Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Tuesday 3 July 2012

UDANG TEPUNG MONTEL ALEEN

Idea yang datang tiba2... tak tau nk masak dan makan apa... singgah kedai terus gi capai plastik ambil udang dalam 16 ekor.. boleh tahan harga nya.. maybe udang size XL kot.. rm6 kena charge... dalam hati takpe lah bukan selalu... heheheee

eh eh.. u alls tau ke mcm mana nk buat udang goreng montel versi aleen ni... rasa nya tahu kot... masing2 ada versi & style masak sendiri kan...tapi takpe lah... saje nak sharing resepi...




Bahan-bahan :
16 ekor udang size XL
[dibuang kulit & kepala..tp hampir2 ekor tu tgglkan sikit kulit nnt senang nk pegang masa celup udang dlm tepung tu nnt ok!]
1 cawan tepung kek [tepung naik sendiri self raising flour]
1/2 sudu cuka [klo xde taruk lemon pun boleh]
serbuk kunyit
garam halus
lada sulah
air paip
minyak secukupnya utk menggoreng

additional : kalau rajin, add la daun bawang & daun sup & cabai merah besar [dicincang halus]

Cara-cara nya follow kat picture bawah ni ya...



udang yg dah dibersihkan.. 



ni lah tepung kek aleen guna.. others brand pn boleh asalkan tepung naik sendiri


sekali jer semua bahan2.. masa nk bancuh ni boleh lah panaskan minyak atas api ok..


bancuh dgn air... air tu sukatan nya pandai2 sendiri yer..agak2 lah yer.. jgn cair & beku sgt..kira bancuhan tpg tu mcm kita nk goreng pisang goreng..lbh kurang mcm tu lah..


tepung dh siap bancuh ok..


udang dah ready nk dicelupkan dlm tepung ni... cara nya pegang ekor udang kemudian masukkan dlm bancuhan tepung tu.. agak2 tepung dah melekat..cpt2 masuk dlm kuali..goreng hingga masak..


udang dah siap masak... jeng jeng jeng...montel kan.. jgn risau, udang tu akan montel dgn sendirinya dlm kuali..tpg naik sendiri..


so apa lagi...ini lah sos yg sememangnyer sesuai & best fren utk udang tepung.. SOS THAI
SELAMAT MENCUBA!!!!

4 comments:

  1. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete
  2. nampak sedap la Aleen....gemuksss gemukssss, abg akak mmg suka menu nie, nti akak nk cuba la

    ReplyDelete
  3. silakan kak.. mmg sedap. famili aleen suka mkn ni ..

    ReplyDelete
  4. Nk tau sukatan bg kunyit, garam n lada sulah..

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo