kita stop jap citer pasal hari raya.. aleen nak sharing satu resipi kuih kesukaan aleen ni.. orang kampung aleen panggil kuih ni.. KUIH KASTURI tp ada jugak yg panggil dgn nama lain.. apa2 pun kuih yg sama kan...
oh ya! utk resipi kuih ni aleen x dpt upload cara2 A to Z yer.. aleen teramat sibuk dgn tempahan biskut raya..berkejar nk siapkan.. aleen sempat snap gambar kuih yg dh masak ni aje.. harap u alls happy tgk pic ni.. hihihi... jangan tak buat tau... mmg sedap sgt2... kalah kuih kasturi org jual tu ... kulit nye crispy rasa yg enak.. buka puasa hari ni.. rasa nk buat lg.. nk habiskan balance kacang ijau dlm fridge tu.. boleh lah sedekah kat jiran..
Bahan-Bahan :
by~aleen aireish
sumber~citarasawan
untuk inti - kacang hijau
250gm kacang hijau
200gm gula melaka diracik halus
50gm gula pasir
600ml air
3 sudu besar kelapa parut muda
2 sudu besar tepung gandum
Bahan batter - utk disalut tepung
120gm tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil air kapur
1/4 sudu garam halus
air secukupnya
minyak utk menggoreng
Cara-cara :
INTI -
- Rendam kacang hijau selama 2 jam [yg ni aleen nk cpt.. basuh bersih terus rebus dgn air]
- masak hingga kembang air kering
- tabur tepung gandum dan gaul sebati..tujuan utk melekatkannya
- masak inti agak kering..angkat & ketepikan.. sejuk kan dulu..
- dah sejuk ambil dlm sesudu makan lebih kan.. lps tu kepal2 kan jd bulat..kemudian leperkan, buat hingga habis.. [ yg ni suka hati nk besar mana saiz nyer.. ikut citarasa sendiri..]
TEPUNG- BATTER
- satukan semua bahan, masukkan air kapur & air secukupnya..tidak terlalu pekat atau cair
- panaskan minyak.. celup kuih kacang kasturi tu dlm batter dan goreng hingga keperangan..
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ALEEN UPLOAD PIC UTK REFERENCE
kacang hijau yg siap empuk direbus..
dimasukkan semua bahan2 kelapa parut, tpg gandum, gula melaka & gula pasir
siap digaul sebati, ready utk dibulatkan celup tepung dan goreng
bancuhan tepung utk celup adunan kcg hijau
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment