Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Thursday, 6 June 2013

AYAM KETUPAT PANDAN PENGANTIN

vahh vahhh vahhhhhh nama nye pun dh vouge.. gojes gitu hak hak hakkk .. nk tau kan knp ada pengantin yg last nama tu... minggu sudah aleen & famili termasuk mak dan abah ditugaskan & diberi mandat cewwahhh mcm titah soltan plak.. supaya handle dapur masak & gubah 20 pinggan utk makanan raja sehari utk pengantin ni... maka nya ni lah salah satu menu yg aleen buat... jadilah nama pengantin kat last nama resipi tu..

Sambutan nye juga luar jangkaan.. 1 besin besar masak ranap sekelip mata.. mungkin juga ayam tu masih panas, fresh, baru angkat dr kuali terus deko2 dalam pinggan pengantin .. tu yg tangan tetamu nampak silang menyilang ambil ayam ketupat pandan letak dalam pinggan masing2 hehehee

TQVM juga kepada cek Mat Gebu atas perkongsian step by step cara membungkus ayam dgn daun pandan tu.. memang best lah.. lepas goreng wangi je ayam nye .. kuali, minyak pun ok.. tak ada hitam sisa2 rempah ratus yg digoreng dlm kuali.. sebelum ni kalau goreng ayam berempah habis hitam2.. kuali pn mcm berkerak sikit... lepas ni kalau goreng ayam yg ada perap2 rempah ratus better i buat style ni.. bungkus dgn daun pandan .. tengok pun dah berselera kan !!!

mai kita tengok resipi ...


By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan : [A]
1/2 ekor ayam
1/2 paket rempah kurma
lada sulah secukupnya
sos tiram secukupnya
sos cili secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam halus secukupnya

Bahan blender hancur/halus : [B]
3 batang serai
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2-3 inci halia
2-3 sudu besar gula pasir [ikut kesesuaian citarasa masing2]

minyak secukupnya utk menggoreng
** Daun pandan size lebar utk bungkus ayam
** Lidi/pencungkil gigi yg bersih tau utk sematkan antara hujung daun pandan tu nnt supaya masa goreng ayam, ayam tu canyik kat dalam daun tu.

Cara-cara :
- potong ayam 1x1 inci, cuci bersih, gaul dgn bahan2 A & B, perap 30 minit. kalau nk lebihkab masa perap nya tu elok juga tak ada masalah
- lps tu bungkus ayam yg diperap td dgn daun pandan. Dah siap sedia utk digoreng. minyak mesti byk supaya ayam tenggelam, goreng dgn api sederhana perlahan aje..

CARA LIPATAN / MEMBUNGKUS AYAM TU, SILA LAH RUJUK DI LAMAN KAT BAWAH NI..
~>>>> KLIK KITA OK 












SELAMAT MENCUBA !!!

4 comments:

  1. cantiknye lipat..ehehehe...Deeya buat gak tapi x comey le cenggini hehe..btw thanx for this recipe..sedap..

    ReplyDelete
  2. http://storybydeeya.blogspot.com

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo