Sepatah dua kata ..

DARI DAPUR CHOMEY ALEEN AIREISH~..~
SHARING IS CARING ~..~
MAKING YOUR DAYS TASTE BETTER~..~

Assalamualaikum & selamat datang Aleen ucapkan kepada anda semua kerana sudi singgah di sini di Dapur Chomey Aleen Aireish.. Aleen kongsikan resepi-resepi simple sahaja tapi menarik.. sangat mudah untuk dicuba dan rasanya tip top sedap tau.. semua resepi yang dikongsikan tu Aleen dah pun cuba terlebih dahulu .. Jadi jangan ragu-ragu, jangan segan-segan nak mencuba.. sudi-sudilah jadi Follower Aleen juga yer.. BOLEH SIGN IN BY EMAIL di bawah ni.. sebagai tanda terima kasih & sokongan anda pada Aleen untuk terus berkarya.. di samping itu Aleen nak tambah kenalan juga tak kira di mana anda berada.. Hepi Visit My Blog ya..

Followers

Wednesday, 3 July 2013

KUAH ROJAK / PETIS ROJAK HOMEMADE

Alhamdulillah syok sangat buat kuah rojak ni... pertama kali mencuba tidak menghampakan suka sangat2...
Terima kasi pada blog Dapurku sayang sebab sharing resipi best giler ni... Aleen sharingkan juga dengan rakan2 di pesbuk ... Agar ilmu ni diberkati  aminnn...

Famili Aleen suka sangat mencicah dgn buah-buahan .. memang serasi bersama bila makan mcm ni.. colek kuah rojak aje pun tak ada buah-buahan pun sedap terlagi-lagi nak ... sedap nyer ... nanti petang balik kerja cicah lagi... heheheeee kawan pesbuk ada bagi buah tadi .. kenduri ...

Nak resipi ???


By ~ Aleen Aireish
sumber ~ dapurku sayang

Bahan-bahan :
1 botol kecil kicap lemak masin [aleen guna lemak manis]
1 paket gula merah cap bintang [500gm berat]
100gm gula pasir
1 buku kecil belacan [bakar, dihancurkan]
1/2 botol sos cili
3 sudu makan petis udang
3-4 sudu makan cili kering blender [nk pedas lebihkan..]
bijan secukupnya [digoreng tanpa myk]
250gm tepung ubi/tpg kanji.tpg tapioca starch [dibancuh dgn air secukupnya]

Cara-cara :
- masukkan semua bahan dalam peiruk kecuali bancuhan tpg ubi, ketepikan dulu
- masak atas api hingga licin, jika ada rasa kurang tambahlah apa yg perlu
- masukkan sdkt demi sdkt bancuhan tpg ubi, kacau tanpa henti supaya tak bergentel
- masak hingga kuah sdkt pekat & licin
- akhir sekali masukkan bijan yg siap digoreng, gaul mesra tutup api, sejukkan
- simpan dlm bekas bertutup

** Cadangan Hidangan, goreng kcg tanah dgn sdkt myk, lps tu tumbuk kcg tabur atas rojak, hidangakan.

TUTORIAL :









SELAMAT MENCUBA !!!

3 comments:

  1. Sedapnye kak aleen..blh try ni.

    ReplyDelete
  2. Salam…kalu nk try rojak petis mak bee (ready made)boleh gi ke site nie http://madeinkedah.blogspot.com Sedap & Harga berpatutan

    ReplyDelete
  3. PROMOSI PASTI MELELEH..
    Kuah Rojak Airyss...
    Kepakaran kami adalah menyediakan Sos Rojak Buah AIRYSS resepi turun temurun TANPA Belacan

    Bakal Meletop...!! Kuah rojak buah dalam bentuk sachet..nantikan di pasaran...dijamin HALAL pertama di Malaysia..
    Jangan MENYESAL sebab tak jadi yg BETUL-BETUL TERAWAL mencuba..!!
    Tunggu apa lagi...JOM ORDER...

    HOTLINE : 016 3311865
    FACEBOOK: Kuah Rojak Airyss

    AGEN DIPERLUKAN SELURUH MALAYSIA ...


    Website : http://airyssfood.blogspot.com/

    Location : Selangor

    ReplyDelete

hv fun with my cute photo