Sepatah dua kata ..

DALEEN PERSONA ~..~
SHARING IS CARING ~..~
DARI DAPUR ALEEN ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~
Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada Viewvers semua kerana sudi singgah di laman yg tak seberapa ni..sebagai tanda dan kasih sayang anda pada Aleen yg berkongsi resepi dan ambil resepi dr blog Aleen tu sudi2 la jd Follower Aleen yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sekurang-kurangnya sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pd Aleen..nak tambah kenalan juga.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 27 February 2013

CARA MEMOTONG KEK SPONGE GUNA BENANG

Pertama kali memotong kek span gigil tangan .. shaking habis hehe.. Kelas pertama baking cuba skill tu, guna pisau khas chef punya.. 1st tgk chef buat wallaweyyyyyyy senang nyer .. [dalam hati... aku buat pun kacang jew] sekali test power adoiiiiiiiiii...tepuk dahi .. besar sebelah kecik sebelah .. punahhhh.. takpe2 new born la katakan .. masih belajar .. haha I'm Sorry ...

Lepas tu semangat pergi bakery cari alat2 sebiji mcm chef ada tu .. konon persediaan utk belah kek span nanti .. ada lah guna pisau special tu 3 ke 4 kali tp ketar tangan juga .. at last kawan2 suggest potong guna benang .. mula dengar tu rasa pelik juga.. bila dh try sendiri kat rumah bereksperimen hasil nya mmg lebih cantik dari guna pisau tu .. pisau tu yg benar2 pakar je yg blh hasilkan kek potong nampak sama jew ..

kepada mereka di luar sana yg spesis sama dengan Aleen ni .. tak reti nak potong kek span tu tiru macam ni In Shaa Allah better lah sikit ..

Cara-cara :
1- lilit benang keliling kek, ikut sendiri nk lebar besar mana setiap keping kek yg dipotong tu ..
2- silangkan benang, lebihkab benang tu .. tarik benang kiri & kanan perlahan ke arah anda
3- ulang langkah yg sama utk memotong beberapa layer kek lagi .. siap



[pic ehsan dari mr google]
NAK LIHAT IMAGE BESAR KLIK ON PICTURE TU OK..


NAK LEBIH JELAS & PIC BY PIC SILA LAWATI LINK DI BAWAH NI ..


~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
GAMBAR DI BAWAH NI HASIL EKSPERIMEN ALEEN BUAT 




ketor juga tangan2 buat nya..

HARAP DAPAT MEMBANTU ..


3 comments:

  1. salam Aleen... saya suka sangat tips ni.. terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  2. Memang betul2 membantu..Tengah mencari macamana cara nak potong kek nih..

    Jemputlah join blog saya : memmetlenggeng

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo