RESEPI PERTAMA PTG NI SETELAH SEKIAN LAMA BERCUTI HAVOC KATAKAN.. MAK JAUH KITA LAH KENA BUAT .. SENANG JER PUN TAK SAMPAI 10 MINIT SIAP BANCUH..
LIMAS PERAK RESEPI MAK KOMPOM JADI
KIUH LIMAS PERAK
Bahan A
Lapisan Atas :
2 cwn santan pekat
2 sudu tpg gandum
garam secukup rasa
Bahan B
Lapisan Bawah :
4 cwn santan cair
10 sudu makan tpg gandum
4 sudu tpg pulut
6 helai daun pandan
sdkt perwarna hijau - optional
Bahan C :
gula pasir secukupnya
Cara-cara :
- lapisan atas, masukkan semua bahan dlm mangkuk bancuh sebati
- lapisan bawah, semua bahan masukkan dlm blender, blend halus kemudian tapiskan. titiskan perwarna hijau jika suka.. tk perlu pn tak apa cuma warna hijau kurang menyerlah.
- panaskan air kukusan, masukkan gula dlm temelong [daun pisang yg sudah siap dibentuk bakul limas], masukkan dlm kukus biar sebentar dlm 3 minit.
- kemudian tuangkan lapisan bawah, masak dlm 10 minit
- akhir sekali tuangkan lapisan atas masak dlm 5 minit pula, agak2 dh masak biarkan sejuk sblm mkn..
NOTE : JIKA DAUN PISANG TAK ADA BOLEH AJER GUNA BEKAS DADIH YG KECIL NI.. RASA SAMA SEDAP NYA
SELAMAT MENCUBA!!!
Sepatah dua kata ..
DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..
Followers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment