Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Saturday, 22 April 2017

PULUT MANGGA THAI SPECIAL

Pulut mangga beli mmg mahal kan.. Homemade je lah kita..
pulut masak betul2, jgn keras.. santan tu jgn cair
Try la.. mmg best betoi.. Share cepat..




PULUT MANGGA THAI SPECIAL
=========================
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ page masakan fb

Bahan2
untuk pulut mangga :
400 gram beras pulut, rendam semalaman
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 sudu besar bijan, disangai tanpa minyak untuk taburan
3 biji mangga

untuk kuah santan :
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil tepung beras atau tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
1 helai daun pandan, carik dan simpul
garam secukup rasa

Cara Penyediaan
==============
Cara-cara untuk pulut:
1. kukus lapik daun pandan atau pisang, letak beras pulut, masak 20 minit atau hingga pulut betul2 masak.
2. bila dah lembut angkat pulut masukkan dlm bekas besar
3. Satukan santan pekat + santan cair + gula + garam dan kacau sebati..
4. tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.. balik-balikkan pulut dgn senduk dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut.. pulut dah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.
5. Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan..

Cara-cara untuk kuah santan:
1. Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana.. masukkan garam + daun pandan + bancuhan tepung..teruskan kacau supaya santan tak berketul.. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung.. boleh agak-agak kepekatan sendiri..
2. Pastikan kuah mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis buah dan pulut. angkat dan sejukkan...
3. Hidang bersama kuah santan, buah mangga dan taburan bijan...





SELAMAT MENCUBA!!!

SHELL OUT BEST VERSI ADA SERBUK KARI

Nah makan la puas2.. buat sendiri.. nah resepi..
cepat share.. cpt buat.. versi ada serbuk kari plak😋😋


SHELL OUT BEST VERSI ADA SERBUK KARI
====================================
By ~ ALeen Aireish​
sumber ~ page masakan fb

Bahan-bahan ~> [guna bhn yg ada kt umah je]
1kg udg galah
1kg udg biasa saiz besar
2 ekor sotong besar [saya rebus dulu]
7 ekor sotong biasa
--------------
1 paket fish cake AAA
2 paket tempe
~>> potong, kemudian goreng dgn tepung BESTARI spicy
--------------
kubis putih
cendawan butang
jagung [direbus masak & dipotong]
lada capsicum
bawang holland
----------------

Bahan-Bahan rempah Shell Out
==========================
10 tangkai cili kering** (potong, buang biji & rendam air panas)
3 biji bawang besar (2 biji kisar **, 1 biji lagi hiris utk tumis)
6 ulas bawang putih (4 kisar**, 2 ulas cincang utk tumis)
2 btg serai diketuk
1 inci halia [kisar]**
1sk udang kering [kisar]**
1 inci belacan [kisar]** - OPTIONAL
1 s/b rempah kari
1 s/k serbuk kunyit
1 kiub pati bilis/ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k sos ikan - tk letak pasal tkde stok kt umah
2 s/b mentega
2 s/b minyak masak
garam dan gula utk sesuaikan rasa

Cara-cara :
- goreng kunyit biasa dulu udang galah.. udg biasa.. jika ada ketam.. goreng juga.. ketepikan..
- step sediakan pes/bahan rempah dulu dengan mengisar semua bahan kisar..
- lps tu panaskan mentega dan minyak masak dalam kuali.. tumis bawang besar & putih, naik bau layu masukkan bahan2 kisar ke dalam kuali..
- tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan rempah kari + serbuk kunyit, kacau lagi..
- masukkan sos tiram, sos ikan dan kiub bilis.. Kemudian masukkan garam dan gula utk sesuaikan rasa..
- masukkan cendawan butang + bunga kubis + jagung.. kacau
- masukkan pula sotong2.. kacau lg..
- masukkan udg2 yg tlh digoreng.. kacau..
- akhir sekali masukkan capsicum + bawang holland
- masak hingga kuah pekat.. siap!!!





SELAMAT MENCUBA!!!

AYAM GOLEK CARAMEL PEDAS


Hajenye tingin nak makan bulat2 gini.. apa? nk share.. cepat share..
blh jer.. dah share tu try la buat...



AYAM GOLEK CARAMEL PEDAS
=========================
By ~ Aleen ALeen Aireish

Bahan-bahan :
1 ekor ayam [bulat tak mau potong]
~>> cuci bersih, lumur dgn serbuk kunyit + garam + sos tiram.. terus kukus hingga masak.. ayam dh sejuk, step ke-2 goreng bulat2 dlm kuali, siap goreng ketepikan.. myk kena byk la sikit masa goreng ni..

2 bj kentang
~>> potong, bersihkan lumur dgn lada sulah + garam sikit..
kemudian goreng hingga masak, ketepikan

Back-up bahan, suka hati aku je nk ckp..janji kome paham😆😆
lada capsicum
bunga kubis, brokoli pun blh
cendawan butang, carrot, apa2 ajer yg korang rasa nk letak blh jer
1 bj bawang besar/holland belah

Untuk sos Caramel Pedas :
3 s/b brown sugar
sedikir air panas
1 senduk cili kisar - cili kering yg tlh dikisar bersama dgn bwg kecil + bwg putih
1 s/b sos tiram
1/2 senduk cili sos
1 kiub bilis/ayam
air panas secukupnya
kicap lemak manis secukupnya..

NOTA : garam & gula jika perlu utk sesuaikan rasa..

cara-cara :
dlm kuali masukkan brown sugar + air panas.. kacau gula hingga cair, masukkan cili kisar biarkan cili tu masak sebentar..
- masukkan semua "back-up bahan" kacau la bg sekata dgn cili tu..
- masukkan sos tiram + cili sos + kiub bilis, kacau biarkan masak sebentar..
- agak sos tu kering blh tuangkan air panas, jgn byk sgt nnt berkuah jer.. tp klo pandai ejas letak la tpg jagung bg yg berkuah td tu pekat..senang je,, kita yg buat dia.. lps tu rasa la balik taste nya..
- masukkan kicap lemak manis.. sesuaikan rasa.. siap..
- tuang atas ayam tergolek bulat tu.. letak kentang yg dh siap goreng..





selamat mencuba..

Monday, 6 February 2017

KASUWI GOYANG


Minum ptg tadi.. saya org paling last mencuba kasuwi goyang bergetar inul ni rasanya .. bergetar sampai ke perot..sedap2 .. loyang dah kosong ..




KASUWI GOYANG
By ~ ALeen Aireish
sumber ~ kak Lyn Ab Rahman
========================
sukatan cawan metrik
1 1/3 cwn tepung gandum
1 1/3 cwn tepung ubi
5 cwn air
1 cwn gula pasir
1 cwn gula merah
Sedikit kicap pekat mnis [nak warna lagi cantik] saya tk letak
Daun pndan simpul
1 sudu teh kapur [bkn air kapur yer..]

kelapa parut putih + sedikit garam halus = kukus sebentar
supaya tak cepat basi

Cara-cara :
Masak bersama gula pasir + gula merah + air, serta daun pandan
ketepikan.. agak suam masukkan tepung gandum + tepung ubi bersama sedikit kapur...guna whisk atau kisar guna blender pun blh
Tapiskan ke dlm loyang yg telah disapu minyak masak
Kukus 25 minit atau hingga masak
sejukkan baru potong gaul dgn kelapa putih yg tlh dikukus/stim terlebih dahulu.
-------------------------------------
sukatan gram
140gm tepung gandum
130gm tepung ubi
1000ml air
180gm gula pasir
160gm gula merah
Sedikit kicap pekat mnis [nak warna lagi cantik] saya tk letak
Daun pndan simpul
1 sudu teh kapur [bkn air kapur yer..]

kelapa parut putih + sedikit garam halus = kukus sebentar
supaya tak cepat basi














SELAMAT MENCUBA...









KUIH KERIA GULA MELAKA VIRAL

klo tnya i tang mana sedapnya.. i ckp sama je rasanya dgn yg biasa kita buat.. tk tau tang mana special.. maybe gulanya kot.. apa2 pun kita sharing resepi & step by stepnya..





KUIH KERIA GULA MELAKA VIRAL
By~ALeen Aireish
sumber ~ rakan2 alam maya

Bahan-bahan : untuk adunan tepung kuih keria
1kg ubi keledek [oren,ungu,putih blh je]
230gm tepung gandum
2 tbsp tepung beras
1/2 tsp garam halus
1 tsp double action baking powder
2 tbsp baking powder

Bahan-bahan : untuk gula melaka/karamel
2 btg/ketul gula melaka [anggaran berat lbh kurang 350gm]
1 ketul gula batu [agak2 kita,jgnlah sebesar penumbuk kita]
1 tbsp gula pasir
2/4 cawan air
2 helai daun pandan

Cara-cara:
ubi buang kulit, cuci bersih, potong kecil supaya senang empuk semasa rebus nnt, masukkan garam sekali semasa rebus agak2 jer.. dh siap toskan, alih dlm bekas lain, lenyekkan bg halus, nk tumbuk guna lesung batu pun blh atau apa2 ajer yg u alls rasa sesuai..
kemudian, bahan kering di atas diayak semua sekali, masukkan tepung sikit2 campur dgn ubi, buat hingga tak melekat,melekit dijari.. jika ada lebihan tepung tak apa.. ikut lembut adunan..nama je sama ubi keledek.. tp ada oren, ungu, putih..bila di rebus kejadian x sama.. ada yg kata ubi putih terbaik, kurang air.. saya guna yg ungu.. kt kedai tu je yg ada..
dah siap, kasi timbang, saya buat 40gm.. so sebaya je kuih keria montok saya..
lps tu buat lubang di tengahnya, guna chop stick atau apa2 stick yg sesuai utk buat lubang pd kuih keria
pastikan minyak betul2 panas, baru mula menggoreng, goreng hingga masak.. ketepikan

Cara-cara sediakan air gula/karamel gula melaka :
hancurkan gula melaka kpd kepingan kecil, sama juga dgn gula batu..
dlm kuali masukkan air, kemudian masukkan kesemua gula2 tu bersama daun pandan, masak hingga gula2 tu mencair tiada ketulan
pastikan air gula tu berbuih masukkan kuih keria, gaul rata perlahan.. hingga air gula tu bersalut sekata dgn kuih keria
masak jgn kering sgt air gula tu, biar lembap2 sikit.. gula tu nnt akan mengeras sendiri.. berkeping sgt pun x blh.. nnt habis karamel tu tercabut sendiri.. terbotak sudah kuih keria kamu..

NOTA :
sukatan "tsp" - tea spoon
sukatan "tbsp" - sudu besar
sukatan ni semua saya guna sukatan cawan & sudu metrik




















selamat mencuba...





Thursday, 19 January 2017

POPCORN KARAMEL PEKAT HOMEMADE

anak2 rindu nk mkn.. berbanding dgn yg jual tu ofkos la pop corn mama buat lg ummphh best [berlagak je bunyi nye hahaa jgn kecam saya] anak2 yg ckp pop corn mama best... semua cukup.. yg paling best karamel tu.. melekat u.. mendapat sambutan sharing yg sgt banyak di FB.. tak tau berapa "K" dah dorang sharing..cuba lah..


POPCORN KARAMEL PEKAT HOMEMADE
By ~ Aleen Aireish

Bahan-bahan untuk PopCorn :
2 sudu besar margerine
2 genggam jagung kering [bertih jagung]

Cara-cara :
- sediakan kuali/periuk agak besar , cairkan margerine, masukkan jagung kering, gaul sekata. Tutup kuali/periuk dgn penutup yg sesuai, tunggu sebentar.. akan kedengaran pop pop pop berdendang, siap.. ketepikan..

Bahan Karamel :
2 sudu besar margerine
7 sudu makan gula pasir
2 sudu makan susu pekat

Cara-cara :
- masukkan margerine & gula ke dlm kuali/periuk, sambil kacau2 biarkan mencair, api kecil je hati2 jgn hangus nanti pahit
- masukkan susu pekat manis, kacau sebati, masukkan pop corn dlm periuk karamel, kacau rata.. tuang popcorn ke dlm bekas lain... biarkan suam.. slps tu cerai2kan/lerai2kan pop corn supaya tk melekat kuat..
- letak atas loyang yg dilapik baking paper, bakar sekejap popcorn karamel tu tadi supaya lebih rangup. [step ni saya tk buat sbb pop corn dh kena ngap dgn anak2..] :D





 ---------------------------------@_@













selamat mencuba!!!

hv fun with my cute photo