Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday, 16 December 2014

AYAM KARAMEL




Ayam Karamel
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ kwn2 pesbuk

Bahan-bahan :
1 ekor ayam size kecil
**potong ayam ikut part of body, cuci bersih, rebus, toskan.. kemudian campurkan kunyit & garam grg mcm ayam goreng biasa, ketepikan..

1/2 cawan gula
**buat gula hangus + 1/2 cawan air utk jadikan karamel

1 biji bawang besar belah 4
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia [dicincang]
1 s/mkn lada hitam [ditumbuk]
1 s/besar sos cili
1 s/besar kicap pekat [aleen guna kicap biasa]
1 s/besar cili blend

Cara-cara :
- panaskn sdkt myk, tumis cili blend, bwg putih, bwg besar, halia & ayam lbh kurang 5-6 minit
- angkat kuali tuangkan dlm periuk yg ada karamel, masukkan semua bhn sprt sos & lada hitam, gaul bg rata.. aleen tambahkan dlm 1/2 cwn lg stok ayam, tutup sekejap, kacau lg sekali supaya ayam tu kelihatan bersalut kuah agak pekat.. jika x nk pekat kering pnm xpe biarkan berkuah sedikit sprt pic aleen tu..

SELAMAT MENCUBA!!!

1 comment:

hv fun with my cute photo