popia rocky stick ni tk perlu tunggu hari raya nak buat nya, hari biasa pun boleh.. terutama bebudak.. suka sangat dorang makan. dari makan jajan kat kedai yg byk perasa, ajinomoto tu apa kata ibu2, kakak2, opah2, makcik2 buat popia mcm ni modal pun tak mahal mana .. sedap pula tu .. kita yg tua ni pun boleh join sama ..
taste aleen pula, aleen lebih suka stick yg plain ajer tk mau letak apa2.. sebalang pun aleen blh habiskan .. lemak2 masin gitu.. sedap nyer ... jom try
By ~ Aleen Aireish
Bahan-bahan utk stick :
1 paket kulit popia
lidi satay
tepung gandum bancuh dgn air [utk gam]
Cara-cara ~> lihat gambar di bawah :
kulit popia dibelah 2 dahulu
relaikan satu per satu [tarik satu satu / sekeping2]
ambil kulit popia yg dh di relaikan td, buat sprt di gambar tu, letak lidi satay, gulung sampai hujung, hampir habis gulungan ..
ambil gam tepung gandum tu, sapukan tujuan supaya gulungan tu elok melekat
ni hasil gulungan yg dh siap.
sedia digoreng dlm kuali, api sederhana selalu balik2 kan supaya masak sekata
stick popia dah siap digoreng
Bahan-bahan utk coklat :
coklat masakan beryl's
chocolate rice colourful
chocolate rice biasa
almond cincang [panggang dulu]
nestum [original]
**jika anda kreatif apa2 ajer boleh ditaburkan ikut kesukaan ..
Cara-cara :
- double boiler aje coklat masakan tu, masukkan sedikit butter, kacau licin
- celupkan stick popia yg dh sejuk terlebih dahulu ke dalam coklat
- terus taburkan kekacang atau chocolate rice yg kita suka, susun berdiri/menegak dalam gelas, biarkan coklat tu betul2 keras. siap
SELAMAT MENCUBA !!!
wow menarik tu pkai kulit popia
ReplyDelete