Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Sunday, 9 December 2012

SIAKAP STIM 3 RASA

Menu dinner bersama keluarga... slalu sangat makan siakap goreng 3 rasa tukar selera buat stim pulak.. mmg sker stim pun, ikan terasa lembut dan sedap... yg goreng pun sedap juga tp bila dh sejuk ikan jd keras liat.. suggestion, klo nk makan siakap goreng 3 rasa mesti tengah panas berasap tu... mmg tk terkata best nyer...

Memandangkan semua orang dlm rumah ni feberet siakap stim kita beli size besar sikit.. puas makan.. habis nasi kita ratah isi ikan plak kan... part ratah meratah ni mmg si aleen sker ya rabbi... tambah2 yg part kepala tu.. sruppp sruppp hisap kepala... subhanallah sedap nyer... tp ada jugak betoi ckp org tua2 dulu... jgn mkn kepala ikan cepat lupa... adoi yaiiii.. terasa mcm betoi plak... low memory sikit ada skrg ni... heheheeee...
tp semua tu tolak tepi bila dh terjumpa kepala ikan... i loikeeeeeeeeeee...

U all nak try tak menu stim 3 rasa ni... jom jom terjah resipi...


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ chef norzailina, noreen & ummi @ home sweet home

Bahan-bahan utk perap ikan : edited by aleen
1 ekor ikan siakap
sedikit garam
sedikit sos tiram
**lumurkan pd keseluruhan ikan.. ketepikan perap sekejap
100ml air [boleh tambah sendiri jika nk lebihkan kuah.. aleen mmg buat kuah lebih..]

Bahan-bahan cincang halus :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Bahan-bahan dihiris halus :
1/2 kuntum bunga kantan [aleen x letak]
2 helai daun limau purut [aleen x letak]
4-5 biji cili padi

Additional bahan sendiri : by aleen
2 batang serai dihiris
2 keping asam keping
2 keping nenas potong dadu [aleen guna nenas yg dlm tin ajer..]

Bahan-bahan sos :
2 camca besar cili kering kisar
2 camca besar sos tomato
2 camca besar sos plum [x letak]
2 camca besar sos cili
1 camca kecil kicap  lemak manis [x letak]
1 camca besar jus limau nipis [x letak]

myk masak secukupnya utk menumis
garam, gula secukupnya..

Cara-cara :
- Panaskan air dlm kukusan
- letakkan ikan dlm bekas yg tahan panas dan masukkan air 100ml tu..
- kukus hingga ikan masak.
- sementara tu, dlm kuali panaskan myk utk menumis, masak sambal 3 rasa tu seperti kita selalu masak..
- sambal dh siap, masukkan air kukusan ikan dlm sambal tu masak higga mendidih.. tambahkan perasa supaya sesedap rasa.. masak hingga pekat
- lps tu tuangkan atas ikan stim tadi.. dihidangkan bersama nasi




SELAMAT MENCUBA!!!!


5 comments:

  1. lama xwat siakap stim...telan air liur lak tgk kt sini..

    ReplyDelete
  2. hehehee.. sial2.. bila free blh buat..

    ReplyDelete
  3. tq ats perkongsian ini,ada masa nk try msk ni..mmg sy xpndi msk.dh kwin bru tau jd is3 kna pndi msk(utk suami,mertua,&hri rya)..minta izin salin eh apa2 resepi yg nk d'cuba..tq2 1JUTAx...~Cik Ma~

    ReplyDelete
  4. Ummi Danial > boleh jer sharing.. silakan..
    aleen dulu pn sama x pandai masak.. skrg pun masih belajar lg..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo