TEPUNG PELITA PASIR MAS
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ elani ab kadir/csue ct
Bahan-bahan : LAPISAN BAWAH
200gm tepung beras
1 liter air + 7 helai daun pandan diblender ambil jus
1 s/teh garam halus
1/2 s/teh air kapur
sdkt pewarna hijau - optional
**campur semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan dlm kuali dan kacau tanpa henti api sederhana, kacau hingga mendidih dan berkilat, sdkt kental dan ketepikan..
Bahan-bahan : LAPISAN ATAS
1 cawan santan (200ml santan kelapa diperah dr 1/2 bj kelapa parut)
150gm tpg beras
1 liter air
sdkt garam secukup rasa
**campurkan semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan adunan ke dlm kuali kacau hingga mendidih dan agak pekat.
Bahan-bahan lain :
gula pasir secukupnya
Cara-cara :
- sediakan temelong/bekas empat segi yg dibuat dr daun pisang, aleen guna bekas dadih tahan panas ni aje.. aroma daun pisang tak ada lah yer..
- masukkan gula pasir satu sudu teh ke dlmnya, tuangkan lapisan hijau, lps tu tuangkan lapisan atas putih pula.. kukus lbh kurang 3 ke 4 minit
- dah sejuk blh hidangkan..
SELAMAT MENCUBA!!!
By ~ Aleen Aireish
sumber ~ elani ab kadir/csue ct
Bahan-bahan : LAPISAN BAWAH
200gm tepung beras
1 liter air + 7 helai daun pandan diblender ambil jus
1 s/teh garam halus
1/2 s/teh air kapur
sdkt pewarna hijau - optional
**campur semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan dlm kuali dan kacau tanpa henti api sederhana, kacau hingga mendidih dan berkilat, sdkt kental dan ketepikan..
Bahan-bahan : LAPISAN ATAS
1 cawan santan (200ml santan kelapa diperah dr 1/2 bj kelapa parut)
150gm tpg beras
1 liter air
sdkt garam secukup rasa
**campurkan semua bahan kacau sebati, tapis. masukkan adunan ke dlm kuali kacau hingga mendidih dan agak pekat.
Bahan-bahan lain :
gula pasir secukupnya
Cara-cara :
- sediakan temelong/bekas empat segi yg dibuat dr daun pisang, aleen guna bekas dadih tahan panas ni aje.. aroma daun pisang tak ada lah yer..
- masukkan gula pasir satu sudu teh ke dlmnya, tuangkan lapisan hijau, lps tu tuangkan lapisan atas putih pula.. kukus lbh kurang 3 ke 4 minit
- dah sejuk blh hidangkan..
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment