Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 18 November 2013

KASUWI GOYANG INUL

TERGODA dengan resipi ni .. tersangat lah sedapnyer .. tk caya try test buat.. umphhhhh
tang goyang inul tu sbb kasuwi ni kalau dipegang anjal2 gitu ..



KASUWI GOYANG INUL

By ~ ALeen Aireish
sumber ~ miazahira myresipi

1 CAWAN GULA
1 KETUL BESAR GULA MELAKA / 1 CAWAN GULA MERAH
1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN TEPUNG KANJI / UBI
1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
3 SUDU MAKAN AIR KAPUR (CAIR2 AJE TAU) -aleen x letak
5 CAWAN AIR
SEDIKIT MINYAK UNTUK SAPU KAT LOYANG

KELAPA PARUT PUTIH =1/2 / IBIJI CAMPUR 1SK GARAM
[Aleen kukus 5 minit supaya kelapa tk cepat basi, sampai esok pun blh mkn lg tau..]

Cara-cara

1. MULA2 MASAK GULA PASIR N GULA MERAH DENGAN 2 CAWAN AIR
2. LPS TU CAMPURKAN 3 JENIS TEPUNG DAN TAMBAH LAGI 3 CAWAN AIR, GAUL RATA2 SUPAYA TIDAK BERGENTEL [NK BELNDER PUN BLH LPS TU TAPISKAN, NI YG ALEEN BUAT MUDAHKAN..]
3. TAPISKAN BAHAN2 NO.1 KE BAHAN NO. 2 DAN KACAU SAMPAI SEBATI
SEDIAKAN LOYANG YANG DISAPU SEDIKIT MINYAK [ALEEN GUNA PLASTIK LAPIK LOYANG] TUANGKAN BANCUHAN TU DAN SEDIA UNTUK DIKUKUS SELAMA 30 - 40MINIT ATAU HINGGA MASAK.

SELAMAT MENCUBA!!!

Tuesday, 1 October 2013

KEK KEJU MELELEH

KEK KEJU MELELEH MELETOP
Yang terhangat di pasaran.. cari2 resipi .. google resipi tk jumpa.. tanya org tkde feedbak mungkin buat berniaga agaknya.. tp tkpe lah kita ok ajer.. akhirnya ambil keputusan rekacipta resipi.. Tqvm to sis siti hafizah coz sama2 tungkus lumus berbincang utk hasilkan kek keju melelejh versi kita sendiri.. ternyata eksperimen ni membuahkan hasil .. malah kita suruh same tester yg pernah cuba makan kek keju meleleh yg dijual tu.. feedback yg dapat.. lagi sedap dari yg ada tu .. aminnnn alhamdulillah ..

Hasil dr perbincangan Aleen with sis Siti Hafizah (follow up dr posting mncari resepi meleleh chez cake)...bila dimulakan dengan niat yg betul, segala2nya dipermudahkan...Alhamdulillah 


VISIT ALEEN DI FACEBOOK 




By ~ ALeen Aireish
sumber ~ hasil discussion AA with sis siti hafizah

Bahan-bahan
sponge cake:-
- blh guna yg tpung premix sponge cake atau resepi mana2 sponge cake..
- caranya nya sama ada steam or baked...(sedap lg steam coz texture dia lebih moist)
- utk steam,estimated time dlm 45 mnit.. tp aleen buat dlm small case so tk sampai 45 minit dlm 15 minit mcm tu dh masak. aleen kukus ternyata lg best

Taste & warna :
yellow - lemon
green - pandan
pink/red - strawberry
light brown - COFFEE
dark brown - chocolate
- setiap perasa & warna sukatan 1/8 tsp

topping meleleh:-
250 gm cream cheese [tatura] mixer smpai soft
masukkan :
1/2 or 3/4 cwn susu pekat cntinue mixer smpai sebati
kemudian,masukkan :
1/2 or 3/4 cwn fresh milk/full cream
andaikata kurang cair,tmbah la skit2 susu fresh milk/full cream atau whipping cream dairy (anchor) ye...

cheddar cheese grated tabur on top kek

SELAMAT MENCUBA !!!



ROTI PURI

ROTI PURI
Tersangat sedap .. 1kg buat tk cukup ..

VISIT ALEEN DI FACEBOOK



By ~ Aleen Aireish
sumber ~ my resipi / kak rogayah

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh mauripan
2 sudu besar gula
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam
175ml air panas

Campurkan air bersama minyak, gula dan garamdan masak atas api yang kecil.
Biar kesemuanya hancur, Tutup api.
Campurkan yis bersama tepung gandum.
Masukkan air tadi ke dalam tepung dan kacau dengan garfu.
Menggunakan tangan kita buat ia jadi seperti serbuk roti yang kasar,
Uli doh menjadi bulatan yang licin(uli dalam 5 minit)
(adunan kalau nampak keras basahkan tapak tangan dengan sedikit air)
Tutup dengan kain atau plastik pembalut makanan selama 30 minit.
Adunan yang telah kembang tumbuk-tumbukkan dan uli bulatkan semula.
Buat ketulan kecil(12) dan nipiskan seperti nak buat karipap.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana.
Goreng sebiji dan bila mengelembung baru dibalikkan.(semasa ianya nak mengelembung kita kaup-kaupkan minyak panas tu ke atasnya)
Goreng hingga keperangan.
Toskan dan sesuai dimakan dengan kari dalca, atau apa-apa yang sesuai.
Roti puri ni berongga di dalamnya...

SELAMAT MENCUBA !!!



MARBLE JAPANESE COTTON CHEESE CAKE

MARBLE JAPANESE COTTON CHEESE CAKE
Sempena Anniversary kita buat hari tu .. 16 SEPT paling best on that day satu Malaysia Holiday :)

VISIT SAYA DI FACEBOOK


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ blog my baking workshop
Marble Japanese cotton marble cheese cake

Bahan2:
A
160g cream cheese
25g butter
120g susu segar [susu full cream pun boleh]

B
40g tepung kek
30g tepung jagung

C
4 biji kuning telur (Gred A)

D
4 biji putih telur (Gred A)
1/8 sk cream of tartar
100g gula kaster
Secubit garam

E
1 sb serbuk koko
1 1/2 sb air panas (tambah jika kurang)

Cara2:
Sediakan loyang bulat bersaiz 8" (20cm). Griskan permukaannya & alaskan dengan kertas minyak. Kemudian, balutkan loyang tadi dengan kertas aluminium.

1. Masak bahan A guna double boiler hingga cheese cair & pekat. Matikan api.
2. Masukkan bahan B, gaul sebati.
3. Masukkan pula bahan C.
4. Gaul sebati adunan cheese tadi hingga sebati, ketepikan.
5. Pukul bahan D hingga pekat & bertanduk.
6. Masukkan adunan cream cheese tadi, gaul sebati.
7. Tuang adunan kek kedalam loyang yang telah disediakan.
8. Satukan bahan E, tuang sedikit2 atas kek & swirlkan untuk membentuk marble.
9. Bakar kek guna teknik water bath selama 40 -45 minit atau hingga kek masak pada suhu 160C, guna api bawah sahaja.
10. Bila kek masak, segera keluarkan dari acuan & sejukkan sepenuhnya. Hiaskan jika suka.

Cooling process:
1. Untuk memastikkan kek nampak cantik & tidak kecut, segera alihkan kek dari loyang & sejukkan atas wire rack.
2. Potong kek bila sudah sejuk sahaja.


SELAMAT MENCUBA !!!

KEK SOYA RED BEAN

KEK SOYA RED BEAN


By ~ ALeen Aireish
sumber ~ wendy kor

Bahan bahan
A
60gm air soya [aleen guna yg dlm kotak tu]
40gm myk masak
100gm self raising flour
1 bj putih telur
50gm kacang merah [aleen guna dlm tin]
**kcg merah lenyekkan jd halus dahulu
B
5 bj putih telur
80gm gula kastor

C [aleen add sendiri]
badam
biji kuaci

Cara membuat
Panaskan ketuhar pada suhu 180̊C.
Masak air soya dan minyak sehingga suhu 80̊C . Keluar dari api, masukkan tepung dan 1 biji putih telur dan kcg merah gaul sehingga sebati. ketepikan..
Pukul 5 biji telur putih dari bahan B , pukul sehingga adunan putih telur menjadi meringue kembang lembut; campur meringue putih ke dalam adunan tepung dan gaul sebati.
Masuk ke dalam loyang kek 8 inci yg dialas dgn baking paper kemudian tabur atas adunan kek dgn bahan C dan bakar cara steam bath pada suhu 170̊C selama 30 minit atau hingga masak.

SELAMAT MENCUBA!!!

DONUT CARROT GEBU

DONUT CARROT GEBU RESIPI SENDIRI
Pertama kali mencuba tidak menghampakan .. sedap


DONUT CARROT

By ~ ALeen Aireish

Bahan A :
500gm tpg gandum
1 paket mauripan
1 sudu makan shortening
1 sudu kfc garam halus
** satukan semua bahan dalam bekas.. gaul mesra, sekata ketepikan sebentar, sediakan utk bahan B plak

Bahan B :
2 btg carrot
2 biji kentang
buang kulit, rebus hingga empuk, tos air, sejukkan
1 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 tbsp margerine
**satukan semua bahan blender hingga halus

Bahan tabur : gula kastor

Cara-cara :
- campurkan bahan B dlm A, masukkan sikit2 sambil menguli.. buat smpai habis bahan B tu..
- uli adunan smpai tak melekat dijari, tu tanda nyer doh dh ok, klo melekat pandai2 lah tambah tpg sikit2 yer..
- perap 30 minit, akan naik berganda
- uli kecil ikut saiz donut yg dikehendaki..
- dah siap, rehatkan pula dlm 10 minit, donut akan nmpak montok sedikit.. panas myk, goreng
- ketika menggoreng myk mesti byk supaya donut cantik terapung semasa digoreng.. api sederhana ok, rajin2 lah balik kan donut supaya masak sekata..
- sejukkan.. sira gula kastor atau mkn dengan susu pekat manis..

SELAMAT MENCUBA !!!

KUIH KETAYAP

KUIH KETAYAP
Boleh dikatakan kuih tradisi ni.. masa kecik2 mak slalu buat ..


By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kakinakl's blog

Bahan inti

150 gm gula merah
3 s/b gula biasa
1/2 cawan air kelapa muda {jika ada}
1/2 biji kelapa parut muda
Cara Memasak

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.

Bahan Kulit [batter]

1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar [aleen guna susu segar]
1 biji telur
1 s/m myk masak
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam

Cara memasak :

1. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan [aleen blenderkan halus terus]
2. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
3. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
4. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
5. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
6. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
7. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA !!!

GANACHE PELBAGAI RESIPI

GANACHE
Pilihan ganache utk kek coklat moist ..


GANACHE BY ALEEN
By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan :
250gm coklat masakan [aleen guna brand beryls]
250gm krim putar
2 sudu besar sirap glukos / madu / golden syrup
2 sudu kecil mentega

Cara-cara :
- panaskan cara double boiler krim putar hingga nampak sprt belon2 gelembung ditepi mangkuk WC tu, tutup api
- curahkan ke dlm mangkuk coklat, kacau hingga coklat licin
- masukkan sirap glukos, kacau sebati lg
- masukkan mentega, kacau licin, siap

-------------------------------------------------
DIBAWAH NI ADA BEBERAPA RESIPI UTK TOPPING CHOCOLATE CAKE [GANACHE], suka hati nak pilih yg mana satu ..

SUMBER ~ kek coklat moist kaw
TOPPING 1
Bahan-bahan :
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

Cara-cara :
1.Masak cara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 2
Bahan-bahan :
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 3
Bahan-bahan :
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara :
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan.
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 4
Bahan-bahan :
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cara-cara :
1.Cairkan coklat secara double-boiler.
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream.Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.

TOPPING 5
Bahan-bahan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 6
Bahan-bahan :
200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 7
Bahan-bahan :
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)

Cara-cara :
1.Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
2.Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.


SELAMAT MENCUBA !!!

ACAR RAMPAI

ACAR RAMPAI
salah satu hidangan semasa kenduri kahwin


ACAR RAMPAI
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resepi mudah

Bahan-bahan :
1 batang timun - potong memanjang
1 batang lobak merah - potong memanjang
2 ulas bawang putih - belah 4
1/2 bawang besar - dimayang
3 sudu besar cuka
garam dan gula
1 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar cili giling
1/2 sudu kecil biji sawi


Cara Menyediakan Acar Rampai :

Lobak dan timun yang dipotong memanjang direndam dalam air garam.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan cili giling. Tumis sampai wangi.
Kemudian,masukkan air. Biar sampai mendidih.
Masukkan timun,lobak merah,cuka,gula dan garam,bawang besar,biji sawi.
Masak sehingga mendidih,pastikan jangan terlalu lama…dalam 3 minit je..
Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA !!!

APAM PISANG GEBU

APAM PISANG GEBU


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ sis Shalieya Danish

Bahan-bahan
1cwn gula [aleen guna gula pasir]
2cwn tepung gandum
2sdt soda bicarbonat
1 cawan minyak
6 bj pisang berangan [aleen guna 7bj maaf tk tau nama pisang tp mmg sedap]
3 bj telur A [aleen guna 4bj sbb telur kecil]
1 tsp esen pisang [aleen tambah sendiri]
4 sudu makan coklat rice [aleen tambah sendiri]

Cara
Ayak tepung dan soda bicarbonat
Campur semua bahan dan kisar hingga sebati .
Tuang dlm mangkuk dan kaup balikkan
Masukkan dlm acuan lompang @ acuan kecil2 dan kukus 15 - 20min

SELAMAT MENCUBA!!!

CHWEE KUEH

CHWEE KUEH
Chinese Food



By ~ Aleen Aireish
sumber ~ Jas's kitchen

Bahan-bahan :
180gm tepung beras
25gm tepung jagung
800ml air biasa
2 s/b myk sayur [kita guna myk masak aje]
garam secubit

Cara-cara :
- panaskan air kukusan
- Campurkan semua tepung dlm mangkuk besar, dr 800ml air tu guna utk bancuhan tpg ni sebanyak 300ml aje dulu.
- [cara mcm double boiler tp bkn masak atas api yer] masak air panas tuangkan dlm bekas lbh besar dr mangkuk bancuhan td, letakkan mangkuk yg ada bancuhan dlm air panas
- baki 500ml air, minyak & secubit garam dituangkan kacau selalu supaya bancuhan tu dpt haba panas, [dlm resipi kata tunggu agak pekat, tp kita x tunggu pekat pun]
- sediakan mould, masukkan bancuhan dlm mould kukus 10-15 minit atau hingga masak
- suam2 kuarkan dr acuan ready utk mkn dgn topping..

Topping Lobak Masin [chai poh sos]
200gm lobak masin [hiris halus]
2 ulas bawang putih cincang halus
3 s/b gula atau sesedap rasa

cara-cara :
- panaskan myk, goreng chai poh, nmpk sprt agak garing, terapung dlm kuali cpt2 angkat
- kurangkan myk goreng td jgn byk cukup sekadar utk tumis bwg putih, masukkan bwg putih, goreng agak kekuningan, bau wangi.. masukkan chai poh, gula, kacau2 rata, tutup api. siap ..

PETUA KURANGKAN MASIN LOBAK MASIN - rendam dlm air panas bbrapa minit atau tunggu higga air panas tu jd suam, ramas2kan dgn tgn agar masin dpt keluarkan.. jika tk konfiden takut rasa masin lg, ulang step lg rendam dgn air panas. so utk ini eloklah buat awal sblm nk membaking adunan nyer OK..

BOLEH AJER UPGRADE TOPPING IKUT KREATVITI & SELERA KITA.. YG ASAL RESIPI DR ATOK NENEK MOYANG ORG CINA MMG GUNA LOBAK MASIN.. DORANG KATA SEDAP .. JIKA TEKAK KITA TAK SESUAI KITA BUAT TOPPING SENDIRI, BLH GUNA DAGING CINCANG YG DIMASAK IKUT RESIPI SENDIRI peace yoeww

SELAMAT MENCUBA !!!

KUIH TAKO

KUIH TAKO


By ~ ALeen Aireish
Sumber STORY OF MAMA.BLOGSPOT.COM.

Bahan-bahan:-

Lapisan bawah (hijau)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
2 cawan air pandan [daun pndan diblender ambil jus]
2 cawan air paip
titiskan pewarna hijau

Lapisan atas (putih)
1 cawan tepung jagung
1 kotak santan pekat kecil
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara2:-
LAPISAN BAWAH.
Campurkan semua bhn utk lapisan bawah.
Kacau atas api hingga masak & berkilat.
Tuang dlm acuan kotak daun pandan (1/2 sahaja)
Sejukkan dan biar beku sekejap.

LAPISAN ATAS.
Campur semua bhn & kacau atas api sampai pekat dan masak.
Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Tuang atas lapisan bawah tadi sehingga menutupi kotak pandan.
Sejukkan & simpan dlm peti sejuk.

CARA-CARA NAK BUAT KOTAK/BEKAS KUIH TAKO DARI DAUN PANDAN 
KLIK SINI ~>>> KAK AZLITA MASAM MANIS
-------------------------------------
VERSI GUNA TEPUNG HOEN KWE
SUMBER ~ KAK AZLITA AZIZ
KUIH TAKO

Lapisan Bawah
25 gm tepung hoen kwe - hijau
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
2 biji sengkuang cina - di potong dadu (kalau tak de boleh guna buah pear)

Lapisan Atas
25 gm tepung hoen kwe - putih
2 cawan santan - 1/2 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air
secubit garam

Susun kotak pandan atas tray.
Aturkan potongan sengkuang Cina dalan kotak pandan tadi.
Campurkan semua bahan Lapisan Bawah dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil mengacau hinga dia meletup - letup dan pekat terus tutup api dan masukkan dalam kotak pandan tadi.

Kemudian kita ketepikan, dan buat pula Lapisan Atas.
Satukan semua lapisan atas dam periuk dan masak atas api sederhana sambil dikacau. Sama seperti proses memasak lapisan bawah. Bila ia meletup2 kecil tu terus tutup api.
Pastikan lapisan yg bawah tadi dah mengeras baru tuang lapisan putih.
Tuang dari bahagian tepi dulu supaya dia tak bolos ke lapisan bawah. Tuang perlahan.
Tunggu sejuk dan kemudian boleh di simpan dalam peti ais. Makan sejuk2 sedap!

SELAMAT MENCUBA!!!

Thursday, 29 August 2013

CARAMELO ALMOND CHRUNCHY

Perghhhhhhhhhhhhhh nombor 1 sedap der .. b4 ni tgk ajer sbb tak pandai buat .. nak beli dah siap mahal pulak tu .. hasil perkongsian rakan2 pesbuk juga akhirnya boleh baking sendiri .. puas makan .. rasa terbaik lah .. siap dpt tempahan lagi ... tp bahan2 nya mmg mahal .. paham2 ajer lah badam & kekacang2 yg lain tu .. guna special flour .. org panggil tepung florentine ..

anak2 makan cakap best .. suruh buat lagi ... anak punya pasal don care mama buat walaupun bahan2 mahal .. u all mcmne???


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ kak patmah aspar / kak azlita

Bahan-bahan :
200 gm tepung Florenta [aleen guna BIENETTA]
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam 
100gm kuaci biji labu hijau [aleen tambah sendiri]
20 gm bijan hitam
20 gm bijan putih [aleen tambah sendiri]

Cara-cara :
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara

DO IT YOURSELF










SELAMAT MENCUBA !!!

BISKUT ARAB MAKJI

Patut lah tiap-tiap tahun raya ada ajer biskut arab ni kt umah makji .. lps tu plak bekas nya asyik minta di-refill ajer .. berebut org nk rasa .. memang sedap ler biskut arab nyer .. raya hari tu sempat berguru dengan makji apa rahsia nyer sedap sgt biskut arab makji lain dr org buat ke luar sana ..

nak tahu resipi nyer ...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ makji makcik aleen

Bahan kering :
580gm tpg gandum
** ayak dalam bekas besar

Bahan double boiler :
125gm minyak sapi [tin kecil]
125gm minyak butter
** double boiler asing2

kacang tanah utk inti digoreng tanpa myk dan dibuang kulit

Bahan utk menyalut biskut :
icing sugar
tepung susu 'creamer'
tepung susu nespray atau dutch lady
** ayak kan sekali dlm bekas, ketepikan

cara2 :
- bahan doubler masih panas terus tuangkan dlm tepung gandum yg dh diayak tadi.. guna senduk yer.. dh suam2 baru uli dgn tgn
- jika bancuhan lembik, boleh masukkan tpg sikit2 hingga adunan tk melekat pd jari.. adunan dh licin
- cubit sebesar ibu jari, picitkan letakkan kcg tanah sebiji ditgh2, lps tu gentel bulat2
- susun atas loyang pembakar, bakar suhu 170 selama atau lbh kurang 20minit atau hingga masak..
- biarkan betul2 sejuk barulah disalut 




SELAMAT MENCUBA !!!

TAT NENAS 5 KELOPAK

Tat nenas lain dr yg biasa kita makan tu .. terbaik resipi nyer .. tq ibu zai rakan pesbuk yg sharing resipi sedap ni .. sekali cuba kompom terbulat biji mata .. heheheeee

Sebenarnya tat nenas ni suka hati u all lah nk buat design apa.. yg roll ke.. yg bunga ke.. yg bentuk2 buah ke.. suka hati ikut kreativiti dan selera masing2 .. yg penting resipi doh nye sedap .. lain dr yg lain ..

tak caya cuba lah sendiri ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ ibu zai / halina hashim

Bahan-bahan : ada beberapa bahan aleen tambah
1 cawan buttercup / 250gm
3 sudu besar gula castor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar minyak sapi
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang [potato starch]
2 sudu besar susu tepung

cara2nya..
gaul sebati butter bersama gula..
masukkn telur,minyak sapi dan esen vanila
masukkn tepung gandum,jagung, potato starch dan susu tepung bancuh smpai tk melekat kat jari
kemudian bulat2kn ikut size kesukaan, aleen cubit sebesar ibu jari aje.. lps tu bulatkan jem nenas letakkan di tgh2 tpg yg dicubit td.. gentel2 kan smpi bulat licin.
ambil garfu gunakan bahagian tepi sekali.. tekan sikit utk buat 5 kelopak tu.. siap
sapu atas tart dngn kuning telur...bakar suhu 175oc selama 20 minit atau hingga masak...




SELAMAT MENCUBA !!!

GERMAN COOKIES

The best cookies buat banyak pun tak rugi mmg sedap.. cookies yg cair dimulut .. raya thn ni kita buat utk tetamu yg dtg ke rumah .. dapat sambutan rupa nya .. pertama kali buat cookies ni .. terima kasih kpd rakan pesbuk yg sharing resipi ni .. halalkan aleen sharing dgn rakan2 lain di blog aleen ..


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ mai zura / rohaiza yusof

sukatan bahan2 ni aleen doublekan dpt 100pcs. 

Bahan-bahan : 
250 gm butter sebaiknya guna butter yg berkualiti
80 gm gula icing, diayak
1 sudu teh esen vanilla
250 gm potato starch
160 gm tepung gandum

Cara-cara :

1- Pukul butter dan gula icing hingga sebati. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata.

2- Ayak tepung gandum dan juga potato starch ke dalam adunan. Gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan sekejap doh tu.

3- Gentel doh bulat-bulat dan kemudian tekankan atasnya dgn garfu utk dptkan corak.

4- Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 15 minit







SELAMAT MENCUBA !!!


Tuesday, 23 July 2013

PAU SAMBAL MINI

RESEPI ..


Pau Sambal
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ resepi mudah

Bahan2 :
350 gm tepung gandum
1 sudu besar susu tepung - jenama ikut pilihan sendiri
1/2 biji telur - dipukul manja2
120 ml air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
Bahan Inti :
sedikit sambal tumis ikan bilis
beberapa hirisan timun

aleen tambah salad

Cara Menyediakan :
Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga sebati dan lembut selama 10 minit.
Kemudian perapkan doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
Bahagikan doh pada beberapa bahagian kecil dan bulat-bulatkan, leperkan sedikit adunan di bahagian permukaannya..dan tutup semula dengan plastic wrap, biarkan naik dua kali ganda.
Panaskan minyak dalam kuali.
Goreng di dalam minyak panas sehingga perang keemasan , angkat dan toskan.
Akhir sekali, belah ditengah-tengah pau,jangan sampai putus dua,
Masukkan sambal ikan bilis bersama hirisan timun.
Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA ..


PUTERI MANDI

RESEPI ..


PUTERI MANDI
By ~ ALeen Aireish 
Sumber ~ sis shima maz [rakan pesbuk]

Bahan2 : [sukatan ikut kita byk mana nk buat yer]

Tepung pulut
Pati air daun pandan [aleen guna paste pandan n warna apple hijau]
garam secukupnya [aleen x bubuh]
* Tepung pulut n garam disatukan. Tuang air pandan sedikit2 hingga menjadi doh (jgn terlalu lembut sbb nnti bila dimasak, tepung pulutnya akan mengembang n lembik)
Sedikit pewarna hijau jika suka

Air gula melaka
Kelapa parut putih
Sedikit garam
aleen masukkan sekali daun pandan disimpul
* Satukan n gaul rata..Masak hingga agak lembab, jgn terlalu kering. Ketepikan.

Caranya :

Panaskan air dlm periuk hingga mendidih. Ambil sedikit doh n gentel hingga jadi bebola pastu tekan ditengahnya supaya berlekuk, terus masukkan kedlm air yg mendidih hingga timbul n betul2 masak.
Bila dah masak, ceduk n masukkan kedlm mangkuk yg berisi air biasa. Buat sampai habis.
Akhir sekali, toskan puteri mandi n gaul rata dgn kelapa yg telah dimasak dgn air gula itu tadi. 


TUTORIAL :-












SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

SELAMAT MENCUBA ..


TWISTIES CREAM CRACKER

RESEPI ..



By ~ ALeen Aireish
sumber ~ resipi sendiri

TWISTIES CREAM CRACKER

Bahan-bahan :
1 keping laksa brand EKA
*** PATAH2KAN LEPAS TU GORENG HINGGA KEMBANG, ANGKAT BIARKAN SUAM2, KETEPIKAN SEBENTAR

Bahan-bahan utk salut twisties cream cracker :
1 paket kecil biskut cream cracker [berat 125g]
3 sudu serbuk kari daging babas
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
**** BLENDERKAN SEMUA BAHAN NI HINGGA HALUS

cara-cara :
- masukkan keropok ni dlm bekas bertutup, kemudian masukkan sekali dgn bahan diblender halus tadi.. goncang tuppaware supaya tiwsties tu ber "twis" dlm tu..
- hidangkan ... sedap .... 




SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN

SELAMAT MENCUBA ..



DONUT BALL / DONUT BOOM

RESEPI ...


by ~ ALeen Aireish
sumber ~ Norhayaty mutalib

Bahan A :
500gm tpg gandum
1 paket mauripan
1 sudu kfc garam halus
** satukan semua bahan dalam bekas.. gaul mesra, sekata

Bahan B :
4 biji kentang buang kulit, rebus hingga empuk, tos air, sejukkan
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air
1 tbsp margerine
**satukan semua bahan blender hingga halus

Bahan tabur : gula kastor
Bahan sos : susu pekat manis [sira atas donut]

Cara-cara :
- campurkan bahan B dlm A, masukkan sikit2 sambil menguli.. buat smpai habis bahan B tu..
- uli adunan smpai tak melekat dijari, tu tanda nyer doh dh ok, klo melekat pandai2 lah tambah tpg sikit2 yer..
- perap 30 minit, akan naik berganda
- uli kecil ikut saiz donut yg dikehendaki.. aleen guna acu donat dan terapkan..
- dah terapkan..rehatkan pula dlm 10 minit, donut akan nmpak montok sedikit.. panas myk, goreng
- ketika menggoreng myk mesti byk supaya donut cantik terapung semasa digoreng.. api sederhana ok, rajin2 lah balik kan donut supaya masak sekata..
- sejukkan.. sira gula kastor atau mkn dengan susu pekat manis.. 



SEDIA DIHIDANGKAN ..

SELAMAT MENCUBA ..


FLUFFY BUTTER CAKE

Resipi ni di olah dari resipi asal. 
Resipi asal, texture kek nyer yang kurang lembut. Tapi setelah diolah resipinya, mmg kek ni lembut,moist dan creamy.. Aleen edit dari segi bahan.. sedap







FLUFFY BUTTER CAKE
By ~ ALeen Aireish

250gm butter
1 1/2 cwn gula
4 biji telur -asing telur putih dan kuning
1 sudu teh esen vanilla
2 cwn self raising flour
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung [creamy powder]
1/2 cwn susu cair

**campurkan semua bahan kering dan ayak, ketepikan dulu

1- Pukul gula caster dan putih telur hingga kembang putih jadi meringue. Anggaran lebih kurang 10minit.Ketepikan. Dalam mangkuk lain, pukul butter dan telur kuning dan esen vanilla hingga kembang.

2- Masukkan meringue tadi ke dlm adunan butter. Kacau sebati. Seterusnya masukkan tepung berselang seli dgn susu cair. kaup balik betul2 sebati.

3- Masukkan dlm loyang bulat berukuran 8" dan dilapik dgn baking paper.

4- Bakar di dalam oven selama 40-50 minit/hingga masak dengan suhu 170 darjah ikut kesesuaian oven masing2. Selepas 30 minit, turunkan suhu ke 150 darjah.

** MASA PROSES BAKAR KEK NI, RAJIN2 LAH JENGUK YER TP AWAS BUKAN BUKA PENUTUP OVEN OK, TGK DARI CERMIN OVEN AJER.. TAKUT OVEN TERLEBIH PANAS KEK KEMEK, TURUN ..
 
TUTORIAL :- 



Siap mixer, ketepikan



sediakan meringue, kemudian tuangkan ke dlm adunan yg diketepikan td tu .. kaup balik pelan2





selang selikan tpg & susu cair habiskan step dgn tpg ok.. kaup balik kan aje




SIAP DIHIDANG

SELAMAT MENCUBA ..



Wednesday, 3 July 2013

KUAH ROJAK / PETIS ROJAK HOMEMADE

Alhamdulillah syok sangat buat kuah rojak ni... pertama kali mencuba tidak menghampakan suka sangat2...
Terima kasi pada blog Dapurku sayang sebab sharing resipi best giler ni... Aleen sharingkan juga dengan rakan2 di pesbuk ... Agar ilmu ni diberkati  aminnn...

Famili Aleen suka sangat mencicah dgn buah-buahan .. memang serasi bersama bila makan mcm ni.. colek kuah rojak aje pun tak ada buah-buahan pun sedap terlagi-lagi nak ... sedap nyer ... nanti petang balik kerja cicah lagi... heheheeee kawan pesbuk ada bagi buah tadi .. kenduri ...

Nak resipi ???


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ dapurku sayang

Bahan-bahan :
1 botol kecil kicap lemak masin [aleen guna lemak manis]
1 paket gula merah cap bintang [500gm berat]
100gm gula pasir
1 buku kecil belacan [bakar, dihancurkan]
1/2 botol sos cili
3 sudu makan petis udang
3-4 sudu makan cili kering blender [nk pedas lebihkan..]
bijan secukupnya [digoreng tanpa myk]
250gm tepung ubi/tpg kanji.tpg tapioca starch [dibancuh dgn air secukupnya]

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dalam peiruk kecuali bancuhan tpg ubi, ketepikan dulu
- masak atas api hingga licin, jika ada rasa kurang tambahlah apa yg perlu
- masukkan sdkt demi sdkt bancuhan tpg ubi, kacau tanpa henti supaya tak bergentel
- masak hingga kuah sdkt pekat & licin
- akhir sekali masukkan bijan yg siap digoreng, gaul mesra tutup api, sejukkan
- simpan dlm bekas bertutup

** Cadangan Hidangan, goreng kcg tanah dgn sdkt myk, lps tu tumbuk kcg tabur atas rojak, hidangakan.

TUTORIAL :









SELAMAT MENCUBA !!!

hv fun with my cute photo