan =60 gram
2/3 cawan =65 gram
3/4 cawan =75 gram
7/8 cawan =85 gram
1 cawan =100 gram

Cecair
1 sudu teh = 5 mL
1 sudu teh atau 1/2 oz cecair = 15 mL
1 oz cecair atau 1/8 cawan = 30 mL
1/4 cawan atau 2 oz cecair = 60 mL
1/3 cawan = 80 mL
1/2 cawan atau 4 oz cecair = 120 mL
2/3 cawan = 160 mL
3/4 cawan or 6 oz cecair = 180 mL
1 cawan atau 8oz cecair/1/2 pint = 240 mL
1 1/2 cawan atau 12 oz cecair = 350 mL
2 cawan atau 1 pint/16 oz cecair = 475 mL
3 cawan atau 1 1/2 pints = 700 mL
4 cawan atau 2 pints/1 quart =950 mL
4 quarts or 1 gallon =3.8 L

SILA LAH TAG UTK DIRI SENDIRI.. LEBIH BAGUS SIMPAN FILE ATAU PRINT ATAU SALIN DLAM BUKU.. LAIN KALI NAK REFER SENANG KAN..

hv fun with my cute photo