Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Monday, 12 November 2018

CUCUR UDANG MONTOK BERGAYA

terbaik .. tak rugi buat utk family makan-makan..
Image may contain: food

Image may contain: drink and coffee cup

RESEPI CUCUR UDANG BERGAYA
============================

By ~ Aleen Aireish
sumber ~ hakaq long mariana zainal

Bahan-bahan :

Udang segar (tak kisah korang nak size apa)
~>> cuci bersih, tapis toskan air udang

4 1/2 cawan tepung gandum(1/2 kg)
1/2 sdb yis kering
1/2 sdb baking powder
1 biji telur gred A
1 sdb gula
1 sdt garam (saya buh serbuk cukup rasa)
Sedikit pewarna kuning (optional blh buh serbuk kunyit )
2 1/2 cawan air (agak2 bancuhan..)
1 batang carrot disagat (tak buh stok habis)
taugeh
kucai (saya buh bab suka kucai dlm cekodoq)
daun sup (diracik halus)
3 biji bawang kecil (saya tambah, hiris nipis..saya suka ada bau2 wangi bawang masa goreng)

Cara-caranya :

- Satukan semua bahan, perap 1 jam..

- Panaskan minyak, (minyak banyak yer),api sederhana rendam senduk (dlm 1/2jam jugak saya rendam, bab sibuk dgn keje lain dulu..)

- Masukkan sedikit adunan dalam senduk yang dah panas, letak udang segar atasnya..

- Masukkan senduk dalam minyak, tenggelam yer senduk tu, biarkan seketika, elok je cucoq tu lekang sendiri dari senduk.. (part lekang ni hakaq suka giler hahaha bab sukses tak lekat)

- masak hingga kekuning, angkat.. toskan dlm tapis


RESEPI SOS
===========

Bahan-bahan :

7-8 tangkai cili kering(kisar) - saya guna serbuk cili 4 sudu besar
3 ulas bawang putih(kisar)
1 senduk sos cili
3 sdb cuka makan
1 ketul gula merah
Sedikit garam
3 sdb gula
2 cawan air

utk pekat sos : masukkan bancuhan tepung jagung.

Cara-caranya :

- Satukan semua bahan dalm periuk

- masak hingga mendidih & agak pekat, saya letak bancuhan tpg jagung

siap...

Silakan Share..

No comments:

Post a Comment

hv fun with my cute photo